hero taustakuva

Ruuhka Helsinki-Vantaalla? Näiden vinkkien avulla pääset lähtöportille nopeasti

Inka Khanji artikkelin kuva
Lennot
Yllättikö ruuhka Helsinki-Vantaan lentoasemalla? Lue neljä vinkkiä, joiden avulla sujahdat turvatarkastuksen läpi nopeasti ja olet valmiina lennolle stressittä.
Teksti: Inka Khanji
Päivitetty: 23.05.2018
facebook   whatsapp
Hae Lentoja
1 0
 • Aikuinen
  -
  0
  +
 • Nuori 12 - 17
  -
  0
  +
 • Lapsi 2 - 11
  -
  0
  +
 • Sylilapsi alle 2v
  -
  0
  +

1. Pakkaa mukaan vain käsimatkatavarat

Vältät ruuhkajonoissa seisomisen matkalla parhaiten, kun matkustat pelkillä käsimatkatavaroilla. Näin et joudu seisoskelemaan lähtöselvitys- tai matkatavaroiden luovutusjonossa lähtökentällä eikä sinun tarvitse jäädä odottelemaan matkatavaroita koneen laskeutumisen jälkeen. Samalla vältät riskin, että matkatavarasi katoaisivat tai vaurioituisivat lentomatkan aikana.

>> Lue myös: Näin pakkaat oikein lennolle – mitä käsimatkatavaroissa saa kuljettaa?

2. Tee lähtöselvitys etukäteen

Paras tapa valmistautua lennolle on tehdä lähtöselvitys jo ennen saapumista lentokentälle, sillä silloin lähtöselvityspisteiden ruuhkilla ei ole sinulle mitään merkitystä. Lähtöselvityksen voi tavallisesti tehdä ennakkoon vuorokautta ennen lentoa, joten voit hoitaa sen pois alta päivää ennen varsinaista lentomatkaa.

Lähtöselvityksen voi tehdä etukäteen esimerkiksi lentoyhtiön verkkosivuilla tai yhtiön omalla sovelluksella. Voit tulostaa koneeseennousukortin paperille tai tallentaa sen puhelimeesi, jolloin et tarvitse paperista koneeseennousukorttia lainkaan.

Huomioi kuitenkin, että kaikki yhtiöt eivät tarjoa mahdollisuutta tehdä lähtöselvitystä etukäteen.

3. Valitse turvatarkastusjono fiksusti

Kun lähtöselvitys on hoidettu, on seuraavana luvassa turvatarkastus. Helsinki-Vantaan lentoaseman lähtöaula ruuhkautuu helposti lomakausina, ja matkustajat voivat joutua jonottamaan pitkiäkin aikoja päästäkseen varsinaiseen turvatarkastuspisteeseen. Helsinki-Vantaalla on matkustajien onneksi taulut, jotka raportoivat reaaliaikaisesti jonotuksen keston, ja sen tiedon avulla on helppo valita nopein jono.

Terminaali 2:n lähtöaulassa avataan ruuhka-aikoina kaikkien matkustajien käytössä oleva turvatarkastuspiste toiseen kerrokseen. Tavallisesti turvatarkastuspiste on vain tiettyjen matkustusluokkien matkustajien käytössä, mutta ruuhka-aikana se on avoinna kaikille matkustajille. Harvat kuitenkaan löytävät toisen kerroksen turvatarkastuspisteeseen, jonka läpi voi päästä hyvin nopeasti, vaikka muualla olisi ruuhkaa.

Jos matkustat pelkillä käsimatkatavaroilla, terminaali 1:n turvatarkastuspisteen läpi voi päästä huomattavasti kakkosterminaalin turvatarkastuspisteitä nopeammin.

>> Lue myös: Älä hidastele turvatarkastuksessa! Näillä ohjeilla selviät tarkastuksen läpi nopeasti

4. Käytä passiautomaattia

Helsinki-Vantaalla on helppo siirtyä lentoaseman non-Schengen-alueelle passintarkastuksen kautta nopeasti käyttämällä passiautomaatteja. Automaatit sijaitsevat aivan passintarkastustiskien vieressä, ja parhaimmillaan niiden läpi voi päästä jopa 15 sekunnissa.

Lähes jokainen suomalainen voi käyttää passiautomaatteja, sillä kaikilla suomalaisilla on nykyisin automaatin käyttöön vaadittava biometrinen passi. Ainoastaan pyörätuolilla liikkuvien ja alle 130-senttisten matkustajien on edelleen käytettävä perinteistä rajatarkastusta.

>> Lue myös: Näin toimit lentokentällä – matkustajan opas ensimmäiselle lennolle

Teksti ja kuva: Inka Khanji

Lue kommentit (3) Jätä kommentti

 1. Katson aina asian hyviä puolia – jonossa on hyvä pysähtyä hetkeksi kaikesta kiireestä, havainnoida ympärillä olevaa elämää ja vaikka aloitella mielenkiintoisia keskusteluja kanssajonottajien kesken.


 2. Onneksi harvoin ei ole Helsingissä paljon ruuhkia ainakaan, kun lentää lomalentoja jolloin ei taida paljon muita lentoja olla.


  • ”Onneksi harvoin ei ole Helsingissä paljon ruuhkia” ???

   Tykkäät siis seistä jonoissa?


Kommentointi on suljettu.