Hyppää sisältöön

Matkailija, ovatko rokotuksesi kunnossa? Huomioi nämä asiat ennen matkaa!

Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 22.11.2013
Oletko lähdössä talvilomalle? Rokotusten tilanne on hyvä tarkistaa ajoissa.

Tavalliset taudit yleisimpiä myös maailmalla

Pimeästä syksystä ja talvesta suunnataan usein lomanviettoon kaukomaille. Mitä pidemmälle matka vie, sitä paremmin on syytä varautua sairauksien varalta.

– Matkan tautiriskejä arvioidessa kannattaa huomioida, että tavalliset taudit ovat tavallisimpia myös matkoilla. Etenkin lämpimissä maissa matkailijoita vaivaavan turistiripulin ja nuhavirusten ohella influenssa on talvikauden tyypillisin sairaus, toteaa Terveystalon työterveyslääkäri Hannele Heinonen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tarttuvan influenssaviruksen leviämistä on vaikea välttää, sillä se tapahtuu ilman ja kosketuksen välityksellä. Influenssarokote pienentää riskiä tehokkaasti myös matkoilla. Influenssakauden huippu ajoittuukin alkuvuoden talvilomakauteen.

– Tärkeintä matkalle valmistautumisessa on huolehtia siitä, että perusrokotukset ovat kunnossa. Perusrokotuksia ovat jäykkäkouristus-kurkkumätärokote sekä rokote tuhkarokkoa, sikotautia ja vihurirokkoa vastaan. Poliorokote tehostetaan aikuisilla tarvittaessa kohdemaasta riippuen, kertoo Heinonen.

Lapsetkin tarvitsevat A-hepatiittirokotteen

A-hepatiittirokote maksatulehdusta vastaan on suositeltava kaikille, sillä hepatiitin voi saada ruoan tai juoman välityksellä melkein mistä tahansa.

Lundin yliopistossa tänä vuonna tehdyn opinnäytetyön mukaan 70 prosenttia suomalaisten matkoista suuntautuu maihin, joissa esiintyy joko A- tai B-hepatiittia. A-hepatiittirokotteen yhteydessä voi kätevästi ottaa yhdistelmärokotteen, joka suojaa myös B-hepatiitilta.

Veren välityksellä tarttuva B-hepatiitti yhdistetään usein vain pitempään alueella oleskeviin matkailijoihin, suojaamattomaan seksiin tai suonensisäisiin huumeisiin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

– B-hepatiitilta kannattaa suojautua esimerkiksi jos suunnittelee käyvänsä matkakohteessa akupunktiohoidossa tai ottavansa tatuoinnin tai lävistyksen. Jokainen matkailija saattaa myös joutua sairaalahoitoon, mikä on esimerkiksi Kaukoidässä riski saada B-hepatiitti, muistuttaa Heinonen.

Monilla matkailijoilla hepatiittirokotukset puuttuvat tai rokotussarja on jäänyt kesken. Myöskään lasten tarvetta hepatiittirokotuksiin ei aina muisteta, koska ne eivät kuulu rokotusohjelmaan.

Kaukomatkaajille räätälöity rokotussuunnitelma

Eksoottisiin kaukokohteisiin kuten Aasian, Afrikan tai Etelä-Amerikan maihin matkustaville räätälöidään aina terveydenhuollon ammattilaisen kanssa rokotusohjelma, jossa otetaan huomioon mahdolliset tautiriskit.

Kaikkia rokotuksia ei voida antaa kerralla ja osa rokotteista annetaan sarjana, joten vastaanotolle kannattaa hakeutua ajoissa. Myös äkkilähtömatkailijoiden kannattaa hoitaa rokotukset kuntoon.

– Jos matkallelähtö tulee yllättäen, on viime hetkelläkin annettu rokote parempi kuin ei rokotusta ollenkaan, vaikka täydellistä suojaa ei saavutettaisikaan. Tärkein ”rokotus” kaikille matkoille on voimassa oleva ja kattava matkavakuutus, muistuttaa Heinonen.

Lähde: Terveystalo
Kuva: TAT

Lue myös: Tiesitkö tämän rokotuksista – matkailijan opas

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Matkaripuli

Turistiripuli yllättää monet kesken matkan – näin torjut ja hoidat kiusallista vaivaa

Lentokonejumppa

Tämä vaara vaanii pitkällä lennolla – helpot vinkit veritulpan välttämiseksi

Näin löydät matkavakuutuksen

Matkavakuutusten ABC – löydä paras matkavakuutus

Luteiden takia matkalaukkua ei kannata säilyttää hotellihuoneen lattialla

Yksi helppo asia, mikä jokaisen kannattaisi tehdä hotellihuoneessa – voi pelastaa matkasi

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja