Kuva: Shutterstock
Talvitakki lentokoneessa

Varo tätä mokaa talven lennoilla – saa lentoemännät ongelmiin ja muut matkustajat raivon partaalle

Käsimatkatavaroiden pakkaamiseen ja kuljettamiseen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota talven lennoilla.

Talvitakki mukaan istumapaikalle

Talvikuukausina talvitakit aiheuttavat turhautumisen hetkiä lentokoneissa, kun matkustajat sullovat paksut takit pikavauhtia täyttyville matkatavarahyllyille. Talvitakin oikea paikka on kuitenkin istumapaikalla, missä se ei vie tilaa matkatavaroilta.

Tilanteet ovat tuttuja useimmille lentomatkustajille: hattuhyllyt täyttyvät pahimmassa tapauksessa jo siinä vaiheessa, kun vasta puolet matkustajista on noussut koneeseen. Sen jälkeen matkalaukuille aletaan etsiä paikkaa kuumeisesti koneen eri osista – yhä useammin tuloksetta.

Halpalentoyhtiöiden yleistyttyä ja täyden palvelun lentoyhtiöiden light-lippujen tultua markkinoille pelkillä käsimatkatavaroilla matkustaminen on yleistynyt. Useimmat lentoyhtiöt sallivat matkustamoon yhden maltillisen kokoisen matkalaukun. Sen lisäksi matkustajat saavat ottaa yhden pienen henkilökohtaisen esineen, eli käytännössä käsi- tai tietokonelaukun.

Matkustajat kuitenkin venyttävät lentoyhtiöiden sääntöjä häpeilemättä. Se aiheuttaa paitsi päänvaivaa niin matkustamohenkilökunnalle kuin matkustajillekin myös pahimmassa tapauksessa koneen myöhästymisen. Kun matkalaukuille ei ole enää tilaa hattuhyllyllä, on laukut pakko siirtää ruumaan, mikä taas viivästyttää koneen lähtöä.

Lentoyhtiöiden viesti matkustajille onkin selvä: noudata laukkurajoituksia äläkä laita talvitakkia hattuhyllylle.

>> Lue myös: Matkustaja, näin voit vaikuttaa lennon sujuvuuteen – lue lentoemännän vinkit

Teksti: Inka Khanji
Kuva: Shutterstock

Päivitetty: 21.12.2018

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (10 votes, average: 2,70 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

16 kommenttia

Merkillistä, ettei vuosikausien yrittämällä ole saatu yksiä ja samoja sääntöjä kaikille matkustajille aikaiseksi. He joille ei tiukat säännöt sovi, matkustakoot laivalla, tai vaikka hiihtäen. Matkatavaroihin jotka menevät ruumaan, olisi laitettava lähtöselvityksessä siru joka ohjaisi taatusti laukut oikeisiin paikkoihin.

Minkä lentoyhtiön toive on että takit säilytetään muualla kuin hattuhyllyllä? Tämä rantapallo on sellainen kukkahattutätien omien mielipiteiden ’uutisoimista’ totuutena. Pitäkää sylissä vaan takkinne 4h lento *huutonaurua*.

Itseasiassa kaikkien lentoyhtiöiden toive on, että matkustomaan ei tuotaisi yhtään mitään ja päällystakin paikka olisi ensisijaisesti matkalaukussa, joka taas olisi ruumassa.

Takki ylähyllylle. Ei ole käsimatkatavaroita vaan laukku ruumaan.
Käsimatkatavara kuuluu laittaa edessä olevan istuimen alle. Niinhän kuuluttavat koneessa.
Isot laukut matkustamoon tulisi kieltää. Ovat turvallisuusriski.

Minulla ei ole yleensä lennolla mukana käsimatkatavaraa, joten varmasti laitan takkini hattuhyllylle. Jos minulla on mukana laukku, sullon takkini sinne ennen koneeseen nousua. Isot ”käsimatkatavarat” tulisi muutenkin kieltää.

Isoille matkatavaroille on selkeät ohjeet. Kyllä liian isot käsimatkatavarat on kielletty. Ja ohjeet menee ihan kuten artikkelissa kerrottiin – ei kuten kommenteissa.

Heh…kun varaa paikan ensimmäiseltä riviltä, ei ole tuota ongelmaa. Takkisi laitetaan naulakkoon 😊

Minä ainakin laitan talvitakin matkatavarahyllylle. En harrasta ärsyttäviä ylisuuria käsimatkatavaroita kuten suurin osa matkustajista. Varaa on matkustaa, muttei maksaa laukkua ruumaan vai onko niin kiire, kiire kiire.

Pelkän käsimatkatavaran kanssa:

– Tärkein: Laukkusi ei mene hukkaan tai eksy väärään koneeseen
– Pääset koneesta ulos ilman odottelua hihnan ääressä
– Ei tarvitse jonottaa edes package droppiin. Turvatarkastukseen suoraan vaan.
– Lääkkeet, läppärit, kirjat ovat kätevästi mukana ajanvietteeksi
– Säästää rahaakin
– Arvotavaroitasi ei paiskota lastauksen yhteydessä

Myös lentoyhtiöt voivat syyttää itseään, kun sallivat ylisuuren kuorman viemisen matkustamoon. Turvatarkastuksessa selvä stoppi. Ja kone lähteköön ajallaan, jos joku töpeksijä ei mukaan ehdi, niin tulkoon huomenna.

Näin. Lentoyhtiöiden oma vika. Laittakoot rajoitukset voimaan. Se on sillä korjattu.

Me laitamme lentokonelaukkuun talvitakit . Tällä tavalla pääsemme nopeesti istumaan . Pois tieltä , käsilaukku syliin . 1 lentolaukku , 1 käsilaukku 2 henkilöä . Kaikki muu menee ruumaan .

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *