Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Tätä salaista koodia et halua löytää piilotettuna lentolippuusi – tiedätkö mitä tarkoittaa SSSS?

Inka Khanji artikkelin kuva
Lennot
Kokenutkaan matkustaja ei välttämättä tiedä, mikä lentolippuun painetun lyhenteen merkitys on.
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 20.09.2017
facebook   whatsapp

Koodi SSSS viittaa lisätarkastukseen lentokentällä

Lentomatkustajan boarding pass eli tarkastuskortti pitää sisällään paljon infoa, jos sitä vain osaa lukea oikein – aivan kuten matkalaukkuihin kiinnitettävät tunnistetarratkin.

Toisinaan lentolippuusi saattaa olla piilotettuna myös ikävämpi yllätys, jota et mitä todennäköisimmin tunnista vaikka kuinka tavaisit tarkastuskorttisi tietoja. Lipusta löytyvä koodi SSSS tarkoittaa sitä, ettet pääse lähtöportille ilman tavallista perusteellisempaa turvatarkastusta.

Uutissivusto Daily Mirrorin mukaan kirjainsarja on lyhenne sanoista Secondary Security Screening Selectee, joka viittaa kohdallesi osuneeseen tiukempaan turvatarkastukseen. Tämä saattaa pitää sisällään esimerkiksi lisäkysymyksiä matkastasi tai matkatavaroiden tutkimisen.

Ensimmäinen vihje tulevasta saattaa olla se, ettei tarkastuskorttia saa tulostettua itse kotona. Lisätarkastukseen valittaville henkilöille annetaan tarkastuskortit vasta lähtöselvitystiskillä kysymysten jälkeen.

Mahdollisia syitä lisätarkastukselle on monia. Selitys saattaa olla niinkin yksinkertainen, kuin sattumanvarainen valinta, johon matkustaja päätyy automatisoidun systeemin kautta. Tällöin kyseessä on todennäköisesti yksittäinen tapaus, jonka ei tarvitse pelätä toistuvan säännöllisesti.

Tiukemman syynin takana voi olla kuitenkin myös lentomatkustajan omaan matkustushistoriaan liittyviä seikkoja. Riskialttiina pidettyihin maihin matkustaminen tai erikoiset reittivalinnat voivat saada lentoyhtiön kaipaamaan lisätietoa matkan tarkoituksesta. Myös viime hetkellä varatut lennot tai yhdensuuntaiset kaukolennot saattavat johtaa kuulusteluihin – monet maat vaativat matkustajilta paluulipun pois kohteesta sallitun oleskeluajan sisällä.

Jos lentomatkustaja on joutunut jonkinlaiselle mustalle listalle tai on viranomaisten seuraama henkilö, voidaan lisätarkastukseen päätymistä pitää lähes varmana.

Tavallisen matkustajan ei kannata huolestua lentokenttäviranomaisten tiukoista kuulusteluista, vaikka lisäkysymykset ja -tarkastukset voivatkin tuntua hermostuttavilta erityisesti kiiretilanteessa.

>> Lue myös: Matkailija, älä julkaise tällaista kuvaa somessa – riskit voivat yllättää

Lähde: Daily Mirror, One Mile at a Time
Kuva: Inka Khanji

Hae Lentoja
1 0
 • Aikuinen
  -
  0
  +
 • Nuori 12 - 17
  -
  0
  +
 • Lapsi 2 - 11
  -
  0
  +
 • Sylilapsi alle 2v
  -
  0
  +

Lue kommentit (16) Jätä kommentti

 1. Vuosia sitten matkasin Islannin kautta Kanadaan. Islannissa jouduin extra syyniin. Käsilaukkuni haluttiin tutkia erikseen. Tyhmyyttäni olin jossain vaiheessa ostanut vanhanajan piparminttukaramellejä, jotka kassissa oli hienoutuneet valkoiseksi jauhoksi. Sitä sitten pyyhittiin eri kohdista, mutta ei löydetty huumeita. Päästyäni hotelliin pesin kassin sisäpuolelta eikä sitten ollut mitään vaikeuksia.
  Vaikkakin, minulla on aina selkärepullinen lääkärinmääräämiä lääkkeitä mukanani resepteineen. Laitan ne vai tarkistettavaksi nauhalle eikä koskaan ole ollut ollut vaikeuksia, ei Euroopassa, Kanadassa tai USA:ssa.


 2. Tietenkin on Sipilän salainen syöksysormetus


 3. PS europarlamentaarikot samalla lennolla?


 4. SSSS: [email protected]@tanan Sipilä, Soini ja Stubb. Ei, kukaan ei halua joutua mihinkään tekemisiin tämän joukon kanssa.


 5. Minulla on aina vain hammasharja, sukat ja kalsarit matkassa ja yksi suunta ja aina ongelmia Suomen päässä muttei toisessa päässä…Malesiassa vedetään lippaa Suomalaisille jos ei ole kännissä!


 6. Huti meni niin että hujahti. Jos laukkuasi on “pyyhkäisty” niin kyseessä oli satunnaistarkastus ja sen tekee turvatarkastaja eikä lähtöselvitysvirkailija. Ja nuo merkinnät ovat pääsääntöisesti ainoastaan yhdysvaltoihin matkustavilla satunnaisilla henkilöillä, ei kaikilla. Ei niillä sun lääkkeilläis todennäköisesti ollut mitään merkitystä asiaan.


 7. Enpä huomannut noita merkintöjä matkatessani juuri äskettäin Italiaan häihin, mutta virkailija ystävällisesti kysyi voiko tehdä tarkemman tarkistuksen kassiini, jonka otin lentoloneeseen matkustamoon mukaan.vastasin tietty myöntävästi, että totta kait saa tehdä. Sen jälkeen hän pyysi jälleen ystävällisesti minun ensin avaamaan sen kassin ja hän otti sen tarkastukseen pyyhkäisiten jotenkin sisällön reunuksia. Kiitti ja kertoi asian olevan kunnossa.Hoksasin myöhemmin, että kassissani oli juuri lääkärin määräämiä silmä -ja korvatippoja. Tulehduksiin olevia lääkkeitä minigrip pussissa, sekä lisänä astmapiippu ja nitrosuihke.Kait ne herätti kysymyksiä.


 8. Olen saanut tuon koodin useammankin kerran, tosin vuosia sitten. Ainakin Atlantan, JFK:n ja Dallasin kentillä sillä pääsi “omaan” turvatarkastusjonoon joka oli paljon, paljon lyhyempi kuin se normaali jono. Vaikka turvatarkastus itsessään kesti kauemmin niin pääsin kuitenkin varmasti 10-20 minuuttia ennemmin siitä läpi kuin jos olisin ollut normaalissa jonossa.
  Minulla tosiaan oli “syy” miksi tämän koodin sain. En sitä tässä tosin kerro.


 9. mikäs ihme tuo on jos lukee SS, ja vielä pariin kertaankin


 10. Joo tuo oli normaalia US kentillä silloin kun vielä seilasin ja lähdin laivalta lomille. Halusivat yleensä katsoa matkalaukun hiukan tarkemmin. Mutta sitten kun niille sanoi että tiedän mitä tulee tapahtumaan niin olivat joskus yllättyneitä kun luulivat että on joku salaisempikin koodi.


 11. Lensin alakouluikäisenä Euroopan sisäisiä lentoja, niin että omaiset saattoivat minut kentälle ja toisessa päässä toiset omaiset hakivat minut kentältä. Kentällä minua kuljetti lentoemo ja minulla oli sellainen yksinmatkustavan lapsimatkustajan lappu kaulassa. Muistan että matkalaukkuni pengottiin silloin joka kerta tarkkaan. Kerran laukussani oli magneetti, joka aiheutti metallinpaljastimen hälyytyksen ja sitä pientä mötikkää sitten kauheasti etsittiin sieltä laukusta.

  Aikuisena aloin antaa vihjetietoa tietämistäni rikoksista ja rikollisista CIA:lle ja muutamille muille tiedustelupalveluille. Sen jälkeen olen AINA joutunut tiettyjen maiden passintarkastuksissa milloin pidempiin ja milloin lyhempiin jututuksiin. Tavaroitani he eivät ole millään rajalla tutkineet, vaan ovat olleet kiinnostuneita siitä, mitä pääni sisällä kannan. Kovin ovat olleet ystävällisiä minua kohtaan, varsinkin kun ilmiannan maanmiehiäni ja -naisiani, jotka hämärähommailevat heidänkin maissaan ;-)


  • Sehän on hieno homma että kirjoittelet korkeamman profiilien rikollisten paljastamisesta internetissä ylpeänä, voi osua omaan nilkkaan ennemmin tai myöhemmin. Ihan jos on CIA:ta kiinnostavia tietoja niin luulisi tuollaisten mafiosojen nopeasti sotkevan itselleen IP osoitteen jostain välistä ja selvittävän kuka olet. Vaikuttaa todella vaaralliselta, koitappa olla jäämättä kiinni.


 12. ei se haitta ellet ole roisto eli slurken


 13. ssss merkintää en ole havainnut ikinä, mutta kahdesti “päässyt” lisätarkastukseen. ylimääräiseen tunnusteluun turvatarkastuksessa, sekä laukku tutkittu kertaalleen, sekä otettu pyyhkäisynäytteet. ei ole kommentoitu tarkastuksen syytä mitenkään, eikä mitään tietenkään löytynytkään.


 14. Eipä tuo nyt mikään ihmeellinen juttu ollu. Itellä sattu Nykin lennolle kyseinen ssss ja seurauksena boardingin yhteydessä pyysivät sivuun ja kattoivat passin. Hui, miten kamalaa! :D


 15. Jätä kommentti

  Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.