Hyppää sisältöön

Lentomatkustajien inhoama lisämaksu on nykyään yleensä piilossa – mikä on lähtövero ja missä sitä peritään?

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 09.01.2019
Lähtöveron maksamisesta ei yleensä tarvitse huolehtia itse - muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta.

Lähtövero lisätään yleensä lipun hintaan

Oletko joskus joutunut etsimään lentokentällä viimeisiä rippeitä paikallisesta valuutasta maksaaksesi maasta poistumisesta veloitettavan lähtöveron? Ehkä olet jopa joutunut nostamaan lisää käteistä maksua varten.

Lähtövero on yllättävän yleinen ilmailualalla, mutta matkailija harvemmin sitä huomaa. Nykyään vero lisätään nimittäin yleensä suoraan lento- tai laivalipun hintaan, siinä missä se ennen maksettiin käteisellä. Tällöin kentällä tai satamassa ei tule eteen lisämaksuja ja ylimääräistä jonotusta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Matkustaja maksaa tietämättään lähtöveron monissa suosituissa matkailumaissa kuten Thaimaassa, Malesiassa, Isossa-Britanniassa, Saksassa, Arabiemiraateissa ja Australiassa. Maailmalla lähtöveron suuruus liikkuu noin 5–40 eurossa.

Viimeisimpänä lähtöveron on ottanut käyttöön Japani tammikuussa 2019. Kaikissa maasta lähtevien lentojen lipuissa on vastaisuudessa 1 000 jenin eli noin kahdeksan euron lisämaksu, johon on viitattu niin kutsuttuna “sayonara-verona”.

Tarkista säännöt eksoottisissa kohteissa

Lentokentällä tai satamassa erikseen maksettava lähtövero on viimeisen vuosikymmenen aikana vähentynyt, mutta kokonaan se ei ole hävinnyt. Vero on maksettava edelleen henkilökohtaisesti esimerkiksi Costa Ricassa, Belizessä sekä tietyillä lentokentillä Filippiineillä.

Monet matkailijat saattavat muistaa lentokenttäveron maksamisen takavuosien matkoilta. Esimerkiksi Kuuba, Indonesia ja Peru ovat luopuneet käteisverosta ja lisänneet sen lentolippujen hintaan.

Lähtöverosta käytetään yleensä englanninkielistä termiä departure tax, mutta joissain maissa saatetaan puhua myös esimerkiksi terminaalimaksusta tai lentokentän kunnossapitomaksusta. Summan suuruus voi vaihdella määränpään mukaan. Lento- ja laivamatkoissa voi olla eri suuruinen lähtövero.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Eksoottisissa kohteissa matkustettaessa kannattaa varautua lähtöveroa koskevien käytäntöjen vaihtuvuuteen. Säännöt muuttuvat koko ajan, eikä niistä aina löydy virallista tietoa verkosta. Korruptoituneiden maiden rajanylityspaikoilla saatetaan yrittää periä epävirallisia veroja.

Lähde: Straits Times
Kuva: Istockphoto

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Lentokenttä

Miksi lennoille myydään liikaa lippuja? Ylibuukkaus voi yllättää kentällä – tästä se johtuu

Hamadin kansainvälinen lentoasema Qatarin Dohassa

Tässä ovat vuoden 2024 parhaat lentoasemat – katso tuore Top 10

Helsinki-Vantaan lentoasema

Matkustajat valitsivat: Helsinki-Vantaa Pohjois-Euroopan paras lentoasema

Lento vauvan kanssa

Ensimmäinen lento vauvan kanssa voi jännittää – lue vinkit sujuvaan matkaan

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja