Hyppää sisältöön

Ruotsinlaivasta purjealus! Viking Grace liikkuu jatkossa Itämeren tuulten voimalla

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 12.04.2018
Viking Grace on maailman ensimmäinen matkustaja-alus, joka hyödyntää tuulen voimaa.

Päästövähennyksiä polttoainesäästöjen avulla

Viking Linen matkustaja-alus Viking Grace muuttuu purjealukseksi 12. huhtikuuta 2018. Samalla siitä tulee maailman ensimmäinen tuulen voimaa mekaanisen roottoripurjeen avulla hyödyntävä matkustaja-alus.

Mekaaninen, 24 metriä korkea ja neljä metriä leveä roottoripurje vähentää päästöjä ja tuo polttoainesäästöjä. Käytännössä purjeen pinta kerää sen pyöriessä ilmaa, jota kertyy yhdelle puolelle pienemmällä paineella kuin toiselle puolelle. Paine-erosta syntyy työntövoimaa, jonka avulla laiva liikkuu eteenpäin. Purjeen toiminta perustuu automatiikkaan, jonka avulla järjestelmä pysähtyy heti, jos tuulen suunta tai voimakkuus muuttuvat laivalle epäsuotuisiksi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Suomalaisen Norsepowerin kehittämän purjeen avulla on mahdollista vähentää päästöjä tuuliolosuhteista riippuen jopa 900 tonnia vuodessa.

Ympäristöystävällisyys näkyy roottoripurjeen lisäksi Viking Gracella muun muassa sillä, että alus liikkuu nesteytetyllä maakaasulla, minkä lisäksi se on vähäpäästöinen sekä melutasoltaan hiljainen.

– Haluamme olla edelläkävijöitä ympäristökuormitusta vähentävien ratkaisujen hyödyntämisessä. Suomalainen Norsepower on kehittänyt mekaanisesta roottoripurjeesta maailman johtavan ratkaisun, jolla voidaan vähentää polttoaineen kulutusta, ja meistä on valtavan hienoa, että saamme tämän innovaation käyttöön M/S Viking Gracelle ensimmäisenä matkustaja-aluksena maailmassa, kertoo Viking Linen toimitusjohtaja Jan Hanses.

Katso video Viking Gracen roottoripurjeesta!

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lähde, kuva ja video: Viking Line

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Viking Cinderella

Viking Cinderella alkaa risteillä Helsingin ja Tukholman välillä – reitille neljä uutta ravintolaa ja kaksi uutta baaria

Tallink Siljan joulubuffet

Nauti jouluateria laivalla! Tällaisia ovat laivayhtiöiden joulubuffetit

M/S Amorella

Viking Line luopuu Amorellasta – legendaarinen risteilyalus vaihtaa omistajaa

Viking Glory

Tukholman-risteilylle upouudella aluksella: Viking Linen uusin alus Viking Glory liikennöi jo Itämerellä

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja