Hyppää sisältöön

Green Key -merkki on helppo ympäristövalinta jo hotellia valitessa

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 15.01.2019
Green Key -sertifikaatti hotellissa takaa, että majoittumisessa huomioidaan ympäristönäkökulma.

Mikä ihmeen Green Key?

Kansainvälinen ympäristöohjelma Green Key on majoitusliikkeen ovensuussa tai verkkosivuilla oleva merkki, joka kertoo matkailijalle hotellin tai leirintäalueen toimivan ympäristöystävällisesti. Se on tuttu näky myös kotimaassa, sillä Suomessa on yhteensä 91 Green Key -merkittyä majapaikkaa. Suurista ketjuista Sokos Hotels, Kämp Collection Hotels ja Radisson Blu ovat mukana Green Key -ohjelmassa.

– Green Key on maailman laajin matkailualan ympäristöohjelma. Se on merkittävä siitä syystä, että ohjelmassa on ytimessä resurssitehokkuuden lisäksi myös ympäristötietoisuuden kasvattaminen ja asennemuutokset, sanoo Green Keyn ohjelmajohtaja Marketta Viljasaari.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Mukana olevat majapaikat jakavat ympäristötietoutta paitsi työntekijöille myös vieraille, ja tiedon lisäksi heitä osallistetaan ympäristötyöhön. Vieraille tarjotaan esimerkiksi mahdollisuus päättää helposti, haluavatko he uudet pyyhkeet päivittäin, ja kuinka monta litraa vettä yksi pyyhkeen pesukerta kuluttaa.

Tarkka raportointi takaa luotettavuuden

Green Key -hotelleissa työtä valvotaan tarkasti, ja hotellit on velvoitettu raportoimaan ympäristötyöstään vuosittain.

– Järjestämme vuosittain aina alkuvuodesta auditoinnit, minkä lisäksi Green Key käyttää kansainvälisen ympäristökasvatussäätiön tekemää kriteeristöä, missä on 66 pakollista kohtaa esimerkiksi hotelleille, jotka täytyy täyttyä joka päivä. Eli työtä tehdään sitoutuneesti ja pitkäjänteisesti, ja sitä myös valvotaan, sanoo Viljasaari.

Merkittävin tapa valvoa ympäristötyötä ovat juuri auditoinnit. Green Keyllä on organisaatio 58 maassa, joten auditoinnit on helppo tehdä paikan päällä.

– Auditoinnissa käydään läpi ympäristötyötä, mietitään sen kehittämistä, viestintää ja osallistamista. Eli käydään läpi sekä se, että ne kriteerit, mitä me vaadimme ympäristötyön täyttymiseksi, täyttyvät, sekä neuvotaan hotellia tai leirintäaluetta eteenpäin kehittämään tekemistä seuraavalle tasolle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Teksti: Inka Khanji
Kuva: Shutterstock

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Vastuullinen junamatkailu

Junamatkailu on vähäpäästöisin tapa matkustaa, ja sen odotetaan kasvavan – lue, miksi valita juna lentämisen sijaan

Lentopäästöjen kompensointi

Mietityttääkö lentopäästöjen kompensoinnin hyödyllisyys tai luotettavuus? Lue nämä faktat aiheesta

Vastuullinen loma kotimaassa

Kotimaanmatka ei ole automaattisesti vastuullinen – näin koostat vastuullisen matkan kotimaassa

Vastuullinen retkeily luonnossa

Kiinnostaako retkeily kotimaan kauniissa luonnossa? Näin huomioit vastuullisuuden luontokohteissa

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja