Hyppää sisältöön

Tiesitkö? Näin ruotsinlaivan työntekijät asuvat risteilyaluksella

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 31.07.2019
Ruotsinlaivan työntekijän huone siivotaan, vaatteet pestään ja ruoat ovat valmiina pöydässä.

Tällaista on arki laivalla

Risteilyaluksella työskenteleminen on monelle elämäntapa, johon jää koukkuun. Vaikka ruotsinlaivalla asumisessa on haasteensa, on siinä myös eräänlaista helppoutta.

– Laivalla siivotaan työntekijöiden huoneet, pestään pyykit ja silitetään vaatteet. Ruoka on aina valmiina pöydässä, kertoo Viking Mariellan intendentti Tarja Jeskanen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Laivan työntekijät ruokailevat henkilökunnan omassa ravintolassa, jossa tarjoillaan aamiainen, lounas ja illallinen. Myös ruokailuaikojen välissä tarjolla on aina pientä purtavaa.

Omaa baaria henkilökunnalla ei ole. Alkoholin nauttiminen aluksella on laivan työntekijöiltä kokonaan kielletty – myös silloin, kun oma työvuoro on loppunut.

– Henkilökunta voi mennä työvuoron jälkeen laivan ravintolatiloihin, mutta alkoholin käyttö ei ole sallittua. Se on jäänyt Estonian jälkeiseen aikaan, sanoo Jeskanen ja viittaa virolaisen matkustaja-autolautan vuoden 1994 onnettomuuteen, jossa kuoli 852 ihmistä.

Syy tipattomuuteen on selvä: laivan työntekijöiden on oltava aina valmiina mahdollisia turvallisuustehtäviä varten.

Oma tai jaettu huone aluksella

Useimmilla työntekijöillä on ruotsinlaivalla omat huoneet, mutta joskus huoneen voi joutua jakamaan toisen henkilön kanssa. Majoitus riippuu työsuhteen laadusta ja palkkatasosta. Esimiehillä on aina omat huoneet.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

– Hiljaisina kausina jokaiselle työntekijälle pyritään tarjoamaan oma huone, sanoo Jeskanen.

Ruotsinlaivalla töitä tehdään jaksoissa, joissa sekä työpäiviä että vapaapäiviä on peräkkäin useampia kuin tavallisella duunarilla. Tyypillinen on esimerkiksi kahdeksan päivän työputki, jota seuraa kahdeksan päivää vapaata. Toisilla sama rytmi voi toistua kymmenen päivän sykleissä.

– Moni jää koukkuun elämäntapaan, joka mahdollistaa esimerkiksi matkustelun. Laivalla töitä tehdään tosissaan, mutta kotona työasioita ei tarvitse juuri miettiä.

Hyvänä henkilökuntaetuna laivan työntekijät pitävät myös aluksella esiintyvien artistien keikkoja, joita henkilökunta pääsee seuraamaan ilmaiseksi. Työntekijöiden käytössä on myös oma kuntosali ja sauna.

Teksti: Maria Hietala
Kuva: Viking Line

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Risteilyt Tallinnaan

Näin pääset Tallinnaan – löydä itsellesi parhaiten sopiva risteily

Uudistunut Viking Cinderella

Muistatko Viking Cinderellan? Tältä paluun tehnyt laiva näyttää nyt – yksi osa on pyhä, eikä sitä saa muuttaa

Jättimäinen risteilyalus kapealla lahdella, jossa toisella puolella kohoaa vuoristo ja toisella puolella punatiilikattoisten talojen täyttämä pikkukaupunki.

Risteilylle Karibialle vai Välimerelle? Näin valitset sopivan ajankohdan risteilylomalle

Voiko risteilyllä juoda hanavettä?

Voiko laivalla juoda hanavettä? Muista nämä ohjeet risteilyllä

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja