Hyppää sisältöön

Ota kaikki irti ajasta kotona ja opettele suosikkikohteesi kieli – näillä vinkeillä onnistut

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 30.03.2020
Kotona vietetyn ajan voi käyttää hyödyksi parantamalla omaa kielitaitoa tulevia reissuja varten. Lue vinkit, joiden avulla pääset alkuun uuden kielen kanssa tai herättelet unohtuneita taitoja!

Tunnista vahvuutesi ja tavoitteesi

Haluaisitko keksiä hyödyllistä tekemistä kotona? Käytä vapaat hetket hyväksi ja aloita uuden kielen opiskelu tai ota aiemmin opiskeltu kieli kertaukseen!

Tehokkaan oppimisen kannalta on hyvä asettaa jonkinlaiset tavoitteet ennen opiskelun aloittamista. Kielen oppiminen ei tapahdu yhdessä yössä, joten selkeä tavoite auttaa pitämään motivaatiota yllä. Tavoite voi olla vaikkapa ravintolakeskustelun osaaminen uudella kielellä. On myös hyvä miettiä, kuinka paljon aikaa pystyt ja haluat opiskeluun käyttää.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Jokainen oppii eri tavoin, joten omat vahvuudet on hyvä tiedostaa, kun miettii, kuinka voisi uutta kieltä alkaa opiskella. Kotona opiskelun ei tarvitse olla tylsää, sillä voit käyttää luovuuttasi ja löytää juuri itsellesi sopivimmat keinot.

Katso alta vinkit, kuinka voit parantaa kielitaitoasi kotisohvalla istuen!

1. Ota avuksi sovellukset ja kurssit

Netissä on runsas valikoima ilmaisia ja maksullisia sovelluksia ja nettikielikursseja, jotka tarjoavat rennon ja hauskan tavan oppia uusi kieli.

Duolingo on yksi tunnetuimmista ilmaisista sovelluksista, joka on tarkoitettu kielten opiskeluun. Sovelluksen kielivalikoima on laaja ja sovellusta pystyy käyttämään niin koneella kuin älypuhelimella. Duolingo on englanninkielinen, joten muita kieliä opetellakseen tulee englannin olla hallussa.

Suomenkielinen vaihtoehto kotiopiskeluun on esimerkiksi maksullinen WordDive-nettikurssi. Kielten valikoima on suppeampi kuin Duolingossa, mutta opiskelu sujuu suomeksi ja jokaista kieltä kohden on suuri valikoima eri tasoisia kursseja. Kursseja pääsee suorittamaan noin 10 euron kuukausimaksulla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Jos tunnet kaipaavasi enemmän ohjausta ja aikataulutusta kuin erilaiset sovellukset ja omatoimiset nettikurssit tarjoavat, voit osallistua myös eri oppilaitosten järjestämille etäkursseille. Tällaiset kurssit ovat kuitenkin usein maksullisia. Esimerkiksi avoimet yliopistot tarjoavat verkkokielikursseja, joille voi osallistua maksua vastaan kuka tahansa riippumatta iästä tai koulutustaustasta.

Kirjakaupoista saa myös hankittua eri kielten oppikirjoja, joita voi hyvin käyttää kotiopiskeluunkin. Moniin kirjasarjoihin kuuluu teksti- ja tehtäväkirjan lisäksi myös CD tai lisämateriaalia netissä, joten opiskelu onnistuu myös ilman opettajaa.

Shutterstock
Erilaisten sovellusten avulla uuden kielen voi opetella missä tahansa, vaikka kotisohvalla lomasta samalla haaveillen.

2. Lue, katso ja kuuntele vieraalla kielellä

Erilaisten sovelluksien ja kurssien lisäksi kannattaa uutta kieltä opiskellessa yrittää tutustua kieleen mahdollisimman paljon kuuntelemalla, lukemalla ja katselemalla erilaisia sisältöjä.

Voit etsiä suoratoistopalveluista sarjoja ja elokuvia, joissa puhutaan opiskelemaasi kieltä. Aluksi tekstitykset kannattaa jättää päälle, sillä niiden avulla voi myös oppia uusia sanoja ja lauseita, jos tekstityksen ja puheen yhteyttä seuraa samalla. Kielitaidon kehittyessä voi tekstityksen jättää pois ja keskittyä ymmärtämään puhuttua kieltä.

Myös monipuolisesta lukemisesta on apua uutta kieltä opetellessa. Jos koulukirjat tai kurssimateriaalit eivät innosta, voit lukea vieraalla kielellä kaikkea mitä muutenkin lukisit. Lehtiä suurimmilla Euroopassa käytetyillä kielillä löytyy hyvin varustelluista lehtipisteistä, ja verkkokaupoista on mahdollista tilata kotiin kirjoja eri kielillä. Ilmaista lukemista tarjoavat nettisivut, kuten vaikka paikallisten sanomalehtien sivustot.

Kotona kieltä voi kuunnella esimerkiksi musiikin, radion ja podcastien avulla. Esimerkiksi Spotify-sovelluksesta löytyy eri kielistä musiikkia ja podcasteja. Eri maiden radiokanavia taas pääsee kuuntelemaan vaikkapa TuneIn-sovelluksella, jossa voit etsiä kanavia maan ja kaupungin perusteella.

Alussa ei kannata masentua, vaikka ei ymmärtäisikään suurta osaa siitä, mitä kuulee tai lukee. Tärkeintä on, että opeteltavalle kielelle altistuu säännöllisesti, jolloin pikkuhiljaa kieleen alkaa tottua. Samalla tutustut myös paikalliseen kulttuuriin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Shutterstock
Uuden kielen opiskelussa voi ottaa tavoitteeksi vaikka ravintolakeskustelun käymisen.

3. Hanki juttukaveri

Kielitaidon kehittämisen ja kielen käytön sujuvuuden kannalta on tärkeää, että lukemisen ja kuuntelemisen lisäksi kieltä käyttää myös itse. Opitut sanat ja kielioppi pääsevät käyttöön, kun itse joutuu puhumaan tai kirjoittamaan uudella kielellä.

Helpoiten puhumista ja kirjoittamista pääsee treenaamaan hankkimalla aitoa juttuseuraa. Voit esimerkiksi tiedustella, löytyykö kaveri- tai tuttavapiiristäsi joku, joka itse opiskelee myös samaa kieltä tai jolla on entuudestaan kielitaitoa. Jos hyvä tuuri käy, saatat löytää kielen natiivin puhujan, joka voi auttaa korjaamalla mahdollisia virheitä.

Juttukaverin kanssa voi kirjoitella eri viestisovelluksissa tai käydä keskustelua tavallisen puhelun tai videopuhelun välityksellä. Muista että ei haittaa, vaikka sanoisitkin jotain hölmöä. Tärkeintä on, että yrität rohkeasti keskustella!

>> Lue myös: Matkakuume iski, mutta olet jumissa kotona – nämä kahdeksan vinkkiä helpottavat pahinta lomatuskaa

Teksti: Krista Ahonen
Kuvat: Shutterstock

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Onko Tallinnassa tapana jättää tippiä?

Onko Virossa tapana jättää tippiä? Toimi näin, kun lomailet naapurimaassa

Nainen yksin matkalla

Näin varaat edullisen äkkilähdön yhdelle – soolomatkailijan tietopaketti loman varaamiseen

Vinkit halvan matkan löytämiseen

Näin löydät halvan matkan – viisi vinkkiä

Bussilla matkustaminen Euroopassa

Millaista on reissata bussilla Euroopassa? Helppoa ja halpaa – lue 5 faktaa

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja