Hyppää sisältöön

Lääkärin terveysvinkit: tätä ihosi tarvitsee helteen jälkeen

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 26.08.2014
Hemmotteleva helle tuo mukanaan myös haittapuolia. Lue ihotautilääkärin vinkit lomanjälkeiseen ihonhoitoon!

Kuuma kesä koettelee ihoa

Kesän jäljiltä iho on yleensä hyvässä kunnossa, sillä auringonvalo tekee ihosta ulkoisia ärsykkeitä sietävämmän ja rauhoittaa monet ihottumat, kuten psoriasiksen. Kuumalla kesällä on kuitenkin ollut myös haittavaikutuksensa.

Auringonpaahteen aiheuttamat vakavat haitat näkyvät ihossa vasta viipeellä, joten sen säännöllinen tarkkailu kannattaa ympäri vuoden. Yhtä lailla kannattaa huolehtia D-vitamiinin saannista myös heti kesäkuukausien jälkeen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Yksi kuuman kesän haittapuolista on ihoinfektioiden lisääntynyt määrä.

– Varsinkin helteisen ja hikisen kesän jälkeen esiintyy enemmän ihoinfektioita, eli tulehtuneita ihottumia ja märkärupityyppisiä ihottumia. Yhtä lailla hyönteisten puremareaktioita on runsaammin, ihotautien erikoislääkäri Maria Huttunen Jyväskylän Terveystalosta kertoo.

Auringon haitat eivät näy heti

Vakavat auringonpaahteen aiheuttamat haitat, esimerkiksi ihosolumuutokset ja sitä myötä kasvanut ihosyöpäriski, tulevat esiin usein vasta vuosien tai jopa vuosikymmenten jälkeen.

– Sen sijaan nyt kesän jäljiltä voimakkaimmillaan ovat auringon aiheuttamat pigmenttimuutokset, kuten maksaläiskät. Ne ovat kuitenkin vaarattomia ja hiipuvat itsekseen seuraavien kuukausien myötä, Huttunen toteaa.

Hän kuitenkin muistuttaa, että etenkin keski-ikäisten ja iäkkäämpien ihmisten on hyvä tarkkailla ihomuutoksia ympäri vuoden: jos auringossa olleille ihoalueille, esimerkiksi kasvoille, ilmaantuu karheutumia, rikkoutumia tai haavaumia, niitä on hyvä käydä näyttämässä lääkärille.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Iho voi muistaa menneen hellekesän pitkään

Helteinen kesä sai monen ihon punoittamaan, sillä paahtava aurinko polttaa suojaamattoman ihon jopa muutamassa tunnissa.

Palamisen vakavuus on Huttusen mukaan kytköksissä siihen, minkä tyyppinen iho on ja miten hyvin se korjaa palamisen aiheuttamia vaurioita.

– Varsinkin vanhemmiten korjausprosessi hidastuu. Mitä vaaleampi iho on, sitä huonommin se korjaa palamisen ja runsaan UV-säteilyn aiheuttamia vaurioita. Välittömästi näkyvästä palamisesta iho paranee muutamassa päivässä, mutta saadut vauriot jäävät muistiin ihosolujen perintötekijöihin.

Voimakkaasti ruskettunut iho kertoo siitä, että ihminen on oleillut viime kuukausina luultavasti liikaakin auringossa.

D-vitamiinipurkit pian päivittäiseen käyttöön

Huttunen huomauttaa, että aurinkoisella kesällä on ollut terveyden kannalta myös suotuisia vaikutuksia. Esimerkiksi D-vitamiinivarastot ovat täyttyneet hyvin, mikäli on oleillut päivittäin lyhyenkin ajan ulkona.

– UV-säteilyindeksit laskevat kuitenkin kesän päättyessä nopeasti ja ihon omat varastot loppuvat melko pian, yhdessä-kahdessa kuukaudessa. Vanhuksille ja lapsille suositellaan D-vitamiinilisän käyttöä ympäri vuoden, mutta periaatteessa nyt heti alkusyksystä lähtien kaikkien olisi hyvä ottaa D-vitamiinilisää purkista, Huttunen suosittelee.

Lääkärin vinkit hellekesän jälkeen

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
  • Terve iho ei yleensä kaipaa erityistä huolenpitoa, kesällä kuivanutta ihoa voi tarvittaessa kosteuttaa perus- ja kosteusvoiteilla.
  • Tärkeämpää etenkin keski-ikäisille ja vanhemmille ihmisille on tarkkailla ihomuutoksia: jos auringoissa olleille ihoalueille, esimerkiksi kasvoille, ilmaantuu karheutumia, rikkoutumia tai haavaumia, niitä on hyvä käydä näyttämässä lääkärille.
  • Huolehdi D-vitamiinin saannista myös heti aurinkokauden jälkeen.

Lähde: Terveystalo
Kuva: iStockphoto

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Hellepäivän selviytymisvinkit

Näin kestät kuumuuden – hellepäivän selviytymisopas

Älä tee näitä mokia aurinkorasvan kanssa

Älä ota riskejä lomalla – 5 yleistä virhettä, jotka jokainen tekee joskus aurinkorasvan kanssa

Voiko lentokoneen ikkunan läpi ruskettua?

Tämän yhden asian jokaisen kannattaisi tehdä lentokoneen ikkunapaikalla – harva tulee edes ajatelleeksi

Nainen

Suojaa hiukset auringolta – Rantapallon suuri hiustuotetesti 2015

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja