Nämä ovat suomalaisten viisi yleisintä harhaluuloa luksusristeilyistä
1. Risteilyt ovat kalliita
Monelle suomalaiselle luksusristeily on pitkäaikainen matkahaave, joka on saanut alkunsa esimerkiksi televisiosarjojen ja elokuvien myötä. Ajatus risteilylle lähtemisestä tuntuu kuitenkin monien mielestä niin kalliilta, ettei laivamatkojen hintoja edes lähdetä selvittämään.
Risteilykeskuksen risteilyasiantuntija Petri Sirén on käynyt lähes sadalla risteilyllä. Esimerkiksi Karibian-risteilyjen ökymaine on Sirénin mukaan pitkälti mielikuvaa.
– Edullisimmillaan viikon risteily Karibialla maksaa alle 500 euroa sisältäen ruoat ja viihdepalvelut. Se ei ole paljon enempää kuin kaksi yötä ruotsinlaivalla korkeammassa hyttiluokassa, kertoo Sirén.
Risteilyn hintaan on varauduttava lisäämään myös lentokulut kohteeseen. Sirénin mukaan suomalaisia kiinnostavat erityisesti Karibian-risteilyt, joilla pääsee seilaamaan Turussa rakennetuilla Royal Caribbeanin Oasis- ja Allure-aluksilla.
2. Risteilyllä pitää stressata pukeutumisesta
Risteilyllä ei tarvitse pelätä joutuvansa automaattisesti pukemaan ykköset päälle tai hankkimaan iltapukuja matkaa varten – rennot ja siistit lomavaatteet sopivat myös useimmille merimatkoille. Risteilyn aikana voi olla muutama juhlavampi illallinen.
Poikkeuksiakin löytyy. Sirénin mukaan esimerkiksi Norwegian-varustamon risteilyillä ei ole minkäänlaista pukukoodia, kun taas Cunardin risteilyille saa pukeutua parhaisiin.
– Matkustajan on valittava oikea varustamo, joka vastaa omia toiveita. Meidän tehtävämme on auttaa asiakasta selvittämällä risteilyjen erot, sanoo Sirén.
3. Risteilyillä käyvät vain eläkeläiset
Myöskään sitkeästi matkailijoiden mielessä istuva kuva risteilyistä eläkeläisten harrastuksena ei Sirénin mukaan pidä paikkaansa. Reitistä ja risteily-yhtiöstä riippuen aluksilta löytyy kaikenlaisia matkustajia eläkeläisistä lapsiperheisiin ja nuoriin pariskuntiin.
– Matkustajien keski-ikä vaihtelee varustamosta riippuen, ja joillakin se on jopa alle 40. Mitä lyhyempi risteily, sitä nuorempi asiakaskunta laivalla yleensä on. Pidemmillä risteilyillä ja eksoottisilla reiteillä matkustajien keski-ikä on korkeampi, kertoo Sirén.
Parhaiten itselle sopiva varustamo ja reitti löytyvät kääntymällä asiantuntijan puoleen.
4. Risteilyllä ehtii pitkästyä
Monia matkailijoita askarruttaa ajatus pitkästä risteilystä. Mielessä saattaa käydä epäilys siitä, että viikon tai kahden mittaisella risteilyllä ehtii pitkästyä saman aluksen kyydissä.
Sirén muistuttaa, ettei isoja risteilyaluksia voi verrata suomalaisille tuttuihin Tukholmaan tai Tallinnaan seilaaviin laivoihin. Isoilla risteilyaluksilla ohjelmatarjonta ja palvelut ovat moninkertaisia.
– Mitä uudempi laiva, sitä enemmän siellä on tekemistä. Matkustaja voi olla juuri niin aktiivinen kuin itse haluaa – risteilyllä voi tehdä itselleen vaikka minuuttiaikataulun. Pienillä luksusjahdeilla ohjelmaa ja aktiviteetteja on puolestaan vähemmän, ja matkustajat keskittyvät nauttimaan hyvästä ruoasta ja maisemista, kertoo Sirén.
5. Risteilyllä kertyy aina lomakiloja
Yleisen käsityksen mukaan risteilyltä palataan aina kotiin ylimääräisten kilojen kanssa. Notkuvat buffet-pöydät ja juomapaketit voivat toki saada housut kiristämään, mutta laivalla voi viettää myös terveellistä lomaa.
– Risteilylle voi lähteä jopa kuntoilulomalle. Päivisin liikutaan kohteissa, illalla mennään nukkumaan aikaisin ja aamulla lähdetään kuntosalille. Aluksilta löytyy myös ryhmäliikuntatunteja ja kantta kiertäviä juoksuratoja. Maissa voi puolestaan osallistua esimerkiksi pyöräily- tai sukellusretkelle.
Risteilyillä voi Sirénin mukaan syödä terveellisesti, sillä aluksilla on lukuisia erilaisia ravintoloita. Matkustajille saattaa olla tarjolla myös wellness-konsepti, joka on otettu huomioon tietyissä ravintoloissa.
Teksti: Maria Hietala
Kuva: Royal Caribbean