Hyppää sisältöön

Tätä mystistä koodia matkustajat eivät tunne, mutta lentoemännille lyhenne HUM aiheuttaa vilunväreitä

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 18.05.2022
Et uskoisi, mitä kaikkea voi matkustaa samassa lentokoneessa kanssasi.

Lentorahtiin saattaa joskus kuulua ruumiita

Lennolla useimmat matkustajat keskittyvät ihailemaan maisemia, katsomaan elokuvia tai nauttimaan tarjoiluista. Harva tulee ajatelleeksi, mitä mahtaa tapahtua ruumassa matkustamon alapuolella. Matkalaukkujen lisäksi siellä voi olla muunkinlaista kuormaa.

Uusiseelantilainen uutissivusto New Zealand Herald keräsi yhteen matkustamohenkilökunnan sekä lentoyhtiöiden muiden työntekijöiden verkossa tekemiä paljastuksia kulissien takaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lentokoneessa rahdin mukana kuljetetaan monesti asioita, joita matkustajat eivät välttämättä arvaisi. Ruumassa saattaa olla muun muassa Formula 1 -autojen osia, eksoottisia eläimiä, huonekaluja tai elektronisia laitteita.

Oma lukunsa ovat ruumiit. Joskus kuolemantapaus saattaa yllättää kesken lennon, mutta myös lomakohteissa ulkomailla menehtyneet henkilöt on kuljetettava kotiin haudattavaksi tai tuhkattavaksi.

Ruumiista käytetään rahtikoodia HUM. Lyhenne tulee englanninkielisestä sanasta human remains – ja se on yksi niistä koodeista, jonka näkemistä henkilökunta eniten kammoaa.

– Yleensä vain lentäjät ja purserit tietävät matkustamossa siitä, mitä ruumassa milloinkin kuljetetaan, eräs nimimerkki kertoo Reddit-palvelussa.

Matkatavaroita työkseen lastaava henkilö puolestaan paljastaa, että ruumiita kuljetetaan lentokoneessa varsin usein. Joskus ne ovat jo valmiiksi arkussa, mutta aina näin ei kuitenkaan ole.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Entä uskoisitko, että työntekijöiden mukaan joskus saattaa kestää jopa päiviä ennen kuin ruumiit noudetaan niiden saavuttua määränpäähän?

Lentomatkustajat saattavat törmätä muihinkin koodeihin, jotka eivät äkkiseltään sano mitään muille kuin alan ammattilaisille. Tiedätkö, mihin varautua, jos matkalipustasi löytyy lyhenne SSSS? Entä oletko kuullut, millaisia ikäviä uutisia koodi GTE voi tuoda mukanaan?

Lue myös: Lentoemännillä on hyvä syy silmäillä matkustajien vartaloita – sovitko sinä koodiin ABP?

Lähde: New Zealand Herald
Kuva: Shutterstock

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Halpalentoyhtiö Eurowings avaa uuden reitin Suomesta

Easyjetin lennot Suomesta

Halpalentoyhtiö Easyjet avaa kuusi uutta reittiä Suomesta

Miksi jet lag on pahempi itään matkustettaessa?

Oletko huomannut saman? Jet lag iskee pahemmin itään päin matkustettaessa – tässä syy

Passi

Unohditko passin kotiin? Näin saat uuden matkaa varten

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja