Hyppää sisältöön

Näin Ryanairin hinnoittelu toimii: halvimmat tarjoukset ovat totta, mutta lisämaksut voivat nostaa hinnan 10-kertaiseksi

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 23.03.2022
Miltä kuulostaisi 11 euron hintainen meno-paluulippu Eurooppaan? Jos haluat matkustaa halvalla, varaudu tinkimään mukavuuksista.

Muutamien eurojen hintaiset lennot eivät ole huijausta

Halpalentoyhtiöt ovat suomalaismatkailijoille tuttu juttu, mutta täyden palvelun lentoyhtiöinä tunnettujen yhtiöiden lähennyttyä halpalentoyhtiöitä erot ovat tasoittuneet. Syksyllä 2021 irlantilaisen Ryanairin aloitettua lennot Helsinki-Vantaan lentoasemalta kahdeksaan eurooppalaiseen kohteeseen yhä useammat ovat päässeet kokemaan aidon halpalentoyhtiön – tai ainakin kummastelleet huippuhalpoja lentotarjouksia.

Ryanair tarjoaa usein äärettömän edullisia tarjouslentoja, joiden lähtöhinta saattaa olla vain muutamia euroja. Harva kuitenkaan on valmis matkustamaan niin minimalistisesti, että lisämaksuja ei koituisi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Shutterstock / SalarkoRyanair
Ryanairin vakiasiakkaat ovat tottuneet tinkimään mukavuuksista ja maksamaan kaikesta ekstraa. Yhtiötä harvoin käyttäville matkustajille lisämaksut saattavat tulla yllätyksenä.

Nämä lisämaksut tuovat lisää hintaa jopa kymmenkertaisesti lennon alkuperäiseen hintaan nähden, ja juuri siihen Ryanairin kaltaisten halpalentoyhtöiden toiminta perustuu. Muita tekijöitä ovat kaupunkien kakkoskenttien käyttäminen sekä aamuvarhaiset ja yömyöhäiset lentoajat.

Katso lista yleisimmistä lisämaksuista Ryanairin lennoilla!

Hinnat ovat palveluiden lähtöhintoja Helsingistä maaliskuulta 2022.

Iso käsimatkatavaralaukku, + 12 euroa

Ryanairin lentolipun perushintaan sisältyy vain pieni käsimatkatavaralaukku, jonka tulee mahtua edessä olevan istuimen alle. Laukku saa olla kooltaan korkeintaan 40 x 20 x 25 cm.

Siinä missä useimmilla lentoyhtiöillä matkustamoon saa ottaa lentolaukun kokoisen ja korkeintaan 8–10 kiloa painavan käsimatkatavaralaukun, Ryanairin kohdalla sen saadakseen on maksettava 12 euron suuruinen lisämaksu.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Itse varattu istumapaikka, + 4–20 euroa

Oletko tottunut valitsemaan itsellesi mieluisan istumapaikan lähtöselvityksen yhteydessä jäljellä olevista paikoista? Jos et ole valmis maksamaan valinnasta, saat Ryanairilla tyytyä summittaisesti annettuun istumapaikkaan.

Shutterstock / Longfin MediaRyanair
Toisin kuin aikaisemmin, nykyisin Ryanairin lennoilla jokaisella matkustajalla on aina oma istumapaikka koneeseen noustessa.

Jos kuitenkin haluat itse valita istumapaikan, onnistuu se lisämaksulla, jonka suuruus on 4–20 euroa istumapaikasta riippuen.

Ruumaan menevä matkalaukku, + 23 tai 50 euroa

Vain käsimatkatavaran sisältävä edullisin lippuluokka on tuttua kauraa niin halpalentoyhtiöillä kuin esimerkiksi kotimaisella Finnairillakin. Ei siis yllätä, että tämä merkittävä lisämaksu on käytössä myös Ryanairilla.

Yhtiö veloittaa korkeintaan 20 kiloa painavasta ruumaan menevästä matkatavarasta 23 euroa, kun ostat sen etukäteen verkossa. Ennen matkaa lentokentällä ostettuna matkalaukusta veloitetaan 50 euroa.

Lähtöselvitys lentoasemalla, + 55 euroa

Euroopan suurin halpalentoyhtiö Ryanair ei kaihda keinoja saadakseen matkustajat ostamaan lisäpalveluita. Yhtiö veloittaa jopa lähtöselvityksestä.

Jos lähtöselvitystä ei tee etukäteen, rapsahtaa siitä 55 euron suuruinen lisämaksu lentoasemalla. Ryanair suositteleekin matkustajia tekemään lähtöselvityksen verkossa etukäteen ja tulostamaan tarkastuskortin paperille tai ottamaan sen talteen matkapuhelimeen.

RyanairRyanair
Kotona tulostettu paperinen tarkastuskortti: muilla lennoilla pitkälle historiaa, Ryanairin matkustajien yhä yleisesti suosima.

Yhtiö suosittelee ponnekkaasti paperisen tarkastuskortin tulostamista, ja jos se esimerkiksi hukkuu matkalla kentälle, tulostavat Ryanairin työntekijät tarkastuskortin lentoasemalla 20 euron lisämaksusta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lähde: Ryanair
Kuvat: Ryanair, Shutterstock/Salarko ja Shutterstock/Longfin Media

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Mielenkiintoiset faktat alkoholista lennolla

Tiesitkö, että lentokoneessa humaltuminen on rikos? 8 faktaa alkoholista lennoilla

Viisi asiaa, joiden takia matkustaja voidaan poistaa lennolta

Lentoemäntä paljastaa 5 syytä, joiden takia matkustaja voidaan heittää ulos lennolta – yhteen et voi itse vaikuttaa

Lentokoneen merkkiäänien salaiset merkitykset

Nämä tutut äänet sinäkin olet kuullut lennolla – mutta tiesitkö niiden salaisista merkityksistä?

Lentokoneissa on salainen ominaisuus, josta voit saada tukea

Tiesitkö jo tästä lentokoneen piilotetusta ominaisuudesta? Sinäkään et ehkä ole huomannut käyttää sitä

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja