Hyppää sisältöön

Pitääkö tätäkin pelätä lennolla? Lue mitä voi tapahtua, kun lintuparvi törmää lentokoneeseen

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 28.09.2017
Tulisiko lintuparvista huolestua lentokoneessa? Asiantuntijat vastaavat.

Lintuparvet voivat aiheuttaa harmia lentokoneille

Sinäkin olet ehkä joskus ehtinyt lennon aikana miettiä, miten ilmassa vältytään törmäyksiltä. Voiko kaksi lentokonetta törmätä toisiinsa? Entä mitä tapahtuu, kun koneen on lennettävä salamoiden leiskuessa taivaalla?

Ja onhan siellä taivaalla muutakin – nimittäin lintuja. Vain muutamia viikkoja sitten Japan Airlinesin lentokone joutui tekemään hätälaskun lintuhyökkäyksen aiheuttaman moottorivian takia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ison-Britannian lentäjäliiton BALPA:n mukaan lintuihin liittyvät välikohtaukset ovat harvoin vaarallisia lentoliikenteelle. Linnut puolestaan eivät yleensä ole yhtä onnekkaita.

– Lentokoneet on suunniteltu kestämään törmäyksiä lintujen kanssa, ja lentäjät saavat koulutuksen tällaisia tilanteita varten, kertoo BALPA:n lentoturva-asiantuntija.

Cockpit Confidential -kirjan kirjoittanut lentäjä Patrick Smith on samoilla linjoilla. Smith kertoo kokeneensa useampia lintutörmäyksiä, jotka johtivat pahimmillaan lommoihin lentokoneessa.

Kun lintu lentää lentokoneen moottoriin tai joutuu imaistuksi sinne, on tilanne yleensä kohtalokas vain linnun kannalta. Toisen moottorin menettäminen ei vielä aiheuta vakavaa vaaraa, sillä lentokone pystyy lentämään normaalisti yhdelläkin moottorilla.

Muistatko “Hudsonjoen ihmeen?”

Vakavatkin onnettomuudet ovat kuitenkin mahdollisia. Riskialtteimpia hetkiä lintuhyökkäyksille ovat nousut ja laskut, jolloin lentokone liikennöi matalammalla lintujen lentokorkeudessa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Yksittäiset linnut eivät juuri voi saada aikaan tuhoa, mutta kun on kyse suurista parvista tai isoista linnuista kuten kanadanhanhista, tulee tilanteeseen suhtautua vakavasti.

Kuuluisin esimerkki lintujen aiheuttamasta onnettomuudesta on US Airwaysin lento 1549, joka tunnetaan nimellä “Hudsonjoen ihme”. Vuonna 2009 tapahtunut onnettomuus sai alkunsa törmäyksestä kanadanhanhiparven kanssa, mikä sai koneen menettämään moottorinsa. Kuin ihmeen kaupalla lentäjät onnistuivat laskeutumaan Hudsonjokeen, ja kaikki koneen 155 matkustajaa onnistuttiin pelastamaan.

Lintutilannetta tarkkaillaan jatkuvasti, ja ilmailualalla on käytössä erilaisia keinoja, jotka auttavat ehkäisemään onnettomuustilanteita. Linnut pyritään pitämään loitolla esimerkiksi varoitusäänillä, soihduilla ja lentokoneen valoilla. Lentokone voi myös pyrkiä lentämään nopeudessa, joka mahdollistaa lintujen siirtymisen pois tieltä.

Lintujen lentoreittejä seurataan tarkasti. Ilmailualan pyrkimys on, ettei lintukannan vähentämiseen jouduta turvautumaan kuin ääritapauksissa.

Lähde: The Telegraph
Kuva: Istockphoto

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Lento vauvan kanssa

Ensimmäinen lento vauvan kanssa voi jännittää – lue vinkit sujuvaan matkaan

Lentoyhtiöiden codeshare-yhteistyö

Yllätyitkö, kun varasit lennon ja lähtöportilla odottaakin eri yhtiön kone? Tätä tarkoittaa codeshare-yhteistyö

Pysäköinti Helsinki-Vantaalla

Näin jätät auton parkkiin Helsinki-Vantaalle – tiesitkö, että yksi hotelliyö voi tuoda ilmaisen pysäköinnin loman ajaksi?

Norjan Kirkkoniemi

Finnairilta uusi reitti kesäkaudelle 2025 – lisävuoroja useille reiteille

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja