Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Matkailija, pidä varasi! Tätä hotelleista tarttuvaa riesaa ei korvaa edes vakuutus

Flickt / Trec_lit artikkelin kuva
Matkailijan terveys
Ole tarkkana hotellia valitessa! Vakuutusvertailu paljastaa, että yllättävän monelle matkailijalijalle tutuista ludeongelmista on vaikea saada minkäänlaisia korvauksia vakuutusyhtiöiltä.
Teksti: Riikka Krenn
Päivitetty: 20.10.2015
facebook   whatsapp

Vertailu tutki vakuutusyhtiöiden suhtautumista ludevahinkoihin

Luteet aiheuttavat matkailijoille monenlaista harmia ja ylimääräisiä kuluja, etenkin jos vaatteita joudutaan puhdistamaan tai tilalle hankkimaan uudet. Matkatavaravakuutuksista korvataan lähinnä matkatavaroita ja niiden puhdistuskuluja. Jos luteita kulkeutuu matkan jäljiltä omaan asuntoon, voivat vahingot olla mittavia. Kotivakuutuksista ei näissä tilanteissa ole juurikaan apua.

FINE:n toteuttama ludevahinkojen korvaamista matkatavara- ja kotivakuutuksista käsittelevä vertailu tutki kahden esimerkkitapauksen avulla, mitä vakuutusyhtiöt todellisuudessa korvaavat ludevahingoissa.

Kuusi yhtiötä kahdeksasta korvaa matkatavaravakuutuksesta matkalaukun ja sen sisällön puhdistamisesta aiheutuneita kuluja. Jos matkatavarat on jouduttu hävittämään kokonaan, korvataan vahingot matkatavaravakuutuksesta. Mikään yhtiö ei kuitenkaan korvaa välttämättömien, uusien tavaroiden hankintaa matkakohteessa.

Jos luteet ovat kulkeutuneet kotiin, joutuu asukas pääsääntöisesti vastaamaan luteiden hävittämisestä aiheutuneista kuluista ja irtaimistovahingoista itse. Ludehavainnoista tulee aina kertoa isännöitsijälle ja vuokranantajalle, sillä luteet ovat nopeita leviämään ja niitä on vaikea hävittää.

Miten välttyä luteilta?

Matkustajamäärien sekä suurkaupunkeihin ja Kaukoitään suuntautuneiden matkojen kasvu ovat tuoneet ludeongelmat myös Suomeen. Asia on herättänyt kysymyksiä myös FINE:n Vakuutus- ja rahoitusneuvontaan.

– Luteet välttää parhaiten olemalla valppaana ja tekemällä pienen tarkastuksen yöpymispaikkansa sängyn patjaan, alustaan ja jalkoihin. Luteet jättävät pieniä tummia pisteitä pintoihin. Myös ikävä ihottuma ja kutina saattavat paljastaa luteet. Jos puremat edellyttävät lääkärissä käyntiä, voi hoitokulukorvausta hakea matkustaja- ja yksityistapaturmavakuutuksista, FINE:n vakuutusasiantuntija Mira Aarre sanoo.

– Matkalaukkua ei kannata koskaan säilyttää hotellissa sängyn alla, vaan mieluiten kaapissa suljettuna. Ja jos yhtään epäilee, että ylimääräisiä matkalaisia on laukuissa mukana, kannattaa kotiin palattuaan viedä laukut suljettuina yli 60 °C saunaan kahdeksi tunniksi tai pakkaseen -18 °C viikoksi, Aarre jatkaa.

Tutustu julkaisuun: Ludevahinkojen korvaaminen matkatavara- ja kotivakuutuksista

Lähde: FINE
Kuva: Flickr / Trec_lit

Lue kommentit (4) Jätä kommentti

 1. Lähes vuoden kesti ludeongelma, nyt näyttää siltä, ettei niitä enää ole.
  Tuholaistorjunta kävi yli 10 kertaa, myrkyt eivät auttaneet.
  Vähän epäilin, auttaako lämpösterilointilaitekaan, näköjään auttoi, kiitoksia Raijalle linkistä blogiin :)


 2. 1. viestissä olleessa blogissa kerrottiin jostain lämpösterilointilaitteesta. Ei ole meilläkään saunaa, mutta laitteella saisi huonekalut steriloitua. Taidan laittaa tilaukseen, kun ei näköjään tuholaistorjuntafirma kykene hävittämään luteita. Myrkyt eivät kuulemma tehoa meidän luteisiin.
  Jos hotellissanne oli luteita, matkalaukut sisältöineen kannattaisi jättää jonnekin matkan varrelle.


 3. Ei ole saunaa eikä ulkona ole 18 C pakkasta.


 4. Jätä kommentti

  Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.