Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Tätä mystistä koodia matkustajat eivät tunne, mutta lentoemännille lyhenne HUM aiheuttaa vilunväreitä

Shutterstock artikkelin kuva
Lennot
Et uskoisi, mitä kaikkea voi matkustaa samassa lentokoneessa kanssasi.
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 18.05.2022
facebook   whatsapp

Lentorahtiin saattaa joskus kuulua ruumiita

Lennolla useimmat matkustajat keskittyvät ihailemaan maisemia, katsomaan elokuvia tai nauttimaan tarjoiluista. Harva tulee ajatelleeksi, mitä mahtaa tapahtua ruumassa matkustamon alapuolella. Matkalaukkujen lisäksi siellä voi olla muunkinlaista kuormaa.

Uusiseelantilainen uutissivusto New Zealand Herald keräsi yhteen matkustamohenkilökunnan sekä lentoyhtiöiden muiden työntekijöiden verkossa tekemiä paljastuksia kulissien takaa.

Lentokoneessa rahdin mukana kuljetetaan monesti asioita, joita matkustajat eivät välttämättä arvaisi. Ruumassa saattaa olla muun muassa Formula 1 -autojen osia, eksoottisia eläimiä, huonekaluja tai elektronisia laitteita.

Oma lukunsa ovat ruumiit. Joskus kuolemantapaus saattaa yllättää kesken lennon, mutta myös lomakohteissa ulkomailla menehtyneet henkilöt on kuljetettava kotiin haudattavaksi tai tuhkattavaksi.

Ruumiista käytetään rahtikoodia HUM. Lyhenne tulee englanninkielisestä sanasta human remains – ja se on yksi niistä koodeista, jonka näkemistä henkilökunta eniten kammoaa.

– Yleensä vain lentäjät ja purserit tietävät matkustamossa siitä, mitä ruumassa milloinkin kuljetetaan, eräs nimimerkki kertoo Reddit-palvelussa.

Matkatavaroita työkseen lastaava henkilö puolestaan paljastaa, että ruumiita kuljetetaan lentokoneessa varsin usein. Joskus ne ovat jo valmiiksi arkussa, mutta aina näin ei kuitenkaan ole.

Entä uskoisitko, että työntekijöiden mukaan joskus saattaa kestää jopa päiviä ennen kuin ruumiit noudetaan niiden saavuttua määränpäähän?

Lentomatkustajat saattavat törmätä muihinkin koodeihin, jotka eivät äkkiseltään sano mitään muille kuin alan ammattilaisille. Tiedätkö, mihin varautua, jos matkalipustasi löytyy lyhenne SSSS? Entä oletko kuullut, millaisia ikäviä uutisia koodi GTE voi tuoda mukanaan?

Lue myös: Lentoemännillä on hyvä syy silmäillä matkustajien vartaloita – sovitko sinä koodiin ABP?

Lähde: New Zealand Herald
Kuva: Shutterstock

Hae Lentoja
1 0
 • Aikuinen
  -
  0
  +
 • Nuori 12 - 17
  -
  0
  +
 • Lapsi 2 - 11
  -
  0
  +
 • Sylilapsi alle 2v
  -
  0
  +

Lue kommentit (3) Jätä kommentti

 1. Mitä kauheaa on ihmisruumiissa? Se on vain ihminen joka ei elä. Ei se sen kauheampaa ole kuin eläintenruumiiden ja -osien kuljettelu pakkauksissa ympäri maailmaa (vaikka minusta se on kauheampaa, tarkoituksella tapettuja). Hyvähän se on että pääsevät kotimaansa multiin.


 2. Minusta asiasta yritetään tehdä jonkinlainen sensaatio. Lentokuljetus lienee ainoa järkevä tapa kuljettaa vainajat tuhansien kilometrien päästä. Tavallinen matkustaja ei siitä mitenkään kärsi eikä tiedä muustakaan rahdista tai muista matkustajistakaan mitään. Ihmettelen muutenkin lehden tapaa yrittää tehdä lentomatkustamisesta kaikenlaisia puolisensaatiomaisia juttuja. Kyse on matkustajien ja tavaroiden kuljetuksista kuten maantie-, rautatie- ja vesiliikenteessä.


 3. Kyllä se on “RIS” mikä eniten kuumotusta ilmailupiireissä aiheuttaa..


 4. Jätä kommentti

  Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.