Hyppää sisältöön

Vielä ehdit kokea Kap Verden aavemaisimman nähtävyyden – odotetaan katoavan lopulta kokonaan

  • Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 14.02.2024
Boa Vistan rannikolla seisova hylky on Kap Verden katoava maamerkki.

Vanha hylky on pysäyttävä näky Kap Verdellä

Jos olet viettänyt talvilomaa Kap Verdellä tai suunnitellut matkaa saarivaltioon, olet ehkä kuullut M/S Cabo Santa Marian hylystä. Entisen rahtilaivan ruosteinen hylky on pahaenteisen näköinen muistutus valtamerien arvaamattomuudesta yli 50 vuoden takaa.

Hylyn tarina juontaa juurensa vuoteen 1968, jolloin espanjalainen rahtilaiva oli matkalla Brasiliaan ja Argentiinaan. Kyydissä oli muun muassa Espanjaa hallinneen diktaattorin Francisco Francon lahjoja kannattajilleen – esimerkiksi autoja, lääkkeitä ja ruokaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Matka kuitenkin keskeytyi jo Kap Verden kohdalla laivan ajaessa karille lähellä Boa Vistan saarta. Kaikki miehistön jäsenet saatiin pelastettua, mutta laivan matka tyssäsi siihen. Lähes kaikki saaren asukkaat osallistuivat rahtilaivan tyhjentämiseen.

ShutterstockBoa Vista
Hylkyä pääsee katsomaan helpoiten opastetuilla retkillä.

Hylky jäi seisomaan paikoilleen Praia da Atalantan rantavesiin Boa Vistan pohjoisrannikolle noin seitsemän kilometrin päähän saaren pääkaupungista Sal Reistä. Myöhemmin siitä tuli turisteja kiinnostava näky ja pala Kap Verden historiaa.

Vuosien varrella aaltojen huuhtoma hylky on hiljalleen rapistunut, ja siitä on jäljellä vain murto-osa alkuperäisestä laivan rungosta. Voidaan olettaa, että ajan myötä loputkin jäänteet katoavat.

ShutterstockKap Verden haaksirikko
Haaksirikkoutunut alus on vielä selvästi tunnistettavissa.

Hylyn näkeminen omin silmin vaatii hieman vaivannäköä. Paikan päälle voi saapua joko patikoimalla tai vuokraamalla nelivetomönkijän. Matkailijat voivat tehdä omatoimisen retken tai osallistua opastetulle kierrokselle, johon kuuluu yleensä muitakin kohteita kuin hylky.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lähde: Atlas Obscura

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Sansibar, Tansania

Kokeile jotain uutta: esittelyssä Afrikan upeimmat rantalomakohteet

Kap Verde

Tältä näyttää Kap Verde – katso kuvasarja eksoottisilta lomasaarilta

Kap Verde

Tällaisia ovat Kap Verden saaret – mikä sopii sinulle?

Fuerteventura

Nopeat esittelyt suosikkisaarista – mikä lomasaariryhmä sopii sinulle?

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja