Hyppää sisältöön

Lentomatkustaja, tunnistatko itsesi? Tämä huvittava ilmiö on tuttu jokaiselta lentokentältä

Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 22.01.2017
Käyttäytymisasiantuntijan mukaan lentokenttien lähtöporteille aivan liian aikaisin syntyvien jonojen takana on pelko.

Syynä vallanhalu ja menettämisen pelko

Lähtöportin eteen muodostuva, pitkälle ulottuva jono odottavia matkustajia on tuttu näky lentoasemilla. Jono saattaa syntyä, vaikka lähtöportilla ei olisi vielä henkilökuntaa tai edes lentokonetta.

Tämä on hyvin yleinen ilmiö kaikkialla maailmassa, kertoo brittilehti Daily Mail. Lehden haastatteleman käyttäytymisasiantuntijan mukaan jonottaminen johtuu usein menettämisen pelosta ja siitä, että joku muu voi saada paremman paikan tai hyötyä tilanteessa, missä itsellä olisi yhtälaiset mahdollisuudet hyötyä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

– Samalla hetkellä kun näemme jonkun menevän ensimmäiseksi ihan minkä tahansa asian eteen, pelkäämme jäävämme ilman sitä. Vaikka järjellä ajateltuna olisi merkityksetöntä odottaako mukavasti omalla paikallaan istuen vai jonossa seisten, menetyksen pelko ottaa siitä huolimatta vallan, sanoo lehden haastattelema asiantuntija Judi James.

Jono portille alkaakin tavallisesti syntyä hyvissä ajoin ennen lähtöä ensimmäisen matkustajan seisahtuessa odottamaan koneeseennousua. Pitkä jono voi kasvaa minuuteissa, vaikka matkustajia ei päästettäisi koneeseen vielä pitkään aikaan.

– Jotkut ihmiset yksinkertaisesti haluavat olla ensimmäisenä kaikkialla, mutta monissa meistä on myös halu päästä sen ihmisen edelle. Se liittyy valtaan, sillä on tyypillistä kokea edessä olevalla olevan enemmän valtaa kuin itsellä.

Menetyksen pelon ja vallanhalun lisäksi jonotukseen liittyy asiantuntijan mukaan myös toivo ajan kulumisesta: kun seisomisella on jokin suurempi merkitys, saattaa aika kulua nopeammin.

Lähde: Daily Mail
Kuva: Flickr / Harsha K R

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Halpalentoyhtiöt

Kaikki halpalentoyhtiöt Suomessa – katso kattava reittilista

Ryanairin lennot Suomesta

Ryanair avaa uuden reitin Suomesta

Näin selviät pitkästä lennosta

Näin selviät pitkästä lennosta – 10 helppoa vinkkiä ennen kaukomatkaa

Lomalennot Suomesta

Mitä lomalennot ovat ja mihin niillä pääsee? Näin nappaat meno-paluulennot jopa alle satasella

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja