Hyppää sisältöön

Kesäloma ja rahat loppu? Katso mitä kaikkea Helsingissä voi tehdä ilmaiseksi tai pikkurahalla

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 09.06.2022
Helsingissä löytyy runsaasti ilmaista tehtävää ja nähtävää myös budjettimatkailijoille. Muutamalla eurolla tai jopa täysin ilmaiseksi voi kokea paljon!

Ilmaisia museokäyntejä joka kuun ensimmäisellä viikolla

Helsingistä löytyy useita museoita, joihin pääsee tutustumaan täysin maksutta. Näihin kuuluvat esimerkiksi Hakasalmen huvila sekä median historiaan sukeltava Päivälehden museo. Myös kaupungin uusin museotulokas, Torikorttelissa sijaitseva Helsingin kaupunginmuseo, pitää ovensa avoinna maksutta, ja on ehdottomasti kokemisen arvoinen jo historiallisen rakennuksensa ansiosta. Myös alle 18-vuotiaat pääsevät useimpiin museoihin maksutta.

Muissa Helsingin museoissa kannattaa vierailu ajoittaa kuukauden ensimmäiselle viikolle, jolloin useisiin museoihin pääsee tiettynä päivänä tutustumaan ilmaiseksi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Esimerkiksi 1300–1850-lukujen taiteeseen erikoistunut Sinebrychoffin taidemuseo tarjoaa kävijöille mahdollisuuden tutustua kokoelmiinsa ilmaiseksi joka kuun ensimmäisenä keskiviikkona kello 17–20.

Koko perheen suosikki on puolestaan Luonnontieteellinen museo, jonne pääsee maksutta muutaman tunnin ajan joka kuukauden ensimmäisenä perjantaina. Kesäkautena ilmaiset tunnit ovat kello 14–17 ja talvella kello 13–16. Nykytaiteen museo Kiasma tarjoaa niin ikään ilmaisen sisäänpääsyn kuun ensimmäisenä perjantaina.

Tarkista ilmaiset vierailuajat etukäteen museoiden nettisivuilta, ja säästät selvää rahaa.

Puutarhat vihertävät ympäri vuoden

Yli satavuotias Helsingin talvipuutarha on ilmainen vierailukohde ympäri vuoden. Olympiastadionin vieressä sijaitsevassa talvipuutarhassa kävijöitä ilahduttaa kesäisin eksoottisten kasvien ja altaassa uiskentelevien karppien lisäksi pihan ruusutarha. Puutarhaan kannattaa ottaa mukaan omat eväät ja viettää tunnelmallinen lounashetki trooppisessa tunnelmassa.

Myös Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan ulkopuutarhaan on avoin pääsy läpi vuoden. Kasvihuoneisiin on pääsymaksu, mutta senkin voi välttää ajoittamalla vierailunsa kuukauden ensimmäiselle perjantaille, jolloin sisäänpääsy on ilmainen kello 13–16 talvikaudella ja kello 15–17 kesäkaudella.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Visit Finland / Jussi HellstenSuomenlinnan lautta lähtee Helsingin kauppatorilta.
Historiallinen Suomenlinna on Helsingin suosituimpia kohteita.

Suomenlinna on suosittu käyntikohde

Yksi Helsingin suosituimmista nähtävyyksistä ja käyntikohteista on ehdottomasti Suomenlinna. Unescon maailmanperintökohde on kävijöille ilmainen, mutta saarelle päästäkseen on ostettava pari euroa maksava julkisen liikenteen kertalippu, jolla pääsee Suomenlinnaan vievälle lautalle.

Suomenlinnan vierailuun kannattaa varata reippaasti aikaa, jotta ehtii koluta linnoituksen tunnelit ja kiertää rauhassa saaren ympäri. Suomenlinnassa on myös useita museoita ja taidegallerioita. Gallerioihin on vapaa pääsy.

Vaihtoehtoinen kiertoajelu ei kevennä kukkaroa

Helsingin kiertoajelusta ei tarvitse pulittaa sightseeing-ajeluita järjestävien yhtiöiden kalliita hintoja. Julkisen liikenteen lipun hinnalla pääsee kiertämään koko eteläisen Helsingin hyppäämällä raitiovaunuun.

Raitiovaunu 2 kulkee useiden Helsingin nähtävyyksien ohi. Reitille osuvat muun muassa Töölössä sijaitseva Suomen kansallisooppera, Helsingin tuomiokirkko sekä kauppatori. Myös muiden raitiovaunulinjojen varrelle sattuu runsaasti mielenkiintoista nähtävää.

>> Katso täältä Helsingin seudun liikenteen reitit ja aikataulut.

Rantalomaa voi viettää myös pääkaupungissa

Kesäisessä Helsingissä voi viettää myös rantalomaa. Kunnossapidettyjä ja valvottuja uimarantoja löytyy kaupungista useita, mutta Hietaniemen ranta keskustan lähistöllä lienee näistä suosituin, ja se täyttyykin kesäisin auringonpalvojista.

Myös Mustikkamaan uimaranta on mainio paikka kesäpäivän viettoon, ja se on tyypillisesti vähemmän ruuhkainen vaihtoehto Hietaniemen rantaan verrattuna.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Paul Williams / Visit HelsinkiTemppeliaukion kirkko on Helsingin tärkeimpiä nähtävyyksiä.
Temppeliaukion kirkko tunnetaan arkkitehtuuristaan.

Tunnetuimmat nähtävyydet ovat ilmaisia

Peruskallioon louhittu Temppeliaukion kirkko kuuluu omaperäisen arkkitehtuurinsa ansiosta Helsingin päänähtävyyksiin. Kiviset seinät ja kuparinen kupoli tekevät vaikutuksen, ja kirkon ainutlaatuisen akustiikan ansiosta siellä järjestetään myös konsertteja. Sisäänpääsy ja tapahtumat ovat Temppeliaukion kirkossa ilmaisia yksittäisille vierailijoille. Ohjatut turistiryhmät joutuvat maksamaan muutaman euron sisäänpääsymaksun.

Myös Helsingin, ja kenties koko Suomen, kuvatuimpaan rakennukseen pääsee tutustumaan maksutta. Helsingin Tuomiokirkko on useimmille tuttu komeasta ulkoasustaan, mutta kirkko on näkemisen arvoinen myös sisäpuolelta. Tuomiokirkon Café Kryptassa voi katsella vaihtuvia taidenäyttelyitä ilmaiseksi.

Uspenskin katedraali on Tuomiokirkon ohella yksi Helsingin näyttävimmistä rakennuksista. Punatiilinen kirkko kullattuine kupoleineen on majesteettinen näky, joka kuuluu erottamattomasti Helsingin kaupunkikuvaan. Kirkkoon pääsee maksutta myös sisälle tutustumaan esimerkiksi ihmeitätekeväksi kutsuttuun ikoniin.

Kuvanveistäjä Eija Hiltusen taidonnäyte Sibelius-monumentti on useimpien turistien vierailulistalla Helsingissä. Teräksestä hitsattu hopeinen pillistö on vaikuttava näky, ja sitä on helppo käydä ihmettelemässä Töölössä Sibeliuksen puistossa.

Historiallinen Seurasaari kutsuu viihtymään

Helsingin Seurasaari tunnetaan yhtenä kaupungin parhaista ulkoilualueista. Ilman sisäänpääsymaksua kuka tahansa pääsee saareen piknikille, grillaamaan tai ottamaan aurinkoa kallioilla, joilta aukeaa mahtavat näkymät Helsinkiin.

Seurasaari toimii myös ulkomuseona, joten saarelta löytyy kauniita vanhoja rakennuksia, jotka tuovat tuulahduksen menneiltä vuosisadoilta. Mikäli ulkomuseon rakennuksiin haluaa tutustua lähemmin, on ostettava hieman alle 10 euroa maksava pääsylippu. Talot ja aitat ovat kuitenkin kaunis näky etäämmältäkin ja täysin ilmaiseksi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Näköaloja vailla vertaa

Helsingissä ei tarvitse avata lompakkoaan, mikäli tarkoituksena on ihailla kaupunkia korkeuksista. Kaupungista löytyy useita näköalapaikkoja, jotka tarjoavat mahtavat maisemat täysin maksutta. Vierailla voi esimerkiksi Linnanmäen ilmaisessa Panoraama-laitteessa ja Jätkäsaaren näköalatasanteella, mutta myös kiipeäminen Malminkartanonhuipulle tai Taivaskalliolle kannattaa.

VisitFinland / Jussi HellstenLinnanmäki on tärkeä osa Helsingin kaupunkikuvaa.
Linnanmäen tunnelmasta pääsee nauttimaan myös ilmaiseksi.

Tunnelmallinen ilta Linnanmäellä

Linnanmäen huvipuisto on erityisesti lapsiperheiden suosiossa ja koko perheen rannekkeet käyvät nopeasti kukkarolle. Huvipuistossa kannattaa kuitenkin vierailla, vaikka laitteissa huvittelu tuntuisikin tyyriiltä. Sisäänpääsy on ilmainen, joten tunnelmasta pääsee nauttimaan myös pienellä budjetilla.

Näköalalaite Panoraaman lisäksi huvipuistosta löytyy myös useita pienten lasten laitteita, joihin lapsi pääsee vanhemman seurassa maksutta. Linnanmäellä järjestetään myös läpi kesän ilmaiskonsertteja, ja syksy- ja talviaikaan kannattaa kokea alueen Valokarnevaalit. Aikuisempaan makuun Linnanmäki on iltaisin, jolloin tunnelma on rauhallisempi.

Markkinatunnelmaa Kauppahalleissa ja toreilla

Kauppahallit ja torit yhdistetään usein ainoastaan tuotteiden ostamiseen tai myymiseen, mutta kannattaa muistaa, että markkinatunnelma on omaa luokkaansa myös ilman rahan kuluttamista. Kiertele esimerkiksi Hietalahden ja Hakaniemen halleissa ja toreilla aamutuimaan ja nauti tuoksuista ja väreistä, joita kojut tarjoavat. Tarjolla on tyypillisesti myös maistiaisia monenlaisista herkuista.

Teksti: Anni Moilanen, Anna Mäkelä
Kuva: Visit Finland / Jussi Hellsten, Jussi Hellsten, Paul Williams, Jussi Hellsten

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Hotelli U14, Helsinki

U14 on leikkisä design-hotelli keskellä Helsinkiä: perheomisteinen, mutta osa jättiketjua

Aamiaisannos lautasella

Helsingin herkullisimmat hotelliaamiaiset – 10 vaihtoehtoa

Helsingin iltapäiväteet

Iltapäivätee Helsingissä – katso neljä erilaista vaihtoehtoa

Hotel St. George

Tältä näyttää Helsingin tunnelmallinen luksushotelli – katso kuvat tyylikkäästä St. Georgesta

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja