Hyppää sisältöön

Autolomailijan Sveitsi – ota kaikki irti Euroopan hienoimmista vuoristoteistä

Krista Ahonen
Krista Ahonen Päivitetty: 26.08.2017
Koe Euroopan kauneimmat vuoristotiet ja Alppien upeat maisemat! Kokosimme oppaan autolomailijan Sveitsiin.

Auto on Sveitsissä paras kulkuväline

Sveitsin vuoristomaisemat, kauniit jokilaaksot ja hienot viiniseudut pääsevät parhaiten oikeuksiinsa, kun tutustut niihin autoillen. Sveitsin mainio julkinen liikenne tekee maassa matkailusta helppoa ilman omaa autoakin, mutta ehdottomasti eniten Alppien upeista maisemista saa irti omaehtoisesti liikkuen. Autolla pääset paikkoihin, jotka junalla tai bussilla olisivat hankalasti tavoitettavissa tai täysin ulottumattomissa.

Vaikka Sveitsi on pieni maa, nähtävää riittää helposti parinkin viikon autolomalle. Etäisyydet ovat kilometreissä lyhyitä ja tiet hyväkuntoisia, joten tasamaalla siirtymät sujuvat nopeasti. Paikasta toiseen liikkumiseen kuluva aika muuttuu kuitenkin heti, kun noustaan vuoristoteille. Tässä onkin yksi sveitsiläisen autoilun hienouksista. Kiirettä ei edes kannata pitää, sillä matkanteosta nauttiminen on lähes yhtä tärkeää kuin perille pääseminen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Sekä Zürichin että Geneven kentällä on hyvä autovuokraamotarjonta ja voit napata auton helposti mukaan suoraan lentoasemalta. Parhaan hinnan saat vertailemalla tarjoukset jo etukäteen ja hoitamalla varauksen ennen matkaa.

>> Vertaile hinnat ja varaa vuokra-auto Sveitsistä

Sveitsiläinen tarkkuus näkyy liikenteessäkin

Sveitsin liikennesäännöt ovat hyvin samankaltaiset kuin Suomessa, eikä sopeutuminen paikalliseen liikenteeseen vaadi muuta kuin mutkiin ja mäkiin tottumisen. Tiet ovat koko maassa erittäin hyväkuntoisia – myös vuoristossa, jossa ne tosin saattavat olla hyvin jyrkkiä ja kapeita.

Nopeusrajoitukset Sveitsissä ovat moottoritiellä 120 kilometriä tunnissa, moottoriliikennetiellä 100 kilometriä tunnissa, valtatiellä 80 kilometriä tunnissa ja taajamassa 50 kilometriä tunnissa. Sveitsiläiset sakkorangaistukset ovat melko korkeat ja teiden varsille on asennettu paljon pysyviä nopeuskameroita. Lasku löytää tiensä Suomeen saakka ja jo muutama ylimääräinen kilometri mittarissa voi tuoda laskulapun postiluukkuun. Jos saavut vuokra-auton sijaan omalla autolla, muista hankkia moottoritievinjetti ennen rajanylitystä. Kyseessä on tuulilasiin kiinnitettävä maksutarra, jota ilman ei saa ajaa Sveitsin moottoriteillä. Vinjettejä myydään huoltoasemilla ja rajanylityspaikoilla.

Promilleraja on 0,5 eli sama kuin Suomessa. Uuden ajokortin haltijoita koskee tiukempi sääntö, ja raja on vain 0,1 promillea jos kortti on alle kolme vuotta vanha. Liikennekulttuuri on Sveitsissä kaikkiaan hyvin säntillinen. Jalankulkijoille annetaan kohteliaasti tietä ja suojatien eteen kuuluu aina pysähtyä. Torven soittaminen tai muut mielenilmaukset eivät kuulu tapoihin. Myös villi parkkeeraus on harvinaista. Sen sijaan poikkeuksellisesti sallittua on parkkeeraaminen tien varteen ajosuunnan vastaisesti.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
IstockphotoGenevenjärvi, Sveitsi
Genevenjärven kierros on hyvä idea autolomailijan reitiksi. Järven ehtii kiertää nopeimmillaan jo muutamassa tunnissa, mutta siihen voi hyvin käyttää vaikka koko viikon, sillä nähtävää riittää viinirinteistä vuoriin ja keskiaikaisiin kaupunkeihin.

Näin pärjäät vuoristoteillä

Alppien jyrkillä vuoristorinteillä ajamista ei tarvitse jännittää, jos vain pidät muutaman perusasian mielessä. Jos tiedät aikovasi autoilla vuoristossa, tärkein lähtökohta on valita vuokra-auton malliksi sellainen, jonka teho riittää nousuihin. Sveitsissä onneksi on harvoin edes tarjolla muunlaisia.

Yksikaistaisilla teillä olennaista on, että vastaantulijan sattuessa kohdalle molemmat osapuolet tietävät, kenen kuuluu väistää. Nyrkkisäännöt tähän ovat loogiset. Henkilöauto väistää aina raskasta ajoneuvoa ja alas ajava väistää aina ylös ajavaa. Poikkeuksena ovat keltaisella torvella merkityt viralliset postitiet: niitä pitkin ajettaessa postin keltaisilla linja-autolla on aina ja poikkeuksetta etuajo-oikeus. Jos kaistoja on kaksi, pysy hiljaisillakin teillä omalla kaistalla vaikka houkutus ottaa mäkiset kurvit leveämmin voi olla suuri. Rallikuskileikit ovat tyypillisiä onnettomuuden syitä. Sateella vuoristotiet voivat myös olla vaarallisen liukkaita. Jyrkkien paikkojen kaiteita on tapana rakentaa harvemmin kuin Suomessa, joten tiellä pysyminen on autoilijan itsensä vastuulla.

Pyöräily on hyvin suosittua ajanvietettä Sveitsissä. Vuoristoissa liikkuu paljon sporttisia urheilupyöräilijöitä, eikä heille useinkaan ole erillistä pyörätietä. Pyörien väistely on oma taiteenlajinsa, joka kannattaa opetella tekemään hidastamatta liikaa autoliikennettä mutta toisaalta vaarantamatta pyöräilijää liian kovalla ohitusvauhdilla.

Swiss Image / Markus BuehlerFurkasola, Sveitsi
Sveitsin vuoristoteillä ajellessa ei kannata pitää kiirettä. Alppien ylitys onnistuu kiemuraisia siksak-reittejä seuraten. Kuvassa Furkasola, jonka maisema muuttuu täysin vuodenajasta riippuen.

Talviautoilu on Sveitsissä erilaista kuin Suomessa

Talviaikaan jokaisella autoilijalla on oltava mukanaan lumiketjut. Niitä saattaa joutua käyttämään, joten opettele niiden kiinnittäminen vähintään teoriatasolla etukäteen. Suomalaiset ovat yleensä tottuneita talviautoilijoita, ja niin ovat tietenkin myös sveitsiläiset itse. Silti kannattaa huomioida, että laskettelukeskusten lähistöllä täkäläisessä liikenteessä on paljon aivan muista maista tulevia turisteja, joilta vastaava kokemus puuttuu ja jotka siksi saattavat käyttäytyä lumikelillä odottamattomasti. Varaa talvisin liikkuessa reilusti aikaa siirtymisiin.

Jos ylität vuoria, varmista etukäteen ovatko kaikki suunnittelemasi reitin tiet auki, sillä talviaikaan solateitä saatetaan sulkea lumitilanteen vaatiessa kokonaan, ja silloin ei jää muuta vaihtoehtoa kuin valita alhaalla kulkeva tunnelireitti tai pidempi kiertotie. Liikennetilannetta voi seurata esimerkiksi Sveitsin autoliiton verkkosivuilta. Myös paikalliset radiokanavat lähettävät säännöllisesti liikennetiedotteita, joten jos kielitaito riittää, on tilannetta helppo seurata radion välityksellä.

>> Lue lisää vinkkejä Sveitsiin Rantapallon kohdeoppaasta!

Teksti: Riikka Krenn
Kuvat: Riikka Krenn, Istockphoto, Swiss Image / Markus Buehler

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Hammetschwandin hissi

Tältä näyttää Euroopan korkein ulkoilmahissi – upeat maisemat palkitsevat huipulla

Gelmerin funikulaari, Sveitsi

Euroopan hurjin funikulaari tarjoaa lähes pystysuoraa kyytiä – kuin luonnon oma vuoristorata

Zürich, Sveitsi

Suorat lennot Zürichistä Kuusamoon ja Ivaloon ensi talvikaudeksi

Hotellin uima-allas Sveitsissä

Ei ihan tavallinen uima-allas! Hotellivierailla hulppeat maisemat kesällä ja talvella

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja