Hyppää sisältöön

Alpeilla voi tehdä muutakin kuin lasketella – esittelyssä Sveitsin parhaat kesäkohteet

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 04.08.2017
Sveitsi tunnetaan ennen kaikkea loistavista talviurheilupuitteistaan, mutta Alppien sydämestä löytyy ulkoilmaihmisille paljon tekemistä myös kesäkaudella. Esittelyssä viisi hienoa sveitsiläistä kesäkohdetta!

1. Rochers de Nayella voit tavata murmeleita

Montreux’n yläpuolella sijaitseva Rochers-de-Naye on erinomainen kesämatkailijan kohde, sillä maisemat täältä ovat kauneimmillaan nimenomaan vehreänä aikana. Korkealle 2 042 metriin kohoavalle vuorelle noustaan junalla Montreux’n asemalta. Jo matka ylös on hieno elämys, kun Genevenjärvi vähän kerrassaan jää kauas taakse.

Rochers-de-Nayella on mahdollista myös yöpyä luonnon helmassa vuorelle rakennetussa jurttakylässä. Rochers-de-Nayella on hyvät vaelluspolut, mutta näköalapaikalle nouseminen ei vaadi varsinaista patikointia jollet itse niin halua. Koko matkan ylös saakka pääsee helposti junalla ja voit tehdä huipulta käsin valitsemasi mittaisen kierroksen tai halutessasi tyytyä vain syömään lounasta auringossa ja katselemaan maisemia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Rochers-de-Nayella on myös pieni murmelipuisto, jossa on mahdollisuus päästä tervehtimään Alppien kenties sympaattisimpia asukkaita. Sveitsin Alpeilla asuu verraten runsas murmelikanta, mutta niiden havaitseminen luonnossa ei aina ole helppoa.

Riikka KrennMontreux, Rochers-de-Naye
Maisema Rochers-de-Nayen näköalapaikalta ulottuu lähes koko Genevenjärven yli. Oikealla näkyvä kaupunki on Montreux.

2. Mürren ja Schilthorn ovat James Bondin maisemia

Mürrenin kylä tunnetaan talvisin suosittuna laskettelupaikkana ja erityisesti sen Inferno-tapahtuma, maailman suurin amatöörikisa, on kansainvälisestikin paljon mediassa esillä.

Paikka on hiljaisella kesäkaudella ehkä jopa viehättävämpi kuin talvisin. Autoton kylä elää omassa rauhallisessa tahdissaan, patikointireittejä on seudulla noin 200 kilometrin verran ja Alppien aurinko paistaa lämpimänä. Mürrenissä on laaja hotelli- ja matkailupalvelujen tarjonta. Patikkareitit ovat sveitsiläiseen tapaan erittäin hyvin merkittyjä ja on helppo valita niistä itselle sopiva vaihtoehto.

Mürrenistä nousee köysirata Schilthornille, jonka huippu on 2970 metrissä. Salainen agentti James Bond nosti Schilthornin Piz Glorian kuuluisaksi Hänen majesteettinsa salaisessa palveluksessa -elokuvan hurjien vuoristokohtausten myötä. Vuoren huipulla on pysyvä elokuvanäyttely, 007-teemainen ravintola sekä Bond-tähdille omistettu 007 Walk of Fame.

>> Lue lisää Schilthornista

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Riikka KrennGruyèresin linna, Sveitsi
Gruyèresin linna on osittain alkuperäisessä asussaan ja osittain taidenäyttelykäytössä.

3. Juustoa, suklaata ja Alien-taidetta Gruyèresissa

Gruyèresin kylä Fribourgin kantonissa on monipuolinen kesäkohde, sillä täällä voit yhdistää tehokkaasti ulkoilun kulttuuri- ja kulinaarikokemuksiin. Vuorten ympäröimässä Gruyèresissä on runsaasti vaellusreittejä, mutta laaksosijainnin ansiosta täällä ei ole pakko ottaa ohjelmaan rankkoja rinteitä tai jyrkkiä nousuja, vaan vaihtoehdoissa on myös sellaisia, jotka pysyttelevät pääosin tasamaalla.

Gruyères on samannimisen juuston kotipaikka ja Maison du Gruyère -keskuksessa pääset maistelemaan herkullisia juustoja niiden omassa ympäristössä sekä tutustumaan valmistusprosessiin ja seuraamaan jättimäisten juustokiekkojden syntymistä aivan vierestä. Toinen Gruyèresin herkuttelupaikoista on suklaatehdas Cailler, jossa voi tehdaskierroksen lisäksi tehdä edullisia tuliaisostoksia tehtaanmyymälässä.

Gruyèresin linna ja vanhakaupunki sijaitsevat kukkulalla muurien suojissa. Vanhassakaupungissa on linnan lisäksi paljon kahviloita, ravintoloita ja pikkuliikkeitä. Muurien suojista löytyy myös yksi varsin erikoinen käyntikohde: Alienin luojan H.R. Gigerin museo, joka edustaa hyvin persoonallista mielikuvitusta ja sielunmaailmaa.

Riikka KrennLehmät Alpeilla
Kellokaulaiset lehmät ovat tyypillisiä vastaantulijoita Sveitsin Alpeilla.

3. Sherlock Holmes elää Meiringenissa

Meiringen on keski-Sveitsissä Alppien syleilyssä sijaitseva noin viidentuhannen asukkaan laaksokylä, jossa kaikki tuntuu pyörivän yhden aiheen ympärillä: Sherlock Holmesin. Mestarietsivän luoja Sir Arthur Conan Doyle vieraili Meiringenissä vuonna 1893 ja ihastuttuaan paikkaan valitsi sen yhden merkittävimmän tarinansa tapahtumapaikaksi. Viimeinen tapaus -teoksessa Sherlock Holmes syöksyy kuolemaan Meiringenissä sijaitsevilta Reichenbachin putouksilta, jotka ryöppyävät vuoren kylkeä alas yli sadan metrin matkan.

Paikka on edelleen yhtä komean dramaattinen kuin kirjailijan vieraillessa siellä yli sata vuotta sitten. Nykyisin Meiringenissä otetaan kaikki irti tästä merkkitapahtumasta. Etsivällä on kylän keskustassa oma nimikkohotellinsa sekä pubinsa. Yksi Meiringenin kirkoista on otettu uuteen käyttöön Sherlock-museona. Paikannimissä vilisevät etsivätarinoihin viittaavat termit.

Meiringen on hieno ympäristö Sherlock-tarinoihin tutustumisen lisäksi myös kaikenlaiseen patikointiin ja ulkoiluun. Sveitsin vaellusreittejä sekä Meiringeniin että muihin artikkelissa mainittuihin kohteisiin voi tutkia esimerkiksi Wandern– tai Wanderland-sivustoilta. Reittiä valitessa kannattaa aina kiinnittää huomiota kilometrimäärän lisäksi myös korkeusprofiiliin, sillä lyhyeltä vaikuttava matka voi olla yllättävän raskas jos nousuja ja laskuja on paljon – ja Alpeilla niitä on.

>> Lue lisää Meiringenin Sherlock Holmes -historiasta

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Riikka KrennFiescheralp, Sveitsi
Fiescheralpin patikkareittien varrelta voi ihailla Alppien suurinta jäätikköä, Aletschjäätikköä.

5. Fiescheralp on hyvä tukikohta Aletschin alueen patikkaretkille

Fieschin kylän ja Eggishornin huipun välillä 2 222 metrin korkeudessa sijaitseva Fiescheralp on viehättävä pieni kylä, jossa talvella lasketellaan ja kesällä patikoidaan. Fiescheralp kuuluu Wallisin kantonin saksankieliseen osaan. Kylässä on muutama hotelli, muutama ravintola sekä jonkin verran vuokrattavia loma-asuntoja. Ei juuri muuta – eikä muuta tarvitakaan, sillä täällä luonto on pääosassa.

Alueella on erinomaiset patikointimahdollisuudet ja reittejä löytyy jokaiseen makuun. Joukosta on helppo poimia joko reipas vuoristovaellus, kokemusta vaativa via ferrata -reitti tai kevyt ja helppo muutaman kilometrin kävelypolku. Monet reiteistä ovat kuljettavissa jopa lastenvaunujen kanssa. Fiescheralpista nousee köysirata 2 926-metriselle Eggishornille, josta on hieno näköala Aletschjäätikölle. Tällä alueella asuu paljon murmeleita.

>> Lue lisää matkavinkkejä Rantapallon Sveitsi-oppaasta

Teksti ja kuvat: Riikka Krenn

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Hammetschwandin hissi

Tältä näyttää Euroopan korkein ulkoilmahissi – upeat maisemat palkitsevat huipulla

Gelmerin funikulaari, Sveitsi

Euroopan hurjin funikulaari tarjoaa lähes pystysuoraa kyytiä – kuin luonnon oma vuoristorata

Zürich, Sveitsi

Suorat lennot Zürichistä Kuusamoon ja Ivaloon ensi talvikaudeksi

Hotellin uima-allas Sveitsissä

Ei ihan tavallinen uima-allas! Hotellivierailla hulppeat maisemat kesällä ja talvella

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja