Hyppää sisältöön

Luksusloma kotimaassa – Haikon Kartano sopii vaativallekin matkailijalle

  • Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 28.11.2023
Porvoossa sijaitseva Haikon Kartano piristää arkea pienellä luksuksella ja kartanoromantiikalla.

Historiallinen miljöö hurmaa

Haikon Kartano on suomalaisille tuttu ennen kaikkea historiallisen miljöönsä ansiosta. Rakennuksen historia juontaakin 650 vuoden päähän, jolloin kartanoa hallitsivat munkit. 1800- ja 1900-lukujen taitteessa puolestaan oli von Etterien suvun aika keisarillisine vieraineen. Moni kartanon huonekalu ja koriste-esine on aitoa antiikkia.

Tänä päivänä Haikossa toimii kartanohotellin lisäksi myös 70-luvulla valmistunut kylpylähotelli sekä kokouskäyttöön tarkoitettu merenrantahuvila Villa Haikko.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Haikon Kartanon toimitusjohtaja Juha Mähösen mukaan hotellissa panostetaan erityisesti laadukkaaseen palveluun – boutique-hotellien kasvava suosio kertookin siitä, että kuluttajat kaipaavat yksilöllisyyttä. Haikossa asiakkaiden toiveista pitävät huolen butlerit eli hovimestarit.

– Hyvä palvelu ei mene koskaan pois muodista. On kaikille osapuolille mielenkiintoisempaa, jos ihmiset toimivat uutta luovina yksilöinä standardoidun ja rutiininomaisen palvelun sijaan, sanoo Mähönen.

Hotellissa tiedetään, että palvelu on sovitettava myös kulttuurierojen mukaan. Suomalainen kuluttaja haluaa tulla palvelluksi liiallista huomiota herättämättä.

– Amerikkalaiset haluavat paljon jäitä juomiinsa niin ravintolassa kuin huoneissakin, kun taas japanilaisista pariskunnatkin arvostavat erillisiä sänkyjä, kertoo Mähönen.

Haikon erikoiset konseptit

Kylpyläosastolta löytyy altaiden ja saunojen lisäksi suomalaisittain erikoinen konsepti: Huippukylmä on 110 miinusasteen tila, jossa äärikylmyyttä käytetään hoitomuotona. Nivel- ja lihaskipujen lisäksi kylmästä voi etsiä apua esimerkiksi stressioireisiin tai iho-ongelmiin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Jos ajatus Huippukylmästä tuntuu liian uskaliaalta, voi kylpylässä rentoutua myös perinteisempien hemmotteluhoitojen merkeissä.

Kylpylähotellissa on käytössä myös hyvään yöuneen liittyvä konsepti: kuuteen huoneeseen on asennettu Beddit-palvelu, joka mittaa ilman rannekkeita tai sykevöitä miten paljon ja laadukkaasti vieras yön aikana nukkuu.

Beddit-unianalyysin ja Sleepcoach-palvelun avulla asiakkaan on tarkoitus saada tietoa unen laadusta, riittävyydestä ja siihen vaikuttavista tekijöistä. Univalmennuksessa vierasta autetaan sisäistämään unenmerkitys hyvinvoinnille ja tarvittaessa muuttamaan elintapojaan uniystävällisempään suuntaan.

Herkuttelua, juhlia ja kokouksia

Romanttista viikonloppulomaa viettävien pariskuntien ei välttämättä tarvitse poistua kartanomiljööstä lainkaan, sillä vieraat voivat halutessaan ruokailla paikan päällä päärakennuksen à la carte -ravintolassa.

Perhejuhlien lisäksi Haikon Kartanossa järjestetään paljon kokouksia: hotelli onkin valittu Suomen parhaaksi konferenssihotelliksi jo kymmenen kertaa. Ympäröivä luonto on yksi Haikon valttikorteista: täällä vietti kesiään muun muassa taidemaalari Albert Edelfelt, joka ikuisti saaristomaisemat teoksiinsa.

Ilman autoa saapuneille matkailijoille on tarjolla bussiyhteys Haikon Kartanosta Porvooseen, jonka viihtyisässä vanhassakaupungissa kannattaa viettää päivä miniloman aikana. Sympaattiset putiikit ja mielenkiintoinen ravintolatarjonta tekevät Porvoosta mainion kotimaisen viikonloppukohteen.

Teksti: Maria Hietala

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

>> Lue myös: Suomalaishotelli palkkasi butlereita: “Hyvä palvelu on aina muodissa”

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Berliinin kylpylät

Joko tiesit? Berliinin kylpylät voivat saada suomalaisenkin kainostelemaan – varaudu estottomaan nakuiluun

Mies ja nainen kylpylässä uima-altaassa nauramassa suihkun alla.

Kaikki Suomen kylpylät – mikä sopii sinulle?

Japanilainen kylpylä Tukholmassa

Oletko kuullut Tukholman epätodellisesta K-16-kylpylästä? Aivan kuin olisit Japanissa – uimapuvun voit jättää kotiin

Näin suunnittelet kylpyläloman Kanarialla

Millaisia kylpylät ovat Kanarialla? 6 asiaa, jotka haluat tietää ennen lomaa

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja