Hyppää sisältöön

Ota kaikki irti risteilyn kiinnostavista kohteista – neljä syytä osallistua laivayhtiön järjestämille retkille

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 25.10.2019
Risteilyt pysähtyvät usein monissa kiinnostavissa kohteissa, joihin voi tutustua helposti laivayhtiön järjestämillä retkillä. Katso neljä syytä, miksi kannattaa osallistua valmiille retkelle!

Tutustu moneen uuteen kohteeseen

Mikäli haluat yhden loman aikana kokea useita eri kohteita, ovat esimerkiksi Välimerellä ja Karibialla tehtävät risteilyt mainio vaihtoehto. Risteilyt vierailevat lähes päivittäin uudessa kohteessa, ja välimatkat taittuvat rennosti laivan mukavuuksista nauttien.

Kohteisiin, joissa risteilyalus pysähtyy, voi tutustua joko laivayhtiön järjestämillä retkillä tai omatoimisesti. Retkien hinnoissa, sisällöissä ja kestoissa on runsaasti vaihtelua, ja usein yhdessä kohteessa on tarjolla useita eri retkivaihtoehtoja. Laivayhtiön järjestämät retket eivät sisälly risteilyn hintaan, vaan ne ostetaan aina erikseen. Retkien hintahaitari on laaja, ja hinta määräytyy esimerkiksi retken ohjelman ja keston mukaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Matkabudjetti voi paisua melkoisesti, jos joka satamassa haluaa osallistua retkelle. Siksi kannattaakin aina tutustua etukäteen retkivalikoimaan sekä selvittää hieman, mitä kiinnostavaa nähtävää kohteissa on ja kuinka helposti niihin pääsee omatoimisesti. Välillä risteilyalukset saattavat pysähtyä satamissa, jotka sijaitsevat hieman kauempana matkailualueen kiinnostavimmista kohteista. Tällöin osallistuminen retkelle voi olla helpompi vaihtoehto.

Mikäli mielessä on jotain tiettyä, mitä pysähdyspaikassa haluaa nähdä tai tehdä, voi omatoiminen retkeily olla kätevämpi vaihtoehto. Silloin retkipäivän ohjelman voi päättää kokonaan itse eikä aikaa kulu vierailukohteisiin, jotka eivät itseä kiinnosta.

Lue alta neljä syytä valita laivayhtiön järjestämä retki!

1. Valinnanvaraa moneen makuun

Jokaisessa kohteessa on usein useampia retkivaihtoehtoja, joten valinnanvaraa on eri asioista kiinnostuneille matkailijoille. Kohteesta riippuen tarjolla voi olla esimerkiksi erilaisia aktiviteetteja, rantapäiviä, kaupunkikierroksia tai yhdistelmäretkiä, joilla pääsee vierailemaan useampaan kohteeseen yhden päivän aikana. Osalla retkistä on myös teema, kuten ruoka, jolloin kohteessa käydään tutustumassa esimerkiksi paikallisten ruokaerikoisuuksien valmistamiseen.

Myös retkien kesto vaihtelee. Osa retkistä alkaa jo aamuvarhaisella ja takaisin laivaan saavutaan vasta hieman ennen laivan lähtöä satamasta. Usein valittavana on myös puolipäiväretkiä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Osa retkistä saattaa sisältää vain kuljetuksen valittuun vierailukohteeseen. Tämä mahdollistaa myös kohteen omatoimisen tutkimisen, mikä sopii erityisesti lomailijoille, joilla on selkeä suunnitelma, mitä he kohteessa haluavat nähdä. Välillä myös opastetut retket ja kierrokset sisältävät hieman vapaata aikaa.

Shutterstock
Välimeren-risteilyillä pääsee tutustumaan kiinnostaviin kohteisiin esimerkiksi Italiassa.

2. Ei vaadi omaa suunnittelua

Laivayhtiön tarjoamat retket ovat oiva vaihtoehto matkailijoille, jotka haluavat nauttia helppoudesta myös maissa. Valmiilla retkillä ei tarvitse itse käyttää aikaa ohjelman suunnitteluun tai valmisteluun, vaan järjestelyt on hoidettu valmiiksi.

Retket voi varata etukäteen netistä tai paikan päällä laivassa. Mikäli mielessä on joku tietty retki, jonne haluaa ehdottamasti päästä, on varaus hyvä tehdä hyvissä ajoin.

3. Mukana asiantuntevat oppaat

Laivayhtiöiden retket järjestetään yhteistyössä paikallisten toimijoiden kanssa, mikä tarkoittaa että mukana ovat paikallistuntemusta omaavat oppaat. Asiantuntevat oppaat osaavatkin kertoa kohteiden lisäksi kiinnostavaa tietoa paikallisesta elämänmenosta.

Yleensä retkillä käytetty kieli on englanti. Opastetut retket sopivat kuitenkin myös omasta kielitaidostaan epävarmoille matkailijoille, sillä retkellä mukana ollessa ei esimerkiksi itse tarvitse kysyä reittiohjeita tai yrittää ostaa vaikkapa pääsylippuja vieraalla kielellä.

4. Ei riskiä myöhästyä laivasta

Vaikka risteilyalusten ei ole mahdollista odottaa yksittäisiä laivaan myöhässä pyrkiviä matkustajia, odottavat ne kuitenkin matkustajia, jotka ovat maissa laivayhtiön järjestämällä retkellä. Tästä syystä laivayhtiöltä ostettu retki saattaa olla stressittömämpi vaihtoehto, sillä retkien aikataulut on tarkasti mietitty eikä matkustajan itsensä tarvitse huolehtia, että on hyvissä ajoin paluumatkalla laivalle.

Mikäli kohteeseen lähtee seikkailulle itse, on hyvä varmistaa, milloin laivalle on saavuttava takaisin ja varattava riittävästi aikaa paluumatkaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

>> Lue myös: Vältä ensikertalaisen mokat risteilyillä – viisi vinkkiä, joita risteilykonkarit noudattavat

Teksti: Krista Ahonen
Kuvat: Shutterstock

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Viking Cinderella

Viking Cinderella alkaa risteillä Helsingin ja Tukholman välillä – reitille neljä uutta ravintolaa ja kaksi uutta baaria

Jättimäinen risteilyalus kapealla lahdella, jossa toisella puolella kohoaa vuoristo ja toisella puolella punatiilikattoisten talojen täyttämä pikkukaupunki.

Risteilylle Karibialle vai Välimerelle? Näin valitset sopivan ajankohdan risteilylomalle

Karibian risteilyt

Näin suunnittelet unelmiesi Karibian-risteilyn – lue kattava tietopaketti

Tämä ylellinen alus houkuttelee risteilylomalle – esittelyssä hulppea Celebrity Edge

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja