Kuva: VisitHelsinki / Jussi Hellsten
Upea maisema Tornin Ateljee Baarista.

Mitkä maisemat! Helsingin 10 parasta näköalapaikkaa

Tutustu Helsinkiin välillä yläilmoista käsin! Rantapallo listasi kaupungin 10 parasta näköalapaikkaa, jotka tekevät vaikutuksen ja takaavat upeat maisemakuvat.

1. Sokos Hotel Torni ja ravintola Ateljee

Sokos Hotel Torni ja sen Ateljee-baari tunnetaan perihelsinkiläisinä klassikkoina. Kiipeä kierreportaita hotellin 14. kerrokseen, jossa sijaitsevasta Ateljeesta avautuvat komeat maisemat kaupunkiin. Ulkoterassilla voi siemailla juomaa samalla, kun ahmii silmillään näkymää pääkaupungin kattojen yllä.

Ateljeessa on myös nimensä mukaisesti esillä nuorten taiteilijoiden taidetta. Erityisen legendaarinen on kuitenkin näkymä baarin naistenhuoneesta – vessassa vieraillessa pääsee samalla bongailemaan Helsingin maamerkkejä aina Linnanmäelle saakka.

2. Linnanmäen Panoraama

Linnanmäen Panoraama-näköalatorni on maksuton laite ja sopiva vierailukohde koko perheelle. Torni nostaa asiakkaat 53 metrin korkeuteen, ja rauhallisen pyörimisen avulla näyttää Helsingin upeana panoraamana.

Laitteeseen pääsevät vanhempien seurassa perheen pienimmätkin, ja sieltä kelpaa bongailla tuttuja rakennuksia, kirkkoja ja vaikka raitiovaunuja. Myös Linnanmäen sisäänpääsy on ilmainen.

3. Malminkartanonhuippu

Malminkartanonhuippu on Helsingin korkein paikka. Rakentamisen ylijäämämassoista koottu täyttömäki yltää peräti 91 metrin korkeuteen merenpinnasta. Huippu on suosittu ulkoilukohde, ja sieltä löytyy myös tasanne, jolta on hauska tähyillä ja ikuistaa Helsingin näkymiä.

Ota mukaan kiikarit ja kamera, sillä tämä syrjäinen näköalapaikka auttaa hahmottamaan kaupungin mittasuhteita aivan uudella tavalla. Urheilullinen näköalabongari tekee samalla vierailulla porrastreenin huipun yli 400 portaassa.

4. Jätkäsaaren näköalatasanne

Yksi Helsingin yllättävimmistä näköalapaikoista löytyy Jätkäsaaresta Verkkokauppa.comin rakennuksen katolta. Tämä Suomen suurin näköalatasanne kohoaa 50 metrin korkeuteen, ja sinne pääsee helposti myymälän hissillä.

Merelliset maisemat ovat itsessään syy vierailla Jätkäsaaren näköalapaikalla, mutta tasanteelta löytyy myös eräs erikoisuus. Näköalojen lisäksi katolla pääsee nimittäin tutustumaan Suomen ilmavoimien vanhaan MiG-21-torjuntahävittäjään.

5. Ursan tähtitorni

Helsingin Kaivopuiston tunnusmerkki on puiston korkeimmalla kukkulalla sijaitseva Ursan tähtitorni. Tähtitornin kätevä sijainti ja ikoninen maine tekevät siitä suositun vierailukohteen sekä tähtiharrastajien että muiden uteliaiden parissa.

Tähtitornissa pääsee kesäisin tarkkailemaan aurinkoa ja iltojen ja öiden hämärtyessä tähtitaivasta. Tornista aukeaa kuitenkin mahtavat näkymät merelle ja Helsinkiin ympäri vuoden. Pääsymaksu tähtitorniin on aikuisilta 4 euroa ja alle 16-vuotiailta 2 euroa.

6. Helsinki-Vantaan näköalaterassi

Helsinki-Vantaan lentokentän näköalaterassi on jokaisen lentokonebongarin unelma. Terassilta aukeavat näkymät kiitotie 1:lle ja 2:lle sekä koneiden pysäköintipaikoille. Näköalatasanne on kaikille avoin ja maksuton.

