Hyppää sisältöön

Ruuhka Helsinki-Vantaalla? Näiden vinkkien avulla pääset lähtöportille nopeasti

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 19.04.2023
Yllättikö ruuhka Helsinki-Vantaan lentoasemalla? Lue neljä vinkkiä, joiden avulla sujahdat turvatarkastuksen läpi nopeasti ja olet valmiina lennolle stressittä.

1. Pakkaa mukaan vain käsimatkatavarat

Vältät ruuhkajonoissa seisomisen matkalla parhaiten, kun matkustat pelkillä käsimatkatavaroilla. Näin et joudu seisoskelemaan lähtöselvitys- tai matkatavaroiden luovutusjonossa lähtökentällä eikä sinun tarvitse jäädä odottelemaan matkatavaroita koneen laskeutumisen jälkeen. Samalla vältät riskin, että matkatavarasi katoaisivat tai vaurioituisivat lentomatkan aikana.

Jos kuitenkin matkustat ruumatavaroiden kanssa, suuntaa suoraan lähtöselvitysautomaatille. Sieltä voit tulostaa itse matkalaukkuliput, liimata ne laukkuihin ja viedä laukun itse matkatavarahihnalle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lue myös: Näin pakkaat oikein lennolle – mitä käsimatkatavaroissa saa kuljettaa?

2. Tee lähtöselvitys etukäteen

Paras tapa valmistautua lennolle on tehdä lähtöselvitys jo ennen saapumista lentokentälle, sillä silloin lähtöselvityspisteiden ruuhkilla ei ole sinulle mitään merkitystä. Lähtöselvityksen voi tavallisesti tehdä ennakkoon yhtä tai kahta vuorokautta ennen lentoa, joten voit hoitaa sen pois alta päivää ennen varsinaista lentomatkaa.

Lähtöselvityksen voi tehdä etukäteen esimerkiksi lentoyhtiön verkkosivuilla tai yhtiön omalla sovelluksella. Voit tulostaa koneeseennousukortin paperille tai tallentaa sen puhelimeesi, jolloin et tarvitse paperista koneeseennousukorttia lainkaan. Ota varalta näyttökuva tallennetusta koneeseennousukortista, jotta löydät sen helposti tarvittaessa.

Huomioi kuitenkin, että kaikki yhtiöt eivät tarjoa mahdollisuutta tehdä lähtöselvitystä etukäteen.

3. Onko todella kiire? Maksa loungen sisäänpääsy ja hyödynnä fast lane -mahdollisuutta

Lentoaseman turvatarkastuspisteellä on monien muiden suurien kenttien tavoin priority-kaista, joka on tarkoitettu muun muassa lentoyhtiöiden tasokorttilaisille ja business-luokan matkustajille. Jos et ole oikeutettu priority-kaistalle, mutta ruuhkien vuoksi on vaara myöhästyä lentokoneesta, on priority-kaistalle mahdollista päästä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tuloaulassa sijaitseva Plaza Premium -lounge tarjoaa asiakkailleen 12 euron hintaista fast lane -palvelua, jolla matkustaja ohjataan loungen oman hissin kautta suoraan turvatarkastuksen priority-kaistalle. Palvelu on kuitenkin saatavilla vain, jos on loungen asiakas.

Sisäänpääsy loungeen maksaa halvimmillaan 24 euroa. Jos kentällä on todellinen kiire ja lennolta myöhästyminen alkaa olla uhkana, 36 euron lisähintalappu nopeasta turvatarkastuksesta saattaa tuntua jo edulliselta.

Lue lisää: Yllättikö ruuhka Helsinki-Vantaalla? 12 eurolla pääset turvatarkastuksen ohituskaistalle, mutta palvelu on saatavana vain loungen asiakkaille

4. Käytä passiautomaattia

Helsinki-Vantaalla on helppo siirtyä lentoaseman non-Schengen-alueelle passintarkastuksen kautta nopeasti käyttämällä passiautomaatteja. Automaatit sijaitsevat aivan passintarkastustiskien vieressä, ja parhaimmillaan niiden läpi voi päästä jopa 15 sekunnissa.

Lähes jokainen suomalainen voi käyttää passiautomaatteja, sillä kaikilla suomalaisilla on nykyisin automaatin käyttöön vaadittava biometrinen passi. Ainoastaan pyörätuolilla liikkuvien ja alle 130-senttisten matkustajien on edelleen käytettävä perinteistä rajatarkastusta.

Lue myös: Näin toimit lentokentällä – matkustajan opas ensimmäiselle lennolle

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Passi

Unohditko passin kotiin? Näin saat uuden matkaa varten

Helsinki-Vantaan erikoiset palvelut

Tässä ovat Helsinki-Vantaan yllättävimmät palvelut – tiesitkö näistä?

Helsinki-Vantaan lentoasema

Kaiken tämän voit tehdä Helsinki-Vantaalla täysin ilmaiseksi – löysitkö jo nämä tilat ja palvelut?

Pysäköinti Helsinki-Vantaalla

Näin jätät auton parkkiin Helsinki-Vantaalle – tiesitkö, että yksi hotelliyö voi tuoda ilmaisen pysäköinnin loman ajaksi?

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja