Kuva: Shutterstock
Mitä koodi GTE tarkoittaa lentolipussa?

Jos lentolipustasi löytyy mystinen koodi GTE, luvassa voi olla huonoja uutisia – onko sinulle käynyt näin?

Lentoyhtiön työntekijät paljastavat koodin, joka voi tarkoittaa huonoja uutisia lentomatkalla.

GTE voi viestiä ylibuukatusta lennosta

Oletko joskus bongannut lentolipustasi koodin GTE, mutta et ole tiennyt mitä se tarkoittaa? On hyvin mahdollista, että tuona päivänä et päässyt varaamallesi lennolle.

Kanadalaisen lentoyhtiö Air Canadan entiset ja nykyiset työntekijät ovat kohauttaneet CBC:lle antamassaan haastattelussa, jossa he kritisoivat yhtiön tapaa myydä lennoille liikaa lippuja. Tämä tarkoittaa virkailijoille kiusallisia tilanteita.

Kun kone on täynnä, voi lähtöselvityskorttiin ilmestyä paikkanumeron sijaan koodi GTE. Salaperäinen koodi viittaa englanninkieliseen sanaan gate, joka tarkoittaa lähtöselvitysporttia. Tällöin matkan kohtalo selviää portilla. Matkustajat saattavat joutua odottamaan seuraavaa lentoa, joka ei välttämättä ole samana päivänä.

Lentoyhtiön työntekijöiden mukaan he joutuvat usein vakuuttamaan matkustajille kirkkain silmin, ettei paikkanumeron puuttuminen lipusta ole mikään ongelma. Matkustajia kehotetaan vain siirtymään lähtöportille.

Asiasta ei haluta puhua suoraan, sillä muuten matkustajat saattaisivat menettää malttinsa tiskillä. Joskus on tietysti myös olemassa mahdollisuus, että lennolla onkin riittävästi paikkoja ja pettymyksiltä vältytään.

Air Canadan entinen työntekijä kertoo lopulta jättäneensä työn kyllästyttyään johtamaan matkustajia harhaan. Anonyyminä pysytelleen henkilön mukaan valehtelu tuntui erityisen pahalta esimerkiksi ensimmäistä lentoaan innokkaasti odottavan perheen tai häämatkalaisten kanssa.

Ylibuukkaus ei ole yhden yhtiön tapa

Lentoyhtiön entiset ja nykyiset työntekijät puhuivat vain Air Canadan käytännöistä, mutta ylibuukkaus on yleinen tapa ilmailualalla. Lähes kaikki isot lentoyhtiöt myyvät järjestelmällisesti enemmän lippuja kuin koneessa on paikkoja.

Oudolta kuulostava tapa perustuu siihen oletukseen, että kaikki lipun ostaneet matkustajat eivät saavu lennolle. Sairastapaukset ja muuttuneet suunnitelmat aiheuttavat peruutuksia jatkuvasti. Halpoihin lentotarjouksiin saatetaan tarttua, vaikka matkan toteutumisesta ei olisikaan varmuutta.

Air Canada kommentoi kohuhaastattelua tiedottajansa kautta. Yhtiö muistuttaa, että kyseessä on yleinen ja sallittu käytäntö.

– Ylibuukkaus koskettaa vain yhtä prosenttia kaikista yhtiön matkustajista. Ylimääräisten lippujen myyminen auttaa pitämään hinnat matalina ja vähemmän matkustajia keräävät reitit toiminnassa, kertoo yhtiön edustaja Angela Mah.

Joskus paikat lennolla loppuvat Mahin mukaan myös siksi, että kone on jouduttu vaihtamaan pienempään konetyyppiin. Syynä on voinut olla esimerkiksi tekninen vika.

CBC:n mukaan lentoyhtiön työntekijöille suunnatuissa dokumenteissa kerrotaan, että lippujen myyminen yli kapasiteetin on suunniteltu maksimoimaan tuotto jokaisella lennolla.

Lue myös: Tätä salaista koodia et halua löytää piilotettuna lentolippuusi – tiedätkö mitä tarkoittaa SSSS?

Lähde: CBC
Kuva: Shutterstock

Päivitetty: 12.2.2019

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (10 votes, average: 2,10 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

8 kommenttia

Muutama vuosi sitten meille kävi myös vastaavasti FInnairin lennolla Helsingistä Pariisiin. Oli ensimmäinen päivä uudenvuoden jälkeen ja suuret ihmismassat palaamassa koteihinsa joululomalta. Mutta kuinka kävikään, meille kerrottiin että kone on
ylibuukattu ja jouduimme odottamaan ja jännittämään ihan siihen saakka kun kaikki muut olivat menneet koneeseen. Meille myös
tarjottiin rahaa jos lähtisimme myöhäisemmällä koneella mutta se ei käynyt koska mieheni piti olla töissä seuraavana aamuna ranskassa. Viime hetkellä ennen koneen lähtöä pari ihanaa ihmistä tarjoutui
lähtemään myöhäisemmällä koneella jotta me
”vanhemmat ihmiset ” päästiin varaamallemme lennolle. Matka oli varattu 3 kk aikaisemmin mutta sillä ei näyttänyt olevan mitään merkitystä! Loppu hyvin kaikki hyvin.

Toinen ottaa lopputilin, kun ei kestä valehtelua, mutta lentoyhtiön edustajalla ei tee edes tiukkaa :D

Ja turpaan tuollaisen yhtiön pomoa kun vastaan kävelee tai näet liikennevaloissa.
Kuulostaa suomalaisyritys Elisalta joka ajaa yrittäjiä vaikeuksiin kattamattomila lupauksillaan puheluiden toimivuudesta ja sitten puhelut ei ohjaudukaan perille kun pitää osinkoihin käyttää verkkokehitysrahat.
Mattila kusettaa viestintäministeriötä ja asiakkaitaan mutta nauttii samalla ihailusta yksinkertaisimpien ihmisten taholta

Minulle on käynyt vuosia sittenjuuri noin Air Canadan lennolla Torontosta Indianapolisiin. Menin Toronton kentälle aamulla kuudeksi. Tsekkasin matkatavarat ja sain GTE -lipun.

Portilla selvisi, ettei minulle ollut paikkaa. Matkatavarani lähtivät aamun lennolla Indianapolisiin. Minä jouduin odottamaan koko päivän Toronton kentällä kello 16.00 saakka. Sain väännön jälkeen 200 CAD korvauksen. Tarjosivat ensin korvaukseksi vain Air Canadan vouchereita.

Onneksi samassa porukassa matkustaneet kaverini olivat ottaneet matkatavarani Indianapolisin kentällä. Ne odottivat hotellissa Indianapolisissa.

Enää en lennä Air Canadalla.
Hyvistä kavereista on sen sijaan iloa kaikkialla!

eipä taida nykyään enää matkatavara lentää alkuperäisellä lennolla mikäli matkustaja itse ei ole koneessa

PPBM eli Positive Passenger Bag Match ei ole pakollinen Pohjois-Amerikan sisäisillä lennoilla, koska laukut skannataan räjähteiden varalta aina. On aika tyypillistäkin, että laukku menee eri lennolla kuin matkustaja. Lentoyhtiö kerää laukut hihnalta ja ne voi noutaa passia/henkkaria vastaan kentältä, kun saapuu myöhäisemmällä lennolla kuin laukku. Jenkeissä on tyypillistä jonottaa stand by:na aikaisemmalle lennolle ja jos paikkoja ei jää, laukku lähtee kuitenkin sillä aikaisemmalla lennolla, koska laukun offload maksaa aikaa ja rahaa.

Enpä ole tuollaiseen koodiin törmännytkään. SBY paikkanumeron kohdalla yleensä tarkoittaa ylibookkausta.