Kuva: Istockphoto
Lentokone nousussa

Nämä lentokonetyypit ovat maailman turvallisimpia – näin selvität konetyypin etukäteen

Monilla lentokoneilla on puhdas onnettomuusrekisteri, mutta onnettomuustilastoja johtaa yksi kone yli muiden.

Yhdeksällä koneella on puhdas onnettomuusrekisteri

Vakavat lento-onnettomuudet saavat kylmän hien pintaan, sillä ne päätyvät aina kansainvälisiin uutisiin. Peräti yhdeksällä konetyypillä on kuitenkin putipuhdas onnettomuusrekisteri.

Brittiläinen The Telegraph -lehti kokosi eri lentokonetyyppien onnettomuustilastot. Luvut kertovat, että yhdeksän lentokonetyyppiä on säästynyt vakavilta onnettomuuksilta.

Onnettomuuksilta säästyneisiin koneisiin kuuluvat muun muassa Finnairin käyttämät Airbus A350, A320, A321 ja A319. Mukana on myös Boeing 787 Dreamliner, jota käyttävät Norwegian, KLM, Air France ja British Airways.

Tilaston pohjalla eliittikone Concorde

Vertailun pohjaa pitää Concorde-kone, joka ehti lentää vain 90 000 lähtöä ennen kuin se poistettiin liikenteestä. Myöskään Boeing 737 Max -kone ei ehtinyt olla käytössä kauaa ennen kahta tuhoisaa onnettomuuttaan.

1970-luvulla käyttöön otettu ranskalais-englantilainen Concorde oli yliäänikone, joka ylitti Atlantin nopeammin kuin nykyiset matkustajakoneet. Valtameren ylittämiseen kului kolme ja puoli tuntia, minkä vuoksi kone oli erityisen tunnettu eliittimatkustajien kulkuneuvona. Concordea käyttivät British Airways ja Air France, joiden edestakaisista lipuista saattoi maksaa yli 8 000 euroa.

Air Francen Concorde-kone kärsi vain yhden vakavan onnettomuuden vuonna 2000, kun yliäänikone syöksyi maahan pian nousunsa jälkeen Pariisissa Charles de Gaullen lentokentällä. Vakava onnettomuus vaikutti sen maineeseen, eikä kallis yliäänikone ollut lentoyhtiöille riittävän kustannustehokas.

Näin selvität konetyypin ennen lentoa

Osa lentoyhtiöistä, kuten Ryanair ja Easyjet, käyttävät vain yhtä konetyyppiä. Esimerkiksi Ryanairilla on laivastossaan Boeingin 737-800-koneita ja Easyjetillä Airbusin A320-koneita.

Useimmilla lentoyhtiöillä on laivastoissaan kuitenkin useita eri konetyyppejä lyhyille, keskipitkille ja pitkille matkoille.

Helpoimmin seuraavan lentonsa konetyypin saa selville joko Seatguru.com-verkkopalvelusta tai Flightradar24-palvelusta. Molemmilla verkkosivuilla etsiä lentoa lentokenttien tai lentonumeron perusteella.

Katso tästä turvallisimmat konetyypit!

Konetyypit, joille ei ole käynyt vakavia onnettomuuksia

  • Airbus A340
  • Boeing 717
  • Bombardier CRJ700/900/1000
  • Airbus A380
  • Boeing 787
  • Boeing 747-800
  • Airbus A350
  • Airbus A220 (tunnettiin ennen Bombardier C Series -lentokoneina)
  • Airbus A320/321/319neo

>> Lue myös: Yleisimmät lentokonetyypit ovat tuttuja ahkerille matkailijoille – tunnistatko sinä 6 yleisintä konetta?

Lähde: The Telegraph
Kuva: Istockphoto

Päivitetty: 15.4.2019

Sinua saattaisivat kiinnotaa myös nämä

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (2 votes, average: 2,00 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia