Hyppää sisältöön

Matkailija, pidä varasi! Tätä hotelleista tarttuvaa riesaa ei korvaa edes vakuutus

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 20.10.2015
Ole tarkkana hotellia valitessa! Vakuutusvertailu paljastaa, että yllättävän monelle matkailijalijalle tutuista ludeongelmista on vaikea saada minkäänlaisia korvauksia vakuutusyhtiöiltä.

Vertailu tutki vakuutusyhtiöiden suhtautumista ludevahinkoihin

Luteet aiheuttavat matkailijoille monenlaista harmia ja ylimääräisiä kuluja, etenkin jos vaatteita joudutaan puhdistamaan tai tilalle hankkimaan uudet. Matkatavaravakuutuksista korvataan lähinnä matkatavaroita ja niiden puhdistuskuluja. Jos luteita kulkeutuu matkan jäljiltä omaan asuntoon, voivat vahingot olla mittavia. Kotivakuutuksista ei näissä tilanteissa ole juurikaan apua.

FINE:n toteuttama ludevahinkojen korvaamista matkatavara- ja kotivakuutuksista käsittelevä vertailu tutki kahden esimerkkitapauksen avulla, mitä vakuutusyhtiöt todellisuudessa korvaavat ludevahingoissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kuusi yhtiötä kahdeksasta korvaa matkatavaravakuutuksesta matkalaukun ja sen sisällön puhdistamisesta aiheutuneita kuluja. Jos matkatavarat on jouduttu hävittämään kokonaan, korvataan vahingot matkatavaravakuutuksesta. Mikään yhtiö ei kuitenkaan korvaa välttämättömien, uusien tavaroiden hankintaa matkakohteessa.

Jos luteet ovat kulkeutuneet kotiin, joutuu asukas pääsääntöisesti vastaamaan luteiden hävittämisestä aiheutuneista kuluista ja irtaimistovahingoista itse. Ludehavainnoista tulee aina kertoa isännöitsijälle ja vuokranantajalle, sillä luteet ovat nopeita leviämään ja niitä on vaikea hävittää.

Miten välttyä luteilta?

Matkustajamäärien sekä suurkaupunkeihin ja Kaukoitään suuntautuneiden matkojen kasvu ovat tuoneet ludeongelmat myös Suomeen. Asia on herättänyt kysymyksiä myös FINE:n Vakuutus- ja rahoitusneuvontaan.

– Luteet välttää parhaiten olemalla valppaana ja tekemällä pienen tarkastuksen yöpymispaikkansa sängyn patjaan, alustaan ja jalkoihin. Luteet jättävät pieniä tummia pisteitä pintoihin. Myös ikävä ihottuma ja kutina saattavat paljastaa luteet. Jos puremat edellyttävät lääkärissä käyntiä, voi hoitokulukorvausta hakea matkustaja- ja yksityistapaturmavakuutuksista, FINE:n vakuutusasiantuntija Mira Aarre sanoo.

– Matkalaukkua ei kannata koskaan säilyttää hotellissa sängyn alla, vaan mieluiten kaapissa suljettuna. Ja jos yhtään epäilee, että ylimääräisiä matkalaisia on laukuissa mukana, kannattaa kotiin palattuaan viedä laukut suljettuina yli 60 °C saunaan kahdeksi tunniksi tai pakkaseen -18 °C viikoksi, Aarre jatkaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tutustu julkaisuun: Ludevahinkojen korvaaminen matkatavara- ja kotivakuutuksista

Lähde: FINE
Kuva: Flickr / Trec_lit

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Näin löydät matkavakuutuksen

Matkavakuutusten ABC – löydä paras matkavakuutus

Luteiden takia matkalaukkua ei kannata säilyttää hotellihuoneen lattialla

Yksi helppo asia, mikä jokaisen kannattaisi tehdä hotellihuoneessa – voi pelastaa matkasi

Hotellihuone

Tämä verenhimoinen otus iskee useammin kuin kuvitteletkaan – katso ohjeet hotellin ludetarkistukseen

Tiesitkö tätä matkavakuutuksesta?

Korvausta sairaspäivistä ja kadonneista matkatavaroista – joko tiesit nämä viisi asiaa matkavakuutuksesta?

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja