Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Yllättävät asiat vaikuttavat siihen, kuinka paljon lennostasi maksat – miksi tietyt kentät ovat kalliimpia?

Shutterstock artikkelin kuva
Lennot
Jos lennot tietyille kentille tuntuvat usein kalliilta, voi asialle löytyä looginen selitys.
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 25.11.2022
facebook   whatsapp

Verotus vaihtelee lentokentillä

Olisi loogista ajatella, että lennon hinta määräytyisi lentomatkan pituuden sekä varaus- ja matkustusajankohdan perusteella. Aina taitetut kilometrit ja kulutettu polttoaine eivät kuitenkaan selitä maksamaasi hintaa.

Lentokenttien välillä on eroja, jotka vaikuttavat lippujen hintoihin. Kentästä riippuen lentolippuihin lisätään tietyn summan arvoinen lentokenttävero, hallintokulut sekä lentoyhtiöiden perimät polttoainemaksut. Verojen ja maksujen suuruus vaihtelee maittain ja kaupungeittain.

Tietyissä maissa lentojen hintaan lisätään vielä lähtövero maasta pois lennettäessä. Summa vaihtelee muutamista euroista kymmeniin euroihin.

Halpalentoyhtiöt suosivat pienempiä lentokenttiä usein juuri siksi, että verot ja maksut ovat niillä pienempiä. Suomessa esimerkiksi Ryanair ja Wizz Air käyttävät Helsinki-Vantaan sijaan lentokenttiä Tampereella, Lappeenrannassa ja Turussa.

Isojen kenttien perimät korkeammat verot selittyvät isommilla kuluilla, jotka liittyvät esimerkiksi lentoaseman turvallisuudesta ja ylläpidosta huolehtimiseen.

Pienemmän kentän valitseminen ei kuitenkaan automaattisesti tarkoiteta edullisempaa lentoa. Maakuntakentiltä lentoja metsästävät matkailijat ovat todennäköisesti huomanneet, että kilpailun puuttuminen pitää tietyillä reiteillä hinnat korkealla.

Esimerkiksi saarilla sijaitseville pienille kentille lentäminen on yleensä tavallista kalliimpaa. Jos hiljaisempien reittien koneet eivät täyty, näkyy se heti lentojen hinnoissa.

Halvimpia lentoja löytyykin usein vilkkailta lentokentiltä ja nimenomaan sellaisilta reiteiltä, joilla on paljon kysyntää ja sen myötä myös tarjontaa. Kilpailun edullisina pitämät reitit liikennöivät yleensä kahden ison kaupungin välillä.

Todelliset penninvenyttäjät voivat vertailla eri kenttien välistä verotusta. Jos jollekin kentälle lentäminen tuntuu aina hintavalta, kannattaa selvittää, löytyykö läheltä muita vaihtoehtoja.

Lue myös: Oletko sinäkin joskus ihmetellyt tätä? Finnair selittää syyt lentolippujen hinnoitteluun

Lähde: The Independent, Point Hacks
Kuva: Shutterstock

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.