Hyppää sisältöön

Yllättävä syy, jonka takia sinunkin kannattaisi valita lennolla ikkunapaikka – ei mitään tekemistä maisemien kanssa

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 18.01.2023
Ikkunapaikasta voi olla muutakin hyötyä kuin maisemat ja nukkumarauha.

Ikkunapaikalla pienempi riski sairastua

Jos haluat aina mahdollisuuksien mukaan ikkunapaikan lentokoneessa, johtuu se todennäköisesti halusta ihailla maisemia tai ottaa nokkaunet ilman häiriötekijöitä. Ikkunapaikalla on kuitenkin kolmaskin plussa: pienempi riski napata tarttuvia viruksia muilta matkustajilta.

Washington Postin haastattelema ilmailulääkäri Quay Snyder kertoo valitsevansa ikkunapaikan aina kun mahdollista terveyssyistä. Ikkunapaikoilla istuvat matkustajat hyötyvät eniten koneen ilmanvaihdosta, joka liikkuu matkustamon katosta alas ikkunoiden viereen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Snyderin mukaan kauhutarinat virusten leviämisestä lentokoneessa voi kuitenkin jättää omaan arvoonsa. Matkailijat eivät saa tartuntoja sen helpommin kuin muissakaan yleisissä tiloissa – riski voi olla jopa pienempi, sillä ilma vaihtuu lennolla jatkuvasti.

Snyder kertoo, että todellinen tartuntariski vaanii vain sellaisia matkustajia, jotka istuvat yskivän matkustajan välittömässä läheisyydessä. Sairastumisen todennäköisyyttä voi edelleen pienentää pyrkimällä ikkunapaikalle.

Asiantuntijan kommentteja tukee The New York Timesin julkaisema tutkimustulos, jossa ikkunapaikalla istuneilla matkustajilla on kaikkein vähiten kontaktia muiden matkustajien kanssa. Korkein tartuntariski koskee käytäväpaikan valinneita matkustajia.

Snyder jakoi myös muita helppoja terveysvinkkejä lentoa varten. Nappaa nämä käyttöön heti!

1. Pyyhi pinnat

Bakteerit muhivat lentokoneen pinnoilla, joita matkustajat hipelöivät matkan aikana. Vältä pöpöt ja saavuta mielenrauha pyyhkimällä tarjotinpöytä, käsinojat ja turvavyö puhdistuspyyhkeillä ennen lähtöä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

2. Pakkaa lääkkeet käsimatkatavaroihin

Säännöllistä lääkitystä käyttävän matkailijan tulee aina pakata lääkkeet käsimatkatavaroihin paikkaan, josta ne ovat helposti saatavilla. Näin lääkkeet pysyvät mukana siinäkin tapauksessa, että ruumaan pakattu matkalaukku katoaa matkan varrella. Lääkkeistä voi pitää mukana myös listaa ja reseptitietoja.

3. Muista liikkua lennon aikana

Älä jämähdä paikoillesi koko matkan ajaksi etenkään pitkillä lennoilla. Veritulppariski vaanii matkailijaa, joka istuu paikoillaan tuntikaupalla. Nouse välillä jaloittelemaan käytävälle ja tee jalkajumppaliikkeitä omalla istuinpaikallasi.

Lue myös: Vältä veritulppa – katso helpot jumppavinkit lentomatkalle

4. Selvitä lentämisen turvallisuus leikkauksen jälkeen

Jos sinulla on jokin sairaus tai olet ollut hiljattain leikkauksessa, kannattaa lentämisestä keskustella etukäteen oman lääkärin tai asiaan perehtyneen matkailulääkärin kanssa. Monet terveysongelmat kärjistyvät lentokoneen haastavissa olosuhteissa.

Sama pätee myös hammaslääkärikäynteihin. Jos sinulle on tehty isompi suukirurginen toimenpide, selvitä miten nopeasti on turvallista lentää.

5. Juo riittävästi vettä

Helpoin tapa vaikuttaa omaan olotilaan lennolla on juoda reilusti vettä. Samalla kannattaa välttää kahvia ja alkoholijuomia sekä tiettyjä ruokia ennen lentoa ja sen aikana. Snyder peräänkuuluttaa maalaisjärkeä: riittävää lepoa, terveellistä ruokavaliota sekä liikuntaa.

Lue myös: Iskikö flunssa juuri ennen lentoa? Lue miten lentomatka vaikuttaa flunssaan – näillä vinkeillä selviät perille

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lähde: Washington Post, The New York Times
Kuva: Shutterstock

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Lentoyhtiöiden codeshare-yhteistyö

Yllätyitkö, kun varasit lennon ja lähtöportilla odottaakin eri yhtiön kone? Tätä tarkoittaa codeshare-yhteistyö

Pysäköinti Helsinki-Vantaalla

Näin jätät auton parkkiin Helsinki-Vantaalle – tiesitkö, että yksi hotelliyö voi tuoda ilmaisen pysäköinnin loman ajaksi?

Norjan Kirkkoniemi

Finnairilta uusi reitti kesäkaudelle 2025 – lisävuoroja useille reiteille

Lentokoneen jättöpyörre

Näkymätön vaara säikäyttää kokeneenkin lentäjän – jättöpyörre voi kääntää lentokoneen ympäri

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja