Kuva: Shutterstock
Helsingin kesävinkit

Koe Helsingin kesäklassikot! 11 asiaa, joita ei kannata jättää väliin pääkaupungissa

Kesä saa Suomen näyttämään aivan uudenlaiselta – katso, mitä kaikkea Helsingissä kannattaa kokea kesäkuukausina!

1. Hietaniemen uimaranta

Helsingin tunnetuin uimaranta on keskustan tuntumassa sijaitseva Hietaniemen uimaranta. Matala hiekkaranta on kaikenikäisten suosiossa, sillä rannalla näkee niin lapsiperheitä, pariskuntia kuin kaveriporukoitakin nauttimassa lämpimistä kesäpäivistä.

Rannalla on mainiot palvelut, sillä pukuhuoneiden ja wc-tilojen lisäksi Hietaniemessä voi pelata rantalentopalloa, urheilla ulkokuntosalilla sekä pelata koripalloa.

2. Seurasaaren grillipaikka

Lyhyen matkan päässä Hietaniemen uimarannasta sijaitseva Seurasaari on suosittu ulkoilualue läpi vuoden, mutta kesäisin saari on erityisen kaunis ja tunnelmallinen. Saaren kiertävän kävelyreitin varrella on lukuisia pieniä rantakaistaleita ja kauniita kallioita, mutta saarelta löytyy myös grillipaikka.

Seurasaaren sydämessä Juhlakentän vieressä sijaitsee yleinen ja hyvin huollettu grillauspaikka. Kaupunki tarjoaa kävijöille polttopuut, joten grillipaikalle riittää, että mukaan ottaa eväät.

3. Helsingin jäätelötehdas

Aidoin helsinkiläinen jäätelöelämys löytyy Helsingin jäätelötehtaan kioskeilta. Kesällä 2018 kioskeja on neljä: kolme Kaivopuistossa ja yksi Taivallahdessa. Suuret pallot ja herkulliset jäätelöt ovat olleet Helsingin jäätelötehtaan valtteja 1900-luvun alusta lähtien.

Kuva: Karim KhanjiHelsingin kesävinkit
Helsingin jäätelötehtaan jäätelö kruunaa kesäpäivän.

Jäätelöt valmistetaan Espoon Koskelossa, ja parhaimmillaan jäätelöt maistuvatkin lämpimänä kesäpäivänä aivan kioskin edessä.

4. Linnanmäen vuoristorata

Helsingin kesän hauskin elämys on kaupungin sydämessä sijaitsevan Linnanmäen huvipuiston vuoristorata. Puinen vuoristorata on Linnanmäen suosituin laite, ja se kannattaakin kokea ainakin kerran kesässä. Vuodesta 1951 toiminnassa ollut vuoristorata on kaikenikäisten suosiossa.

Vuoristorata on avoinna yli 140 senttimetriä pitkille matkustajille, ja Suomessa valmistetun vuoristoradan pituus on 960 metriä. Noin kahden minuutin aikana vaunut kiihtyvät jopa 60 kilometrin tuntivauhtiin, ja pisin lasku on 48 metriä. Yksi laitelippu Linnanmäelle maksaa kahdeksan euroa.

5. Piknik Suomenlinnassa

Varma kesän merkki Helsingissä on piknik Suomenlinnassa. Kaupungin edustalla sijaitseva Unescon maailmanperintökohteiden listallekin hyväksytty historiallinen saari on kaunis kohde ja parhaimmillaan juuri kesällä. Se on paitsi kaupunkilaisten myös matkailijoiden rakastama ulkoilupaikka.

Kuva: ShutterstockHelsingin kesävinkit
Suomenlinnan-kesäpäivään kannattaa varautua piknikeväiden kera.

Suomenlinnan piknik on todellinen kesäperinne, ja eväskorin saa helposti täytettyä ennen lähtöä sataman edustalla kauppatorilla tai kauppahallissa, tai vaikkapa lähialueen ruokakaupoissa. Suomenlinnaan on mainiot lauttayhteydet kauppatorilta, ja sinne pääsee HSL:n tavallisen kertalipun hinnalla.

6. Allas Sea Pool ja Sky Wheel Helsinki

Kauppatorilla sijaitseva Allas Sea Pool on täydellinen paikka nauttia kesäpäivästä Helsingin ytimessä. Merikylpylän altaat ja saunat hemmottelevat kävijöitä niin lämpimänä kuin vähän viileämpänäkin kesäpäivänä, ja aurinkoisella terassilla on helppo ottaa kaikki irti kesäpäivästä.

Allas Sea Poolin vieressä sijaitsee Helsingin korkein maailmanpyörä, vuonna 2014 avattu 40-metrinen Sky Wheel Helsinki. Maailmanpyörä on avoinna päivittäin, ja keskustan maisemat kannattaa nähdä juuri kesällä. Lippu maailmanpyörään maksaa 12 euroa.

7. Sinisen huvilan kahvilan pullakahvit

Töölönlahdella aivan Helsingin rautatieaseman vieressä sijaitseva tunnelmallinen Sinisen huvilan kahvila on Helsingin kauneimpia kesäkahviloita. Nimensä mukaisesti sinisen huvilan pihalla sijaitseva kahvila levittäytyy tunnelmalliselle pihalle, jossa voi nauttia auringonvalosta myöhään iltaan.

Vuodesta 1995 toiminut kahvila on perheyritys, josta on noussut helsinkiläisten suosikkipaikka upean sijaintinsa ja maistuvien herkkujensa vuoksi. Kakut, piiraat ja muut leivonnaiset valmistetaan paikan päällä. Kahvilaherkkujen lisäksi Sinisen huvilan kahvila tarjoilee myös lounaskeittoja.

Kuva: ShutterstockHelsingin kesävinkit
Pyöräily ympäri Helsinkiä on erinomainen tapa tutustua kaupunkiin.

8. Pyöräretki Arabiassa

Helsinki on loistava pyöräilykaupunki, sillä reittiverkosto on mainio ja kaupunkipyöriä on saatavilla reilusti. Hyviä pyöräilyreittejä on runsaasti, mutta kesän aikana kannattaa kokea ainakin Arabian kaupunginosaan vievä Vanhankaupungin reitti.

Vanhankaupunginkoski on Helsingin kauneimpia näkymiä, ja samaan pyöräretkeen voi helposti yhdistää esimerkiksi vierailun Lammassaarella.

9. Lauttamatka saarelle

Helsingin saaristo on kaupungin valttikortti siitäkin huolimatta, että useimmat matkailijat joko pysyttelevät mantereella tai vierailevat vain suosituimmilla saarilla kuten Suomenlinnassa tai Seurasaaressa.

Kaupungin edustalla riittää kuitenkin vaihtoehtoja, ja useimmille saarelle pääsee joko julkisen liikenteen verkostoon kuuluvilla lautoilla tai yksityisillä yhteysaluksilla. Hyviä saarikohteita ovat esimerkiksi Vallisaari, Lonna tai Pihlajasaari.

Paras tapa tutustua saaristoon on tietysti oman veneen tai kajakin avulla. Melontaretkiä järjestetään ympäri kaupunkia, ja saaret tuntevan oppaan avulla Helsingin saaristosta saa rutkasti irti lyhyelläkin retkellä.

10. Drinkit Ateljee-baarissa

Helsingin keskustan tunnetuimpiin maamerkkeihin lukeutuu näyttävä Sokos Hotel Torni -hotelli, joka pilkistää monissa paikoissa ympäri keskustaa. Tornin huipulla sijaitsevasta Ateljee-baarista levittäytyy eteen hulppea maisema kaupungin kattojen ylle.

Näkymä on parhaimmillaan kesäiltaisin, kun laskeva aurinko värjää maiseman upeaksi. Ateljee-baarissa vieraillessa kannattaa piipahtaa myös wc-tiloissa, mistä avautuu niin ikään vaikuttava maisema.

11. Souturetki kaupunkiveneellä

Miltä kuulostaisi rento souturetki kaupunkimaisemissa? Veneen vuokraaminen on nyt todella helppoa, sillä kesällä 2019 Helsingissä voi vuokrata kaupunkiveneitä. Veneen käyttöoikeuden saa koko kesäksi 25 euron kausimaksulla, ja venettä voi käyttää aina kolme tuntia kerrallaan. Varaaminen onnistuu helposti verkkopalvelun avulla.

Helsingissä on kolme kaupunkisoutuvenepistettä: Laajalahdessa, Töölönlahdella ja Vuosaaressa. Skipperi tarjoaa kaupunkilaisten käyttöön niin soutu- kuin moottoriveneitäkin.

>> Lue lisää vinkkejä Helsinkiin Rantapallon kohdeoppaasta!

Teksti: Inka Khanji
Kuvat: Shutterstock ja Karim Khanji

Päivitetty: 10.5.2019

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (2 votes, average: 3,50 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia