Ota kaikki irti ajasta kotona ja opettele suosikkikohteesi kieli – näillä vinkeillä onnistut

Tunnista vahvuutesi ja tavoitteesi
Haluaisitko keksiä hyödyllistä tekemistä kotona? Käytä vapaat hetket hyväksi ja aloita uuden kielen opiskelu tai ota aiemmin opiskeltu kieli kertaukseen!
Tehokkaan oppimisen kannalta on hyvä asettaa jonkinlaiset tavoitteet ennen opiskelun aloittamista. Kielen oppiminen ei tapahdu yhdessä yössä, joten selkeä tavoite auttaa pitämään motivaatiota yllä. Tavoite voi olla vaikkapa ravintolakeskustelun osaaminen uudella kielellä. On myös hyvä miettiä, kuinka paljon aikaa pystyt ja haluat opiskeluun käyttää.
Jokainen oppii eri tavoin, joten omat vahvuudet on hyvä tiedostaa, kun miettii, kuinka voisi uutta kieltä alkaa opiskella. Kotona opiskelun ei tarvitse olla tylsää, sillä voit käyttää luovuuttasi ja löytää juuri itsellesi sopivimmat keinot.
Katso alta vinkit, kuinka voit parantaa kielitaitoasi kotisohvalla istuen!
1. Ota avuksi sovellukset ja kurssit
Netissä on runsas valikoima ilmaisia ja maksullisia sovelluksia ja nettikielikursseja, jotka tarjoavat rennon ja hauskan tavan oppia uusi kieli.
Duolingo on yksi tunnetuimmista ilmaisista sovelluksista, joka on tarkoitettu kielten opiskeluun. Sovelluksen kielivalikoima on laaja ja sovellusta pystyy käyttämään niin koneella kuin älypuhelimella. Duolingo on englanninkielinen, joten muita kieliä opetellakseen tulee englannin olla hallussa.
Suomenkielinen vaihtoehto kotiopiskeluun on esimerkiksi maksullinen WordDive-nettikurssi. Kielten valikoima on suppeampi kuin Duolingossa, mutta opiskelu sujuu suomeksi ja jokaista kieltä kohden on suuri valikoima eri tasoisia kursseja. Kursseja pääsee suorittamaan noin 10 euron kuukausimaksulla.
Jos tunnet kaipaavasi enemmän ohjausta ja aikataulutusta kuin erilaiset sovellukset ja omatoimiset nettikurssit tarjoavat, voit osallistua myös eri oppilaitosten järjestämille etäkursseille. Tällaiset kurssit ovat kuitenkin usein maksullisia. Esimerkiksi avoimet yliopistot tarjoavat verkkokielikursseja, joille voi osallistua maksua vastaan kuka tahansa riippumatta iästä tai koulutustaustasta.
Kirjakaupoista saa myös hankittua eri kielten oppikirjoja, joita voi hyvin käyttää kotiopiskeluunkin. Moniin kirjasarjoihin kuuluu teksti- ja tehtäväkirjan lisäksi myös CD tai lisämateriaalia netissä, joten opiskelu onnistuu myös ilman opettajaa.

2. Lue, katso ja kuuntele vieraalla kielellä
Erilaisten sovelluksien ja kurssien lisäksi kannattaa uutta kieltä opiskellessa yrittää tutustua kieleen mahdollisimman paljon kuuntelemalla, lukemalla ja katselemalla erilaisia sisältöjä.
Voit etsiä suoratoistopalveluista sarjoja ja elokuvia, joissa puhutaan opiskelemaasi kieltä. Aluksi tekstitykset kannattaa jättää päälle, sillä niiden avulla voi myös oppia uusia sanoja ja lauseita, jos tekstityksen ja puheen yhteyttä seuraa samalla. Kielitaidon kehittyessä voi tekstityksen jättää pois ja keskittyä ymmärtämään puhuttua kieltä.
Myös monipuolisesta lukemisesta on apua uutta kieltä opetellessa. Jos koulukirjat tai kurssimateriaalit eivät innosta, voit lukea vieraalla kielellä kaikkea mitä muutenkin lukisit. Lehtiä suurimmilla Euroopassa käytetyillä kielillä löytyy hyvin varustelluista lehtipisteistä, ja verkkokaupoista on mahdollista tilata kotiin kirjoja eri kielillä. Ilmaista lukemista tarjoavat nettisivut, kuten vaikka paikallisten sanomalehtien sivustot.
Kotona kieltä voi kuunnella esimerkiksi musiikin, radion ja podcastien avulla. Esimerkiksi Spotify-sovelluksesta löytyy eri kielistä musiikkia ja podcasteja. Eri maiden radiokanavia taas pääsee kuuntelemaan vaikkapa TuneIn-sovelluksella, jossa voit etsiä kanavia maan ja kaupungin perusteella.
Alussa ei kannata masentua, vaikka ei ymmärtäisikään suurta osaa siitä, mitä kuulee tai lukee. Tärkeintä on, että opeteltavalle kielelle altistuu säännöllisesti, jolloin pikkuhiljaa kieleen alkaa tottua. Samalla tutustut myös paikalliseen kulttuuriin.

3. Hanki juttukaveri
Kielitaidon kehittämisen ja kielen käytön sujuvuuden kannalta on tärkeää, että lukemisen ja kuuntelemisen lisäksi kieltä käyttää myös itse. Opitut sanat ja kielioppi pääsevät käyttöön, kun itse joutuu puhumaan tai kirjoittamaan uudella kielellä.
Helpoiten puhumista ja kirjoittamista pääsee treenaamaan hankkimalla aitoa juttuseuraa. Voit esimerkiksi tiedustella, löytyykö kaveri- tai tuttavapiiristäsi joku, joka itse opiskelee myös samaa kieltä tai jolla on entuudestaan kielitaitoa. Jos hyvä tuuri käy, saatat löytää kielen natiivin puhujan, joka voi auttaa korjaamalla mahdollisia virheitä.
Juttukaverin kanssa voi kirjoitella eri viestisovelluksissa tai käydä keskustelua tavallisen puhelun tai videopuhelun välityksellä. Muista että ei haittaa, vaikka sanoisitkin jotain hölmöä. Tärkeintä on, että yrität rohkeasti keskustella!
Teksti: Krista Ahonen
Kuvat: Shutterstock
Aiheeseen liittyvät artikkelit
Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja







