Tätä salaista koodia et halua löytää piilotettuna lentolippuusi – tiedätkö mitä tarkoittaa SSSS?
Koodi SSSS viittaa lisätarkastukseen lentokentällä
Lentomatkustajan boarding pass eli tarkastuskortti pitää sisällään paljon infoa, jos sitä vain osaa lukea oikein – aivan kuten matkalaukkuihin kiinnitettävät tunnistetarratkin.
Toisinaan lentolippuusi saattaa olla piilotettuna myös ikävämpi yllätys, jota et mitä todennäköisimmin tunnista vaikka kuinka tavaisit tarkastuskorttisi tietoja. Lipusta löytyvä koodi SSSS tarkoittaa sitä, ettet pääse lähtöportille ilman tavallista perusteellisempaa turvatarkastusta.
Matkailusivusto Travel + Leisuren mukaan kirjainsarja on lyhenne sanoista Secondary Security Screening Selectee, joka viittaa kohdallesi osuneeseen tiukempaan turvatarkastukseen. Tämä saattaa pitää sisällään esimerkiksi lisäkysymyksiä matkastasi tai matkatavaroiden tutkimisen.
Ensimmäinen vihje tulevasta saattaa olla se, ettei tarkastuskorttia saa tulostettua itse kotona. Lisätarkastukseen valittaville henkilöille annetaan tarkastuskortit vasta lähtöselvitystiskillä kysymysten jälkeen.
Mahdollisia syitä lisätarkastukselle on monia. Selitys saattaa olla niinkin yksinkertainen, kuin sattumanvarainen valinta, johon matkustaja päätyy automatisoidun systeemin kautta. Tällöin kyseessä on todennäköisesti yksittäinen tapaus, jonka ei tarvitse pelätä toistuvan säännöllisesti.
Tiukemman syynin takana voi olla kuitenkin myös lentomatkustajan omaan matkustushistoriaan liittyviä seikkoja. Riskialttiina pidettyihin maihin matkustaminen tai erikoiset reittivalinnat voivat saada lentoyhtiön kaipaamaan lisätietoa matkan tarkoituksesta. Myös viime hetkellä varatut lennot tai yhdensuuntaiset kaukolennot saattavat johtaa kuulusteluihin – monet maat vaativat matkustajilta paluulipun pois kohteesta sallitun oleskeluajan sisällä.
Jos lentomatkustaja on joutunut jonkinlaiselle mustalle listalle tai on viranomaisten seuraama henkilö, voidaan lisätarkastukseen päätymistä pitää lähes varmana.
Tavallisen matkustajan ei kannata huolestua lentokenttäviranomaisten tiukoista kuulusteluista, vaikka lisäkysymykset ja -tarkastukset voivatkin tuntua hermostuttavilta erityisesti kiiretilanteessa.
Lue myös: Matkailija, älä julkaise tällaista kuvaa somessa – riskit voivat yllättää
Lähteet: Travel + Leisure, One Mile at a Time, Forbes