Hyppää sisältöön

Näin Ryanairin hinnoittelu toimii: halvimmat tarjoukset ovat totta, mutta lisämaksut voivat nostaa hinnan 10-kertaiseksi

  • Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
  • Maria Hietala
Inka Khanji, Maria Hietala Päivitetty: 20.04.2024
Miltä kuulostaisi parinkymmenen euron hintainen meno-paluulippu Eurooppaan? Jos haluat matkustaa halvalla, varaudu tinkimään mukavuuksista.

Muutamien eurojen hintaiset lennot eivät ole huijausta

Halpalentoyhtiöt ovat suomalaismatkailijoille tuttu juttu, mutta täyden palvelun lentoyhtiöinä tunnettujen yhtiöiden lähennyttyä halpalentoyhtiöitä erot ovat tasoittuneet.

Irlantilainen Ryanair aloitti suomalaisilla maakuntakentillä jo vuonna 2002, ja kun yhtiö syksyllä 2021 avasi lennot Helsinki-Vantaan lentoasemalta yhä useammat ovat päässeet kokemaan aidon halpalentoyhtiön – tai ainakin kummastelleet huippuhalpoja lentotarjouksia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ryanair tarjoaa usein äärettömän edullisia tarjouslentoja, joiden lähtöhinta saattaa olla vain muutamia euroja. Esimerkiksi huhtikuussa 2024 Lappeenrannasta pääsee Italian Bergamoon 13 eurolla. Harva kuitenkaan on valmis matkustamaan niin minimalistisesti, että lisämaksuja ei koituisi.

Shutterstock / SalarkoRyanair
Ryanairin vakiasiakkaat ovat tottuneet tinkimään mukavuuksista ja maksamaan kaikesta ekstraa. Yhtiötä harvoin käyttäville matkustajille lisämaksut saattavat tulla yllätyksenä.

Nämä lisämaksut tuovat lisää hintaa jopa kymmenkertaisesti lennon alkuperäiseen hintaan nähden, ja juuri siihen Ryanairin kaltaisten halpalentoyhtöiden toiminta perustuu. Muita tekijöitä ovat kaupunkien kakkoskenttien käyttäminen sekä aamuvarhaiset ja yömyöhäiset lentoajat.

Ryanair lentää Suomesta Helsingistä ja Lappeenrannasta sekä talvikaudella Rovaniemeltä.

Katso lista yleisimmistä lisämaksuista Ryanairin lennoilla!

Hinnat ovat palveluiden lähtöhintoja Helsingistä huhtikuulta 2024.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Iso käsimatkatavaralaukku ja itse valittu istumapaikka, + 23–33 euroa

Ryanairin lentolipun perushintaan sisältyy vain pieni käsimatkatavaralaukku, jonka tulee mahtua edessä olevan istuimen alle. Laukku saa olla kooltaan korkeintaan 40 x 20 x 25 cm.

Jos haluat ottaa matkustamoon mukaan lentolaukun kokoisen ja korkeintaan kymmenen kiloa painavan käsimatkatavaralaukun, on lentoluokka nostettava basic-luokasta regular-luokkaan.

Se tuo lisähintaa reitistä, lentokentästä ja päivämäärästä riippuen noin 23–33 euroa, ja mahdollisuuden tuoda matkustamoon ison käsimatkatavaralaukun. Esimerkkilennoilla Helsinki–Bergamo-reitin lennolla lisämaksu on 23 euroa ja Lappeenranta–Bergamo-välin lennolla 33 euroa.

Shutterstock / Longfin MediaRyanair
Toisin kuin aikaisemmin, nykyisin Ryanairin lennoilla jokaisella matkustajalla on aina oma istumapaikka koneeseen noustessa.

Regular-luokkaan sisältyy myös tietystä valikoimasta itse varattu istumapaikka, priority-koneeseennousu sekä edessä olevan istuimen alle mahtuva pieni käsimatkatavaralaukku.

Ruumaan menevä matkalaukku, itse varattu istumapaikka ja lähtöselvitys lentoasemalla, + 34–44 euroa tai 45–60 euroa

Useimmilla lentoyhtiöillä on jo päivänselvää, että ruumaan menevästä matkalaukusta on maksettava ekstraa – niin myös Ryanairilla.

Jos yhtiön lennolle haluaa laittaa laukun ruumaan, tulee matkustusluokka korottaa basic-luokasta plus-luokkaan. Se sisältää niin ruumaan menevän matkalaukun 20 kiloon asti, itse varatun istumapaikan ja lähtöselvityksen lentoasemalla, mutta ei kymmenen kilon käsimatkatavaralaukkua.

Jos plus-luokan korotuksen ostaa lentolipun ostamisen yhteydessä, hintaa sille tulee keskimäärin 34–44 euroa. Summa vaihtelee reitistä, lentokentästä ja päivämäärästä riippuen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Jos ruumalaukun tarve käy ilmi vasta lentokentällä, voi siellä laukun laittaa ruumaan 45–60 eurolla reitistä ja lentopäivistä riippuen.

Matkatavaroiden ylikilot, 9–11 € / kg

Matkatavaroiden ylimääräisistä kiloista veloittaminen on arkipäivää jo lähes kaikilla lentoyhtiöillä, mutta Ryanairin asiakkaat ovat tottuneet siihen, ettei pientäkään lisäpainoa katsota hyvällä. Punnitse siis sekä ruumalaukku että käsimatkatavara huolella ennen lähtöä.

Jos mahdollisuutta punnitukseen ei ole ja laukun paino tulee yllätyksenä lentokentällä, maksaa jokainen sallitun painon yli menevä kilo 9–11 euroa.

Lähtöselvitys lentoasemalla, + 55 euroa

Euroopan suurin halpalentoyhtiö Ryanair ei kaihda keinoja saadakseen matkustajat ostamaan lisäpalveluita. Yhtiö veloittaa jopa lähtöselvityksestä.

RyanairRyanair
Kotona tulostettu paperinen tarkastuskortti: muilla lennoilla pitkälle historiaa, Ryanairin matkustajien yhä yleisesti suosima.

Jos lähtöselvitystä ei tee etukäteen, rapsahtaa siitä 55 euron suuruinen lisämaksu lentoasemalla. Ryanair suositteleekin matkustajia tekemään lähtöselvityksen verkossa etukäteen ja tulostamaan tarkastuskortin paperille tai ottamaan sen talteen matkapuhelimeen.

Yhtiö suosittelee ponnekkaasti paperisen tarkastuskortin tulostamista, ja jos se esimerkiksi hukkuu matkalla kentälle, tulostavat Ryanairin työntekijät tarkastuskortin lentoasemalla 20 euron lisämaksusta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vauvan kanssa matkustaminen, +25 euroa

Siinä missä alle 2-vuotiaan sylilapsen kanssa voi matkustaa käytännössä kaikilla lentoyhtiöillä ilmaiseksi, tulee Ryanairilla suorittaa lisämaksu vauvan kanssa matkustaessa. Tuo 25 euron suuruinen maksu on sama riippumatta siitä, maksaako sen varauksen yhteydessä vai vasta lentoasemalla.

Lähde: Ryanair

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Halpalentoyhtiö Eurowings avaa uuden reitin Suomesta

Easyjetin lennot Suomesta

Halpalentoyhtiö Easyjet avaa kuusi uutta reittiä Suomesta

Miksi jet lag on pahempi itään matkustettaessa?

Oletko huomannut saman? Jet lag iskee pahemmin itään päin matkustettaessa – tässä syy

Passi

Unohditko passin kotiin? Näin saat uuden matkaa varten

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja