Hyppää sisältöön

Kiinnostaako retkeily kotimaan kauniissa luonnossa? Näin huomioit vastuullisuuden luontokohteissa

Krista Ahonen
Krista Ahonen Päivitetty: 17.03.2021
Suomesta löytyy paljon upeita luontokohteita retkeilyyn. Lue, millaisia vaikutuksia retkeilyllä on luonnolle ja miten pystyt nauttimaan retkeilystä hyvällä omallatunnolla.

Retkeily voi aiheuttaa vahinkoa luonnolle

Luonnolla on paljon myönteisiä vaikutuksia terveydelle ja hyvinvoinnille, joten mikä olisikaan parempi idea, kuin suunnata retkelle Suomen kauniiseen luontoon? Retkeillessä on kuitenkin syytä noudattaa tiettyjä pelisääntöjä, jotta luonnolle ei synny vahinkoa.

Metsähallituksen erikoissuunnittelija Heidi Lumijärven mukaan on hienoa, että luontomatkailu on lisääntynyt ja matkailuelinkeino on huomannut luontokohteiden arvon. Suosituimmissa suojelukohteissa on kuitenkin huomattu myös merkkejä luonnolle syntyvästä vahingosta kävijämäärien kasvaessa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

– Esimerkiksi Nuuksiossa on huomattu, että tietyt lintulajit eivät enää pesi alueella ja ovat siirtäneet pesän suojelualueen ulkopuolelle. Emme kuitenkaan pysty aukottomasti todistamaan sen johtuvan juuri kävijämassasta, Lumijärvi kommentoi.

Oulangan kansallispuistossa sijaitseva Pähkänäkallio on ollut suosittu kohde retkeilijöiden keskuudessa. Nyt uhanalainen petolintu on joutunut siirtämään pesäpaikkansa alueelta.

– Oulangan alueella on myös havaittu harvinaisen neidonkenkä-kasvin tallomista. Yleensä tällainen toiminta on kuitenkin vain tietämättömyyttä eikä tahallista. Suosituissa kohteissa myös polut saattavat leventyä ja parkkipaikat käydä liian pieniksi.

Suosi vähemmän suosittuja kohteita

Lumijärvi muistuttaa, että Suomen kansallispuistoissa ja muilla suojelualueilla toimivat matkailuyritykset ovat sitoutuneet noudattamaan Metsähallituksen kestävän matkailun periaatteita. Kohteissa voi siis retkeillä hyvällä omallatunnolla, kun osaa käyttäytyä alueen sääntöjen mukaisesti.

– Kasvavat kävijämäärät voivat toki aiheuttaa ongelmia niin ekologiselle kuin sosiaalisellekin kestävyydelle, mutta tähän mennessä ne ovat olleet hyvin pieniä. Omaa mieltään voi rauhoittaa sillä, että luonnon kestävyyden toteutuminen otetaan hyvin huomioon suojelualueen retkeilykäyttöä suunniteltaessa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vastuullisen retkeilijän kannattaa välttää ruuhkaisimpia luontokohteita. Lumijärven mukaan suurimmassa osassa Suomen kansallispuistoja ei ole ruuhkaa ollenkaan, joten vaihtoehtoja löytyy.

– Vastuullisesta matkailusta puhuttaessa myös siirtymät nousevat isoon rooliin. Mitä lähempää kohde löytyy, sitä vastuullisempaa matkailu on. Olisi hyvä, jos ihmiset löytäisivät lähiluontoon.

Noudata kohteen järjestyssääntöjä

Yhä useammat ovat ohjautuvat vapaa-ajallaan luontokohteisiin. Tästä johtuen retkeilijöiden joukosta löytyy myös enemmän sellaisia, jotka eivät välttämättä tiedä, mitä suojelualueet ovat ja miten alueilla käyttäydytään.

– Kaikilla suojelualueilla on omat järjestyssääntönsä. Retkeilijän olisi hyvä ottaa niistä selvää etukäteen, jotta hän osaisi toimia alueella oikein.

Suojelualueilla tulee pysyä ainoastaan merkityillä poluilla. Yleensä polut on suunniteltu niin, että ne kiertävät harvinaisimmat lajiesiintymät. Tällöin ei tule tallottua harvinaisia kasveja tai häirittyä linnun pesintää.

– Täytyy muistaa, että tulet tehdään ainoastaan tulistelua varten varatuille paikoille. Lisäksi on tärkeää selvittää, minkälaisia aktiviteetteja missäkin saa harrastaa. On esimerkiksi paljon kohteita, joissa pyöräily on sallittu mutta joissain kohteissa taas kielletty.

Lisäksi luonnossa retkeillessä tulee noudattaa roskattomuuden periaatteita. Kaiken, mitä kannat luontoon, kannat sieltä myös pois.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Haasteena sosiaalinen kestävyys

Lumijärvi kertoo ekologisten haasteiden olevan Suomen suojelualueilla vielä hyvin pieniä. Suurempana ongelmana hän näkee kohteiden sosiaalisen kestävyyden.

– Suomalaiset lähtevät usein hakemaan luonnosta rauhaa. Sitten jos mennään suosittuihin kohteisiin ja taukopaikat ovatkin täynnä ja poluilla kävellään peräjalkaa, se voi syödä kokemusta.

Lumijärvi toivookin, että tulevaisuudessa kävijäpainetta saataisiin levitettyä nykyistä enemmän.

– Toivoisin, että ihmiset hoksaisivat Suomesta löytyvän myös muita hienoja paikkoja, eivätkä kaikki suuntaisi esimerkiksi Nuuksioon tai Oulangalle.

Lumijärvi painottaa, että suosituimmissakin kansallispuistoissa mahdollista retkeillä ruuhkattomasti, kun välttää suosituimpia reittejä ja sesonkiaikoja.

Teksti: Julia Asikainen
Kuva: Inka Khanji

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Vastuullinen junamatkailu

Junamatkailu on vähäpäästöisin tapa matkustaa, ja sen odotetaan kasvavan – lue, miksi valita juna lentämisen sijaan

Lentopäästöjen kompensointi

Mietityttääkö lentopäästöjen kompensoinnin hyödyllisyys tai luotettavuus? Lue nämä faktat aiheesta

Vastuullinen loma kotimaassa

Kotimaanmatka ei ole automaattisesti vastuullinen – näin koostat vastuullisen matkan kotimaassa

Lentopäästöjen kompensointi

Ahdistavatko lentopäästöt? Kahdeksan vaihtoehtoa, jotka vähentävät lentomatkailun ympäristökuormaa

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja