Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Maisemapatikointia Alpeilla – lue vinkit vuoristoretkelle

Riikka Krenn artikkelin kuva
Matkailu Sveitsissä
Sveitsin Alpeilla voit nauttia upeasta luonnosta ja näyttävistä maisemista ympäri vuoden. Lue vinkit patikoijalle!
Teksti: Anu Anttila
Päivitetty: 11.01.2016
facebook   whatsapp

Aina on hyvä aika lähteä

Kevät on Alppien hehkeintä aikaa – jo toukokuussa pääsee lumen alta paljastuville poluille ihmettelemään hiljalleen heräävää luontoa. Kesäkuussa reitit ovat pieniä poikkeuksia lukuun ottamatta lumettomia. Patikkasesonki jatkuu pitkälle syksyyn, aina lokakuulle.

Edellisen talven lumitilanne säätelee reittien paljastumista, tuhdeimmillaan lunta on metrikaupalla ja lumen sulaminen vie aikansa. Sulamisvesien ansiosta vuoristopurot ja vesiputoukset valuvat keväisin runsaina. Kukkaniityt ovat värikkäimmillään kesä-heinäkuussa.

Patikkareittejä on hyvin erilaisissa korkeuksissa, joten suunniteltujen reittien korkeus on hyvä suhteuttaa ajankohtaan. Mitä korkeammalla reitit kulkevat, sitä myöhempään on lunta reiteillä. Toisaalta ensilumi saattaa tuiskahtaa ylimmille reiteille jo lokakuussa.

Jaksanko, pystynkö?

Moni Alppien ensikertalainen epäröi turhaan omaa kuntoaan ja sen riittävyyttä vaativissa vuoristomaisemissa. Patikoimaan voi aivan hyvin lähteä jo tavallisella sunnuntaikävelijän taustalla, tai sitten vuosien aikana hiotulla rautaisella kestävyydellä.

Korkea ilmanala vaatii totuttelua. Toiset pääsevät sinuiksi sen kanssa saman tien ja toisilla kestää pidempään, joten alku on hyvä ottaa rauhallisesti ja omaa kroppaa kuulostellen.

Noin kesäkuun puolivälistä alkaen talvella laskettelijoiden käytössä olevat hissit ja junat aloittavat kesäkautensa ja niitä kannattaa hyödyntää. Konevoimin pääsee korkealle ja sen jälkeen on vain taivas rajana. Helpoimmat ja lyhimmät reitit ovat ylhäälläkin lähes tasaisia, eikä aina ole pakko lähteä vuoristoravintolan aurinkoista terassia pidemmälle.

Sveitsiläiset itse käyvät monesti vuorilla vain lounaalla tai iltapäiväkahvilla. Hissien hinnat ovat kesällä talvea edullisemmat, ja esimerkiksi Davosissa on jo vuosia ollut kesäisin tarjolla all inclusive –paketti, jossa vähintään yhden yön hotellissa tai lomahuoneistossa majoittujalle hissit kuuluvat majoituksen hintaan.

Voit valita itsellesi parhaiten sopivan all inclusive -matkan Rantapallon lomahausta.

Yksin, kaksin tai isommalla porukalla

Omin päin poluille lähtijältä reissu edellyttää hyvää suunnittelua ja eikä aikaisempi kokemus ole pahitteeksi. Mitä tarkemmin reitit on suunniteltu, sitä vähemmän harha-askeleita.

Kohteen valinnassa ongelma on lähinnä runsaudenpula. Toinen toistaan viehättävämpiä pikkukyliä on vuorenrinteillä ja laaksojen pohjukoissa lukematon määrä. Kohteen kanssa pähkäilijää lohduttaa se, että huonoa valintaa ei juuri pysty tekemään ja kaikkialla on niin helppoja kuin vaativiakin reittejä.

Monet paikalliset turistitoimistot tarjoavat viikko-ohjelmissaan kansainvälisiä ohjattuja teemallisia patikkapäiviä, osa niistä on jopa ilmaisia. Helpoimmalla pääsee kun lähtee suomalaisen matkanjärjestäjän opastetulle patikkamatkalle, niitä on tarjolla runsaasti ja matka taittuu mukavasti samanhenkisessä seurassa, suomenkielisen oppaan johdolla.

Alpeilla ollaan aina sään armoilla

Patikoijan on hyvä muistaa, että sää vaihtelee Alpeilla tiuhaan, aamun aurinko saattaa vaihtua sateeksi ja aina on hyvä varata kevyeen päiväreppuun sateenpitävää.

Aurinkorasva kuuluu ehdottomasti jokaisen päivän varustukseen, sillä vuoristoaurinko on todella voimakas tunkeutumaan patikoijan iholle myös pilvien lomasta. Mukaan on hyvä varata myös riittävästi vaihtovaatetta.

Lämpötilat vaihtelevat yllättävän paljon korkeuksien mukaan, ja mitä ylempänä patikoi, sitä viileämpää on aurinkoisellakin säällä. Turvallisuus ennen kaikkea, silloin kun sää muuttuu nopeasti on syytä tehdä nopeasti päätöksiä ja muuttaa suunniteltua reittiä, palata peräti takaisin lähtöruutuun.

Rohkeasti matkaan, jokainen alppiaskel on elämys!

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.