Hyppää sisältöön

Matkailija, oletko pelännyt tätä? Näin salamanisku vaikuttaa lentokoneeseen

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 06.04.2017
Pitääkö lentokoneessa pelätä mahdollista salamaniskua? Asiantuntijat vastaavat.

Salamat iskevät lentokoneisiin säännöllisesti

Kesken lennon koneeseen iskevä salama – siinä ajatus, joka saa useimmat matkustajat kankeaksi kauhusta. Mutta kannattaako ukkosta ja salamointia todella pelätä?

Salamaniskut lentokoneisiin ovat yleisempiä kuin voisi äkkiseltään kuvitella, eivätkä lentomatkustajat välttämättä edes huomaa välikohtausta. Tyypillisin salamaniskun aiheuttama seuraus on seuraavan lennon myöhästyminen tavanomaista perusteellisemman teknisen tarkastuksen takia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Yleisimmin salamat iskevät lentokoneeseen myrskypilvien läpi lennettäessä noin 2–5 kilometrin korkeudessa. Salama iskee yleensä johonkin koneen päädyistä kuten esimerkiksi siiven päähän tai lentokoneen nokkaan ja kulkee rungon läpi.

Lentäjä ja kirjailija Patrick Smith muistuttaa, että lentokoneet suunnitellaan kestämään ääriolosuhteita.

– Jokaiseen lentokoneeseen iskee salama keskimäärin kerran kahdessa vuodessa. Joskus salama voi vahingoittaa koneen ulkokuorta tai aiheuttaa pieniä vikoja, mutta monesti isku ei jätä minkäänlaisia jälkiä, sanoo Smith.

Cardiffin yliopiston professori Mamu Haddad vakuuttaa, ettei lentomatkustajien kannata pelätä mahdollisia ukkosmyrskyjä. Haddadin mukaan lentokoneet rakennetaan materiaaleista, jotka tarjoavat erinomaisen suojan mahdollisilta salamaniskuilta.

– Matkustajat saattavat kuulla meteliä tai nähdä valon välähtävän ikkunassa, mutta he eivät todennäköisesti tunne mitään. Lentokoneita testataan niin huolellisesti, että matkustajat eivät ole vaarassa salamoiden takia, sanoo Haddad.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Poikkeuksiakin toki löytyy. Kuolettavin salamaniskun aiheuttama onnettomuus tapahtui Yhdysvalloissa vuonna 1963, kun Pan Amin lento vaati 81 kuolonuhria Marylandin osavaltiossa.

Lähde: The Telegraph
Kuva: Inka Khanji

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Lentokoneen matkustamo

Miksi lentokoneen istuimet ovat lähes aina sinisiä? Värin valinta ei ole sattumaa

Lentokoneen ovi

Voiko lentokoneen ovi avautua kesken lennon? Ammattilainen kertoo, pitääkö kauhukuvaa pelätä

Yksin jätetty matkalaukku

Lentokentällä hylättynä seisova matkalaukku on kylmäävä näky – näin tilanteessa toimitaan

Mitä ovat lentokoneen spoilerit?

Tätä outoa näkyä sinäkin olet ihmetellyt lentokoneen ikkunasta – miksi siivestä aukeaa ilmassa huojuvia luukkuja?

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja