Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Tämän yhden asian jokaisen kannattaisi tehdä lentokoneen ikkunapaikalla – harva tulee edes ajatelleeksi

Istockphoto artikkelin kuva
Lennot
Asiantuntijoiden mukaan lentokoneessa kannattaisi tehdä yksi asia, jota sinäkään et todennäköisesti tee.
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 24.01.2018
facebook   whatsapp

Pitääkö lennolla käyttää aurinkosuojaa?

Kaikki matkailijat tietävät, että erityisesti vaalean suomalaisen ihon suojaaminen auringolta on lomalla ensiarvoisen tärkeää. Mutta kuinka moni huomaa käyttää aurinkosuojaa jo lentokoneessa?

Useimmat ajattelevat varmasti ikkunan suojaavan auringon säteilyltä – ja niin se suurimmaksi osaksi tekeekin. Ikkunan läpi ei pääse UVB-säteilyä, joka muodostaa pitkäaikaisen rusketuksen ja voi polttaa ihoa. UVA-säteily voi kuitenkin läpäistä ikkunalasin.

Jos olet joskus lentänyt ikkunapaikalla kirkkaalla ja aurinkoisella säällä, olet ehkä huomannut, että suoraan omaa ikkunaa kohti porottava aurinko saattaa tuntua kuumalta lentokoneessa.

Matkailusivusto Travel + Leisure tiedusteli asiaa amerikkalaiselta ihotautilääkäriltä. Myös tietokirjailijana tutuksi tullut Doris J. Day myönsi, että ikkunan läpi saatu säteily voi olla haitallista.

Erityisen tärkeää auringolta suojautuminen on lentäjille, joiden edessä on isot ikkunat. Lentokoneessa myös matkustajat ovat kuitenkin paljon lähempänä aurinkoa kuin uima-altaalla tai rannalla makoillessaan.

– Tunnin lento kymmenen kilometrin korkeudessa saattaa vastata jopa pariakymmentä minuuttia solariumissa, sanoo Day.

Asiantuntijat kehottavat matkustajia käyttämään lennolla kasvovoidetta, jonka suojakerroin on 30. Jo ennen lentoa levitetystä aurinkosuojasta on hyötyä myös silloin, kun saavut perille kuuman ilmaston kohteeseen.

Ihotautilääkäri Sweta Rai kertoo brittiläiselle The Sun -uutissivustolle, että aurinkosuojan sisältävä meikkivoide suojaa niin ikään kasvojen ihoa. Pitkillä lennoilla Rai suosittelee lisäämään suojakertoimella varustettua kosteusvoidetta kaikille säteilylle altistuville ihon alueille parin tunnin välein.

Säteilyturvakeskus (STUK) kertoo verkkosivuillaan, että ruskettuminen ikkunan läpi on mahdollista joillekin ihotyypeille. Lasin läpi saatava UVA-säteily on kuitenkin STUK:n mukaan vähäistä. Varotoimiin on syytä silloin, kun lasin läpäisevälle säteilylle altistutaan säännöllisesti.

Auringonpaisteelta ja säteilyltä voi lentokoneessa suojautua myös sulkemalla ikkunaluukun.

Lähde: The Sun, STUK, Travel + Leisure
Kuva: Istockphoto

Hae Lentoja
1 0
 • Aikuinen
  -
  0
  +
 • Nuori 12 - 17
  -
  0
  +
 • Lapsi 2 - 11
  -
  0
  +
 • Sylilapsi alle 2v
  -
  0
  +

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

  Jätä kommentti

  Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.