Suomalaisten 5 yleisintä vaaraa ja vahinkoa lomalla – luulitko ettet tarvitse matkavakuutusta?
ILMOITUS
Matkavakuutus on paras reissutoveri
Lomalla mahdollisesti tapahtuvia vaaroja ja vahinkoja ei ole mukava miettiä ennen lomaa, mutta matkavakuutuksen hankkiminen on ehdoton toimenpide ennen jokaista matkaa.
Ilman matkavakuutusta reissaaminen on paitsi uhkarohkeaa, myös ajattelematonta – pahimmassa tapauksessa lomakohteessa sattunut onnettomuus voi tuoda satojentuhansien eurojen hoitokulut ja elinikäisen velkakierteen.
Paljon matkustavalle jatkuvasti voimassa oleva matkavakuutus on kannattavampi ja helpompi vaihtoehto kuin yksittäiselle matkalle ostettu vakuutus. Tällöin vakuutus on aina voimassa enintään kolme kuukautta kestävillä yhtäjaksoisilla matkoilla.
Suomalaisten tyypillisimmät vahingot ulkomailla
Vahinkovakuutusyhtiö Ifin tilastoista selviävät yleisimmät suomalaismatkailijoille sattuvat vahingot ja vaaratilanteet. Lue alta kuinka niiltä voi välttyä!
1. Matka keskeytyy – matkalaukku ei saavu kohteeseen
Yleisin lomaa hankaloittava tekijä on matkalaukun katoaminen. Matkalaukku voi jäädä saapumatta kohteeseen erityisesti silloin, kun lennoilla on yksi tai useampi välilasku.
Laukun nopeaa löytymistä voi edesauttaa merkitsemällä siihen selkeästi omat yhteystiedot. Pahimmillaan matkatavaroita voi kuitenkin joutua odottelemaan useamman päivän – erityisesti silloin, kun matka jatkuu välittömästi lentokentältä toiseen kohteeseen.
Ilman matkavakuutusta laukun katoaminen useammaksi päiväksi voi tuoda tuntuvat taloudelliset menetykset. Vaatteiden, kosmetiikan, hygieniatuotteiden tai lääkkeiden korvaaminen uusilla voi tehdä ikävän loven lompakkoon.
Kokeneet reissaajat varautuvat laukun mahdolliseen katoamiseen jo pakkausvaiheessa: käsimatkatavaroihin kannattaa sujauttaa arvotavaroiden ja latureiden lisäksi muutamat sukat ja alusvaatteet, kaikki tarvittavat lääkkeet sekä kohdemaan ilmastoon sopiva vaihtovaatekerta. Varaa mukaasi myös vakuutusyhtiön yhteystiedot, jotta saat tarvittaessa nopeasti yhteyden asiakaspalveluun.
Myös uimavarusteet ja tärkeimmät hygieniatarvikkeet ilahduttavat siinä vaiheessa, kun laukku on karkuteillä.
2. Taskuvarkaat yllättävät ruuhkaisissa paikoissa
Turistikohteissa päivystävät viekkaat ja taitavat taskuvarkaat onnistuvat yllättämään kokeneitakin reissaajia. Yleisimpiä paikkoja taskuvarkauksille ovat ruuhkaiset tilat kuten torit, markkinat ja kauppakeskukset sekä metrot ja muut julkiset kulkuvälineet. Tungoksessa laukun tai taskun kopelointia ei välttämättä huomaa.
Taskuvarkauden riskiä voi omalta osaltaan pienentää pitämällä tavarat vetoketjullisissa taskuissa ja välttämällä mahdollisuuksien mukaan väentungoksia. Tarjolla on myös erilaisia vaatteiden alla pidettäviä rahapusseja ja -vöitä, mutta kannattaa muistaa, että taskuvarkaat ovat kyllä kuulleet näistäkin keksinnöistä.
Älä koskaan liiku lompakko takataskussa pullottaen tai arvotavarat selkärepussa esimerkiksi metrossa. Vikkelät taskuvarkaat ehtivät apajille selkäsi takana ennen kuin huomaat mitään.
Varotoimenpiteet kannattavat aina – myös turvallisena pidetyssä matkakohteessa. Älä kanna mukana tarpeettoman suurta määrää käteistä rahaa. Jos käytät matkalla useampia pankki- ja luottokortteja, säilytä kortit eri paikoissa. Jos lompakkosi varastetaan, voit turvautua tallelokerossa säilytettyyn korttiin.
3. Matkapuhelimet, tabletit ja silmälasit rikkoutuvat
Älypuhelimet ja tabletit ovat lähes kaikille suomalaismatkailijoille verrattomia apuvälineitä reissussa. Yhteydenpito, kartanluku, tiedonhaku ja valokuvaus onnistuvat helposti kaikkialla maailmassa.
Laitteiden yleisyys näkyy myös niiden rikkoutumisten määrässä: tällaiset vahingot ovat kolmanneksi yleisimpiä vakuutuksen korvattavaksi tulevia tapauksia. Rantalomalla vesi, hiekka ja aurinko voivat tehdä tuhojaan elektronisille laitteille. Myös jatkuva kuljetus paikasta toiseen tuo riskitilanteita. Valokuvia napatessa liukas puhelin tippuu helposti kädestä.
Huomioi laitteiden herkkyys reissussa: käsittele niitä yhtä varoen kuin kotonakin, ja hanki jo etukäteen asianmukaiset suojakotelot. Harkitse pitääkö tablettia kuljettaa aina mukana kohteessa vai voiko käyttöä rajoittaa hotellin alueelle.
Silmälaseihin puolestaan pätee vanha tuttu sanonta reissussa rähjääntymisestä. Lasit rikkoontuvat helposti jäädessään pyörimään esimerkiksi sänkyyn, sohvalle tai vuokra-autoon. Pyri laittamaan silmälasit suojakoteloon heti, kun otat ne pois nenältä.
4. Hotellihuoneeseen murtaudutaan – arvotavarat viedään
Hotellihuoneessa tapahtuva murto ei ole asia, jota tekee mieli ajatella ennen lomaa. Mutta näinkin ikävästi voi joskus käydä. Erityisesti katutasossa ja syrjäisissä kulmissa esimerkiksi puiden keskellä sijaitsevat hotellihuoneet ovat helppoja kohteita varkaille, jotka osaavat seurata matkailijoiden liikkeitä ja iskeä huoneen ollessa tyhjillään.
Arvotavarat, kuten elektroniikka, korut, käteinen raha ja luottokortit kannattaa aina säilyttää hotellihuoneen tallelokerossa. Mikäli tallelokeroa ei jostain syystä ole saatavilla, älä pidä kaikkia arvotavaroita samassa paikassa.
Huoneessa oleskellessa turvallisuutta voi lisätä esimerkiksi erilaisilla hotellihuoneiden oviin suunnitelluilla matkalukoilla, joita voi ostaa alan liikkeistä ja verkkokaupoista.
5. Tämä on ryöstö – yleensä sivukaduilla tai pimeällä
Kaikki matkailijat tietävät tämän nyrkkisäännön: älä liiku yöllä pimeillä syrjäkujilla. Yllättäviä tilanteita tulee kuitenkin aina vastaan, eikä varovaisinkaan matkailija voi ennustaa kaikkia tilanteita. Ryöstö on Ifin tilastoissa viidenneksi yleisin matkailijoiden harmi.
Mikäli joudut ryöstetyksi, älä vastustele hyökkääjää. Luovuta suosiolla rahat tai muut arvotavarat. Muista, että mitä vähemmän arvotavaroita kannat mukanasi, sitä vähemmän menetät mahdollisessa ryöstötilanteessa.
Kun matkavakuutus on kunnossa, on materia helppo korvata. Vaaratilanteessa on tärkeintä selvitä itse loukkaantumatta jatkamaan matkaa ja tekemään rikosilmoituksen.
>> Millaisiin hulluihin tilanteisiin suomalaismatkailijat ovat joutuneet reissuillaan? Lue esimerkkejä Ifin verkkosivuilta ja jaa omat kokemuksesi kommenttiboksissa!
Lähde: If
ILMOITUS
Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää