Hyppää sisältöön

Jos lentolipustasi löytyy mystinen koodi GTE, luvassa voi olla huonoja uutisia – onko sinulle käynyt näin?

  • Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 24.11.2023
Lentoyhtiön työntekijät paljastavat koodin, joka voi tarkoittaa huonoja uutisia lentomatkalla.

GTE voi viestiä ylibuukatusta lennosta

Oletko joskus bongannut lentolipustasi koodin GTE, mutta et ole tiennyt mitä se tarkoittaa? On hyvin mahdollista, että tuona päivänä et päässyt varaamallesi lennolle.

Kanadalaisen lentoyhtiö Air Canadan entiset ja nykyiset työntekijät ovat kohauttaneet CBC:lle antamassaan haastattelussa, jossa he kritisoivat yhtiön tapaa myydä lennoille liikaa lippuja. Tämä tarkoittaa virkailijoille kiusallisia tilanteita.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kun kone on täynnä, voi lähtöselvityskorttiin ilmestyä paikkanumeron sijaan koodi GTE. Salaperäinen koodi viittaa englanninkieliseen sanaan gate, joka tarkoittaa lähtöselvitysporttia. Tällöin matkan kohtalo selviää portilla. Matkustajat saattavat joutua odottamaan seuraavaa lentoa, joka ei välttämättä ole samana päivänä.

Lentoyhtiön työntekijöiden mukaan he joutuvat usein vakuuttamaan matkustajille kirkkain silmin, ettei paikkanumeron puuttuminen lipusta ole mikään ongelma. Matkustajia kehotetaan vain siirtymään lähtöportille.

Asiasta ei haluta puhua suoraan, sillä muuten matkustajat saattaisivat menettää malttinsa tiskillä. Joskus on tietysti myös olemassa mahdollisuus, että lennolla onkin riittävästi paikkoja ja pettymyksiltä vältytään.

Air Canadan entinen työntekijä kertoo lopulta jättäneensä työn kyllästyttyään johtamaan matkustajia harhaan. Anonyyminä pysytelleen henkilön mukaan valehtelu tuntui erityisen pahalta esimerkiksi ensimmäistä lentoaan innokkaasti odottavan perheen tai häämatkalaisten kanssa.

Ylibuukkaus ei ole yhden yhtiön tapa

Lentoyhtiön entiset ja nykyiset työntekijät puhuivat vain Air Canadan käytännöistä, mutta ylibuukkaus on yleinen tapa ilmailualalla. Lähes kaikki isot lentoyhtiöt myyvät järjestelmällisesti enemmän lippuja kuin koneessa on paikkoja.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Oudolta kuulostava tapa perustuu siihen oletukseen, että kaikki lipun ostaneet matkustajat eivät saavu lennolle. Sairastapaukset ja muuttuneet suunnitelmat aiheuttavat peruutuksia jatkuvasti. Halpoihin lentotarjouksiin saatetaan tarttua, vaikka matkan toteutumisesta ei olisikaan varmuutta.

Air Canada kommentoi kohuhaastattelua tiedottajansa kautta. Yhtiö muistuttaa, että kyseessä on yleinen ja sallittu käytäntö.

– Ylibuukkaus koskettaa vain yhtä prosenttia kaikista yhtiön matkustajista. Ylimääräisten lippujen myyminen auttaa pitämään hinnat matalina ja vähemmän matkustajia keräävät reitit toiminnassa, kertoo yhtiön edustaja Angela Mah.

Joskus paikat lennolla loppuvat Mahin mukaan myös siksi, että kone on jouduttu vaihtamaan pienempään konetyyppiin. Syynä on voinut olla esimerkiksi tekninen vika.

CBC:n mukaan lentoyhtiön työntekijöille suunnatuissa dokumenteissa kerrotaan, että lippujen myyminen yli kapasiteetin on suunniteltu maksimoimaan tuotto jokaisella lennolla.

Lue myös: Tätä salaista koodia et halua löytää piilotettuna lentolippuusi – tiedätkö mitä tarkoittaa SSSS?

Lähde: CBC

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Halpalentoyhtiö Eurowings avaa uuden reitin Suomesta

Easyjetin lennot Suomesta

Halpalentoyhtiö Easyjet avaa kuusi uutta reittiä Suomesta

Miksi jet lag on pahempi itään matkustettaessa?

Oletko huomannut saman? Jet lag iskee pahemmin itään päin matkustettaessa – tässä syy

Passi

Unohditko passin kotiin? Näin saat uuden matkaa varten

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja