hero taustakuva

Näitä kolmea turvatarkastusta ei tehdä kaikille – lisätarkastukset, jotka voivat yllättää lentokentällä

Elina Venttola artikkelin kuva
Lennot
Miksi kannettavan tietokoneen voi joutua käynnistämään lentoaseman turvatarkastuksessa? Näihin tarkastuksiin voit joutua matkustaessasi.
Teksti: Elina Venttola
Päivitetty: 27.01.2020
facebook   whatsapp
Hae Lentoja
1 0
 • Aikuinen
  -
  0
  +
 • Nuori 12 - 17
  -
  0
  +
 • Lapsi 2 - 11
  -
  0
  +
 • Sylilapsi alle 2v
  -
  0
  +

Kenkien riisuminen

Joissakin maissa matkustajaa pyydetään riisumaan kengät ennen metallinilmaisinportin läpi kävelemistä. Kengät laitetaan käsimatkatavaran kanssa hihnalle ja tarkastetaan läpivalaisulla kiellettyjen esineiden ja aineiden varalta.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa kenkien riisuminen on yleinen käytäntö, jota kaikkien matkustajien tulee noudattaa. Suomessa kengät voi yleensä pitää jalassa läpi turvatarkastuksen.

Käytännöt vaihtelevat sen mukaan, miten niitä eri maissa säännellään. Yhdysvalloissa liikenneturvllisuusvirasto TSA:n ohje riisua kengät juontaa vuoteen 2001, kun American Airlinesin lentokoneeseen päässyt terroristi Richard Reid oli kätkenyt räjähteen lenkkitossuihinsa. Lento Pariisista Miamiin säästyi neuvokkaiden matkustajien ansiosta, sillä matkustajat auttoivat taltuttamaan miehen.

Myös Suomessa kengät saatetaan pyytää riisumaan ennen metallinilmaisinporttia, jos turvatarkastuksen työntekijä epäilee niiden aiheuttavan hälytyksen portissa. Jos metallinilmaisinportti hälyttää turvatarkastuksessa, kengät saattaa joutua riisumaan, koska hälytyksen aiheuttaja on tunnistettava.

Kannettavan tietokoneen käynnistäminen

Kaikilla lentoasemilla kannettava tietokone tulee ottaa ulos käsimatkatavarasta ja laittaa läpivalaisuun erillään. Joillakin lentokentillä matkailijaa saatetaan kuitenkin pyytää myös käynnistämään tietokone.

Elina VenttolaHelsinki-Vantaan lentokentän turvatarkastus
Helsinki-Vantaan lentoasemalla tullaan testaamaan vuonna 2020 uutta teknologiaa, joka poistaisi tarpeen ottaa läpilvalaisulaiteeseen erikseen nesteitä ja kannettavia tietokoneita.

Kannettavat tietokoneet tulee ottaa erikseen siksi, että niihin voi kätkeä räjähteitä. Vuonna 1989 Pan Amin lento Lontoosta New Yorkiin räjähti ilmassa, kun yksi matkustajista onnistui saamaan lennolle kasettisoittimen, joka sisään oli piilotettu räjähde. Turmasta saatiin varoitus ennakkoon myös Suomessa, sillä suomalaisen naisen uskottiin sotkeutuneen tapaukseen.

270 henkeä vaatineen onnettomuuden jälkeen on tuli voimaan käytäntö, jossa matkustajaa pyydettiin käynnistämään elektroninen laite, jotta turvatarkastaja voi tarkistaa sen toimivan normaalisti. Jos esimerkiksi tietokoneesta oli akku lopussa, se käynnistettiin verkkovirralla erillisessä huoneessa. Tällä yritettiin varmistaa, ettei tietokoneessa ollut räjähdettä.

Turvallisuusasiantuntijat kokivat kuitenkin tietokoneiden käynnistämisen olevan ajanhukkaa, sillä räjähde oli mahdollista piilottaa myös toimivaan tietokoneeseen. Sen vuoksi käytännöstä on enimmäkseen luovuttu, mutta joillakin lentokentillä pyyntö tietokoneen käynnistämisestä saatetaan yhä esittää. Teoriassa räjähteitä on mahdollista piilottaa myös suurikokoisten järjestelmäkameroiden sisään, minkä vuoksi niiden ottaminen etukäteen pois suojakotelosta ja laittaminen läpivalaisuun erikseen helpottaa turvatarkastusta.

Riikka Krenn
Suomessa turvatarkastusta ei hidasta kenkien riisuminen, sillä ne pyydetään laittamaan läpivalaisulaitteeseen vain, jos metallinilmaisinportti hälyttää.

Kun lähtee matkalle Helsinki-Vantaan lentoasemalta, turvatarkastuksen henkilökunta ei pyydä käynnistämään tietokonetta. Vuonna 2020 Helsinki-Vantaalla tullaan testaamaan teknologiaa, joka voi muun muassa poistaa tarpeen ottaa kannettava tietokone pois käsimatkatavarasta turvatarkastuksen ajaksi.

>> Lue lisää: Ei enää laatikoiden kantamista – 5 tapaa, joilla Helsinki-Vantaan uusi turvatarkastus helpottuu

Satunnaistarkastus

Tuntuuko, että päädyt aina satunnaistarkastukseen? Satunnaistarkastusten määrä on salaista tietoa, eikä niihin joudu siksi, että näyttäisi tavallista matkustajaa epäilyttävämmältä. Satunnaistarkastuksen ajankohdasta päättää algoritmi.

Satunnaisotanta suoritettiin aikaisemmin käsin tarkastamalla. Nykyään satunnaistarkastus tehdään räjähdeainejäämäilmaisimella, jolla otetaan muun muassa pyyhkäisynäyte kämmenestä. Tämän jälkeen näyte analysoidaan räjähdejäämien varalta.

Satunnaistarkastuksia tehdään sekä matkustajille että käsimatkatavaroille kaikkialla maailmassa.

>> Lue myös: Tiesitkö tätä? Turvatarkastus on ihmiselle vaaraton, mutta yksi esine voi kuitenkin vahingoittua säteilystä

Lähteet: Finavia, TSA, Slate
Teksti: Elina Venttola
Kuvat: Shutterstock

Yksi kommentti (1) Jätä kommentti

 1. Jotta turvatarkastaja voi tarkistaa sen toimivan normaalisti. Jos esimerkiksi tietokoneesta oli akku lopussa, se käynnistettiin verkkovirralla erillisessä huoneessa. Tällä yritettiin varmistaa, ettei tietokoneessa ollut räjähdettä.


 2. Jätä kommentti

  Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.