Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Tiesitkö? Näin ruotsinlaivan työntekijät asuvat risteilyaluksella

Viking Line artikkelin kuva
Risteilymatkat
Ruotsinlaivan työntekijän huone siivotaan, vaatteet pestään ja ruoat ovat valmiina pöydässä.
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 31.07.2019
facebook   whatsapp

Tällaista on arki laivalla

Risteilyaluksella työskenteleminen on monelle elämäntapa, johon jää koukkuun. Vaikka ruotsinlaivalla asumisessa on haasteensa, on siinä myös eräänlaista helppoutta.

– Laivalla siivotaan työntekijöiden huoneet, pestään pyykit ja silitetään vaatteet. Ruoka on aina valmiina pöydässä, kertoo Viking Mariellan intendentti Tarja Jeskanen.

Laivan työntekijät ruokailevat henkilökunnan omassa ravintolassa, jossa tarjoillaan aamiainen, lounas ja illallinen. Myös ruokailuaikojen välissä tarjolla on aina pientä purtavaa.

Omaa baaria henkilökunnalla ei ole. Alkoholin nauttiminen aluksella on laivan työntekijöiltä kokonaan kielletty – myös silloin, kun oma työvuoro on loppunut.

– Henkilökunta voi mennä työvuoron jälkeen laivan ravintolatiloihin, mutta alkoholin käyttö ei ole sallittua. Se on jäänyt Estonian jälkeiseen aikaan, sanoo Jeskanen ja viittaa virolaisen matkustaja-autolautan vuoden 1994 onnettomuuteen, jossa kuoli 852 ihmistä.

Syy tipattomuuteen on selvä: laivan työntekijöiden on oltava aina valmiina mahdollisia turvallisuustehtäviä varten.

Oma tai jaettu huone aluksella

Useimmilla työntekijöillä on ruotsinlaivalla omat huoneet, mutta joskus huoneen voi joutua jakamaan toisen henkilön kanssa. Majoitus riippuu työsuhteen laadusta ja palkkatasosta. Esimiehillä on aina omat huoneet.

– Hiljaisina kausina jokaiselle työntekijälle pyritään tarjoamaan oma huone, sanoo Jeskanen.

Ruotsinlaivalla töitä tehdään jaksoissa, joissa sekä työpäiviä että vapaapäiviä on peräkkäin useampia kuin tavallisella duunarilla. Tyypillinen on esimerkiksi kahdeksan päivän työputki, jota seuraa kahdeksan päivää vapaata. Toisilla sama rytmi voi toistua kymmenen päivän sykleissä.

– Moni jää koukkuun elämäntapaan, joka mahdollistaa esimerkiksi matkustelun. Laivalla töitä tehdään tosissaan, mutta kotona työasioita ei tarvitse juuri miettiä.

Hyvänä henkilökuntaetuna laivan työntekijät pitävät myös aluksella esiintyvien artistien keikkoja, joita henkilökunta pääsee seuraamaan ilmaiseksi. Työntekijöiden käytössä on myös oma kuntosali ja sauna.

Teksti: Maria Hietala
Kuva: Viking Line

Lue kommentit (17) Jätä kommentti

 1. Uffareitten hyttejä siivotaan! Ei miehistön. Uffarit pitäisi kyllä itte siivota omat sotkunsa kans. Olen nähnyt aikamoisia offiseerihyttejä jotka on kuin romua vaan.ei se perämieskoulu siihen auta.yhtä samaa nekin olevat kuin muut…..


 2. 70- luvulla poosu ja ekakokki ryyppyputki 2 viikkoa eikä tullut
  Lopareita algotin jenny laivalla


 3. Itse teen töitä 10-10 eöi 10 päivää töissä-10 päivää vapaalla. Työvaatteet passin jälkeen pesulaan ja seuraavalla työpassilla ne odottaa puhtaana vaatevarastolla. Omat siviilivaatteet pestään kotona. Itse pääsen katsomaan esiintyjiä laivan yökerhoon työni puolesta. Ja hytissä saan olla omassa rauhassa,hyttiä ei tarvitse jakaa koska on vain yksi sänky. Miehistöllä nollatoleranssi alkoholin suhteen niin kauan kunnes työpassi päättyy.


 4. Työni on viikko-viikko systeemillä eli teen työviikollani vapaaviikon edestä tunnit sisään. Tämä just mahdollistaa matkailun vapailla. En ole sidoksissa asumaan työpaikan lähellä sillä teen vain neljä työmatkaa kuukaudessa. Joskus Finnjetillä ollessani oli 2 viikkosysteemi ja silloin jotkut työkaverit asui ulkomailla ja lensivät työmatkat. Näin myös Kristina Cruisersilla jonka lähtösatama oli ihan muualla kuin Suomessa tai Ruotsissa.


 5. Ennen oli toisin, itse olin laivalla töissä yli vuoden ilman vapaata, sillloin ajettiin Suomen ja Ruotsin väliä nonstop tyyliin kolmisen tuntia satamassa ja taas merelle. Hytti oli vesirajan korkeudella ja talvisin oli tosi kova ryminä. Se oli vuosi 1969


  • Olen ollut pari kertaa erään silja-linen henkilökunnan pippaloissa ja sanoisin että saattoi olla jopa yksi työntekijä selvinpäin


 6. Tämän artikkelin vois päivittää nykyaikaan, tämä on jo 30 – 40 vuotta vanhaa tietoa. Olen ollut 8:lla ruotsinlaivalla töissä vuodesta – 86, nykyään eläkkeellä. Yhdelläkään laivalla EI pesty firman puolesta vaatteita, TYÖvaatteet tietenkin pesula hoiti, mutta omat vaatteet pestiin itse. Hytti on pieni ja siinä 2 ihmistä, vain baarimestarit tarjoiluhenkilökunnasta asuivat yksin. Intendentillä on oma hytti tietenkin. Tarja ei ole varmaan koskaan käynytkään henkilökunnan hyteissä, eikä tunnu tuo merisanastokaan olevan hallussa…
  Hytti siivottiin ennen, mutta 90 – luvulla alettiin siirtymään käytäntöön että siivooja siivosi vain kun hytin asukit vaihtuivat.
  Artisteja pääsi hyvin harvoin katsomaan koska esiintymisaikaan oli töissä ja töitähän laivalla tehdään, eikä huvitella.


  • Tarja on ollut monta vuotta laivoilla töissä eikä taatusti ole puhunut huoneista vaan hyteistä, työvaatteet on tottakai eri asia kuin omat jne. Veikkaan jutun kirjoittajan syyksi asiavirheet, ei taatusti Tarjan. Hän on ollut minun esimiehenä ja on erittäin asiallinen ja asiantuntevakln.


   • Kyllä alkoholi maistui isolle osalle työntekijöistä, toisille ihan työvuoron aikana. Monelle oli jopa helpotus päästä töihin kun sai juoda viikon putkeen ilman, että joku valittaa kotona.


 7. Oho, ai henkilökunta asuu laivalla? Luulin, että he lähtevät kotiin illalla ja palaavat taas aamulla töihin autolautalle joka on nyt korotettu Ruotsinristeilijälsi. Ja vielä ilmaista ohjelmaa ja saunakin käytössä. Kyllä kelpaa ja palkkaakin maksetaan tuollaisesta… Kaiken kukkuraksi pääsee matkoille. Kyllä laivatyöläisen kelpaa!


 8. Se on jäänyt Estonian jälkeiseen aikaan… Vai Estonian onnettomuutta edeltävään aikaan??


 9. Ihan hyvä artikkeli muuten,mutta ainakaan kaikilla laivoilla henkilökunnalla ei ole näin hyvä “palvelu”.Henkilökunnalla on tarjolla maittavaa kotiruokaa ja erityisiä päivä kun tarjolla parempia vaihtoehtoja.Pyykkejä ei pestä,mutta tietysti henkilökunnalla on tilat pyykinpesuun ihan itse.Hytit siivotaan itse.Työ itsessään on kuuluttavaa, kun välillä oot pidempään töissä ja pari tuntia omaa aikaa.Vuorot saattavat venyä ja se nukkuma-aika vähenee.Edut ja palkka kyllä ihan hyviä.Verotus kuitenkin pienempi.


 10. 1) hytti, ei huone
  2) messi, ei ravintola

  Mutta ennenkaikkea ruotsinlaivat ja risteilyalulset ovat kaksi täysin eri asiaa.


 11. Jatkuva koneiden jyskytys hytissä. Sitten se Karmaiseva imu ääni kun vedät vessanpöntön. Seinät eivät kumise vaan pitävät äänet onttoina kun kävelet käytäviä pitkin, tyhjiä tölkkejä pyörii lattialla. Tiedädttekö miten se koneiden ääni alkaa painua pään sisään?..


 12. Kaikki ei aina ole kuin tuossa tekstissä. Täyden työpäivän kuuntelet möliseviä asiakkaita huonosti nukutun yön jälkeen ja sit syöt mautonta risottoa messissä ja painut pehkuihin sinne yläpunkkaan ja nuuskuttelet alasängyssä piereskelevän hyttitoverin hajuja ja koitat sen kuorsauksen jäljiltä saada itsekin nukutuksi, niin kyllä on kaukana glamourista.


 13. Hei! Laivalla asutaan hyteissä ja henkilökunnan ravintola on messi.

  Niiden vuosien aikana kun laivoilla työskentelin, niin kertaakaan en artistin esitystä nähnyt kuin työvaatteet päällä joko baaritiskin takaa tai pöytien välissä blokkaamalla.

  Ja työpäivän pituuskin on 10,5h kun maissa alle 8.


 14. Työntekijällä tosiaan on hytti, ja sitä käyttää myös ns. vastapari. Eli kun työvuoro päättyy, samaa duunia tekevä työntekijä tulee laivaan, ja sitä ennen maihin jäävä siivoaa hyttinsä. Vapaalle jäävä ei jää risteilylle vaan hilppasee himaan. Kapteenin hyttejäkin on vain yksi, vaikka tämäkin jamppa päästetään välillä maihin!

  Ja tiedätkö mitä, matkustajatkaan eivät maksa artistien näkemisestä erillistä pääsymaksua.

  Mutta kyllä se ura siitä urkenee, sujuvaa tekstiä!


 15. Jätä kommentti

  Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.