Tasanteeseen kuuluu kaksi osaa: ympärivuotinen sisäterassi, josta löytyy Helsinki-Vantaan historiasta ja nykypäivästä kertova valokuvanäyttely sekä ulkoterassi, joka on avoinna säiden salliessa alkukeväästä pitkälle syksyyn.

7. Finnair SkyWheel

Katajanokalla sijaitseva Finnair SkyWheel -maailmanpyörä kuljettaa vierailijat gondolien kyydissä peräti 40 metrin korkeuteen. Suomen lipulta värinsä lainannut pyörä näyttää Helsingin sinisen lasin läpi, joten tämä kannattaa ottaa huomioon, mikäli haaveissa siintävät upeat maisemakuvat Helsingistä.

Pyörän 30 gondolin joukkoon mahtuu myös kaksi erikoisversiota: VIP-gondoli sekä saunagondoli, jotka tarjoavat jotain hieman erilaista. Tavallisiin gondoleihin sisäänpääsymaksu on aikuisilta 12 euroa ja lapsilta 9 euroa.

8. Taivaskallio

Käpylän Taivaskallio on Helsingin korkein luonnollinen kallio. Historiallisella Taivaskalliolla toimi sotien aikaan ilmatorjuntapatteri Taivas, ja kalliolta löytyykin yhä sodassa palvelleiden muistomerkki, useita ilmatorjunta-asemia sekä sinetöity tykki.

Taivaskalliolta paljastuu yksi Helsingin komeimmista maisemista, ja sinne voi myös paeta Helsingin hälyä grillaamaan tai nauttimaan eväistä. Uuden vuoden juhlinnan aikaan Taivaskallio kuuluu kaupungin parhaisiin paikkoihin ilotulitusten katseluun.

9. Loisteen terassi

Tornin Ateljeen lisäksi Helsingin ravintolatarjonnan parhaat näköalat löytyvät Ravintola Loisteesta kaupungin ydinkeskustasta. Ravintola tarjoaa aamiaisen, lounaan ja illallisen lisäksi myös silmänruokaa.

150-paikkaiselta näköalaterassilta aukeavat näkymät rautatieaseman, Mannerheimintien ja eduskuntatalon suuntaan. Näissä puitteissa kannattaa poiketa vähintäänkin kahvilla.

10. Ravintola Maxine

Yökerho Maxinessa, Kampin kauppakeskuksen yläkerrassa, juhlakansa pääsee todistamaan vaikuttavia näkymiä Helsingin ydinkeskustan yöhön. Yökerho on avoinna perjantaista sunnuntaihin iltakymmenestä aamuneljään. Lauantaisin ja sunnuntaisin ravintolaan pääsevät vain yli 24-vuotiaat juhlijat.

Kampin keskuksen Annankadun puoleiset hissit kuljettavat yökiitäjät keskuksen kuudenteen kerrokseen nauttimaan illasta ja sykähdyttävistä maisemista.

Teksti: Anna Mäkelä
Kuvat: VisitHelsinki / Jussi Hellsten ja Instagram

Päivitetty: 30.9.2019

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (6 votes, average: 4,33 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

4 kommenttia

Listasta puuttuu myös selkeästi top-3 kuuluva Jätkäsaaren Clarionin Skybar.

Ongelmana on vaan se että Helsingissä ei ole oikein mitään katsottavaa joten miksi edes vaivautua kiipeämään mihinkään? Kaupunki on tasainen lättänä ja ruma sekasikiö jota on rakennettu ilman mitään järkevää suunnitelmaa, joten ei ole mitään kauniita ja yhteensopivia kokonaisuuksia vaan koko kaupunki on sekalainen kokoelma eri tyylisuunnan rakentamista.

Taivaskallio ei ole Helsingin korkein luonnonkallio!
Korkein kallio löytyy Pohjois-Kivikosta, kallio on 62 metriä merenpinnan yläpuolella.