Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Tuore kohde Bond-faneille: 007 – Walk of Fame avattiin Sveitsissä

Mürren Tourismus artikkelin kuva
Matkailu Sveitsissä
Lähes kolmen kilometrin korkeuteen sveitsiläisen Schilthorn-vuoren huipulle on avattu uusi James Bond -nähtävyys.
Teksti: Anu Anttila
Päivitetty: 11.08.2015
facebook   whatsapp

Hänen majesteettinsa salaisessa palveluksessa – In Her Majesty’s Secret Service

Talvella 1968-69 sveitsiläinen Mürrenin alppikylä jätti lähtemättömän jälkensä James Bond -elokuvien sarjaan. Vain muutaman sadan asukkaan kylän väkiluku moninkertaistui kuukausiksi, kun kuvausjoukot valloittivat kylän ja sen yläpuolella sijaitsevan Schilthorn-vuoren.

Nyt kuvauksista on jo pieni ihmisikä, mutta elokuvasta on otettu Mürrenissä kaikki irti ja sen tapahtumat on tuotu kaikkien alueella liikkuvien matkailijoiden ulottuville. Vuonna 2013 Schilthornbahnin hissiyhtiö avasi vuoren huipulle 007 – Bond Worldin, interaktiivisen näyttelyn jossa pääsee tutustumaan elokuvaan ja sen kuvausten eri vaiheisiin ja muun muassa virtuaalilentämään aidolla kuvauksissa käytetyllä helikopterilla.

Huipulla on yhä sama rakennus, jossa iso osa kuvauksista tehtiin ja sen pyörivässä Piz Gloria -ravintolassa voi nykyään nauttia espressonsa 007-kahvikupeista tai syödä 007-burgerin.

Piz Gloria
Schilthornin huippu sijaitsee yli kahden kilometrin korkeudessa.

Itse Bond saapui Walk of Famen avajaisiin

Heinäkuun lopulla 2015 Schilthornin huipulla avattiin maailman ensimmäinen 007 – Walk of Fame, jossa voi ihailla elokuvan päätähtien kädenjälkiä. Avajaisissa osa kädenjäljistä oli jo valmiina, mutta elokuvan kirkkaimmat tähdet kunnioittivat tilaisuutta läsnäolollaan ja merkittävimmät kädenjäljet painettiin vahaan Schilthornin näköalatasanteella kutsuvieraiden läsnä ollessa.

Paikalla olivat paitsi James Bondia näytellyt George Lazenby, myös elokuvan pahiksena riehunut Terence Mountain, ohjaaja John Glenn ja Bond-tytöistä Silvana Henriques, Catherina von Schell sekä Jenny Hanley. Harvemmin julkisuudessa esiintyvät stuntit Vic Armstrong ja Wendy Leech nähtiin myös paikalla. Molemmat ovat olleet mukana lukuisissa Bond-elokuvissa ja Schilthornin rinteillä vauhdikkaat ja vaaralliset tilanteet kuuluivat kuvauksien arkeen.

Schilthorn
George Lazenby ja muut Bond-tähdet ikuistivat kädenjälkensä vuoren huipulle.

Upean avajaistilaisuuden järjestelyjen vastaava ja 007 – Walk of Fame idean isä on Schilthornbahnin johtaja Christoph Egger. Noin kolmensadan hengen kutsuvierasjoukko vastaanotettiin aperitiiveilla autottoman Mürrenin kylän alapuolella Stechelbergissä. Paikalle saapuvia vieraita viihdytettiin muun muassa reilun kymmenen base-hyppääjän näyttävillä syöksyillä yläpuolella olevalta vuorenseinämältä. Alhaalta laaksosta noustiin kolmen hissin kyydissä toisille aperitiiveille Birgin väliasemalle. Birgiin avattiin vuonna 2014 täysin tyhjän päälle rakennettu Skyline walk -näköalatasanne.

Schilthorn nousee lähes kolmeen kilometriin

Kauniin kesäisessä säässä jatkettiin 2 970 metrin korkeuteen Schilthornin huipulle, jossa vieraita hemmoteltiin vielä kolmansilla aperitiiveillä. Tunnelma tiivistyi ja vierasjoukossa arvuuteltiin malttamattomina milloin ja miten illan tähdet saapuisivat. Näyttävä entrée tapahtui kuinkas muuten kuin huikeaan Bond-tyyliin kahdella helikopterilla, jotka ensin hurauttivat korvia huumaavan paukuttelun saattelemina pelottavan läheltä ohi väkijoukon ja lopulta laskeutuivat näköalatasanteelle.

Elokuvan tähdillä ei ollut kiire hämärtyvässä illassa, kaikilla halukkailla oli mahdollisuus vaihtaa muutama sana tähtien kanssa, poseerata yhteiskuvissa ja keräillä nimikirjoituksia. Lämminhenkisen, huumorilla höystetyn tilaisuuden juonsi maineikas sveitsiläinen juontaja Annina Frey.

Elokuvan tähdet nauttivat silminnähden tilaisuudesta ja myös toistensa tapaamisesta, osa ei ollut tavannut toisiaan sitten 60-luvun lopun kuvausten. George Lazenby totesi tervehdyssanoissaan olevansa erittäin iloinen siitä, että niin moni elokuvan tähdistä oli päässyt paikalle – ja on ylipäätään vielä hengissä.

Sveitsi, Schilthorn
Kuvassa oikealla: Suomen 007-bloggarit Pirita Maunula ja Mika Hyyrynen sekä Aava Maunula

Tilaisuuden kohokohtia oli kädenjälkien ikuistaminen pehmeään vaaleanpunaiseen vahaan, joista lopulliset kädenjäljet valetaan ja kiinnitetään 170 cm korkeisiin teräspalkkeihin. Jokaisessa palkissa on näyttelijöiden henkilökohtaisia muistoja, muutama sana siitä, miltä kuvaukset ylhäällä vuorilla tuntuivat ja mitä on jäänyt mieleen alppikylässä vietetyistä kuukausista.

Martinit ja Bollinger kuuluvat Bond-maailmaan

Piz Glorian pyörivä ravintola ehti pyörähtää monta täyttä kierrosta ennen kuin herkullinen neljän ruokalajin illallinen oli nautittu. Halukkaat pääsivät kokeilemaan onneaan kasinopöydässä ja maistelemaan James Bondin lempisampanjaa Bollingeria. Niitä kuuluisia martineja – shaken not stirred – oli luonnollisesti siemailtu jo aperitiivietapeilla.

Ilta huipentui upeaan pitkään ilotulitukseen, joka säkenöi ylhäällä vuorilla ja välkkyi alas laaksoon asti. Ikimuistoiset 007 – Walk of Famen avajaiset tuskin jäävät Piz Glorian viimeiseksi Bond-tilaisuudeksi. Schilthornbahn on investoinut James Bond -vuoreensa valtavat summat rahaa, eikä turhaan.

James Bondin kuvauspaikoilla käy runsaasti kansainvälistä väkeä, niin intohimoisia Bond-faneja kuin tavallisia matkailijoita. Kuuluitpa kumpaan joukkoon tahansa, paikka on ehdottomasti näkemisen arvoinen ja vierailuun voi mainiosti yhdistää laskettelua talvella tai patikointia kesällä.

Lue lisää: www.schilthorn.ch

Kuvat: Anu Anttila, Riikka Krenn, Schilthornbahn AG

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.