Hyppää sisältöön

Tiesitkö syyn? Tämän takia lentokoneen pelastusliivit täytetään vasta ulkopuolella

Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 05.11.2016
Oletko sinäkin joskus ihmetellyt, miksi lentokoneen pelastusliivit täytetään vasta koneen ulkopuolella? Asiantuntija kertoo syyn.

Vältä ilmatasku ja täytä liivit vasta ulkopuolella

Lentokoneiden turvaohjeistuksessa ohjeistetaan matkustajia täyttämään pelastusliivit vasta lentokoneen ulkopuolella, sillä matkustajilla on vaara jäädä jumiin lentokoneen katon ilmataskuun.

Finnairilla lentoemäntänä työskennellyt Minna Ruolanto paljastaa, että lentokoneen yläosaan on mahdollista muodostua ilmatasku, jonne pelastusliivin täyttänyt matkustaja voi jäädä jumiin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

– Lentokoneen ovet sijaitsevat rungon keskiosassa, joten oven ja katon väliin jää runsaasti tilaa. Jos kone laskeutuu veteen ja runko täyttyy vedestä, yläosaan jää ilmatasku. Jos matkustaja on täyttänyt pelastusliivit ennen koneesta poistumista, jää hän todennäköisesti jumiin ilmataskuun, sillä pelastusliivien kanssa on todella hankala sukeltaa, sanoo Ruolanto.

Ruolannon mukaan pelastusliivit kannattaa täyttää vasta ulkopuolella osaksi myös siitä syystä, että hätäuloskäynnistä mahtuu ulos ongelmitta. Erityisesti pienten, ikkunan kautta toimivien poistumisteiden kohdalla voi olla ongelmia päästä ulos suuriksi pullistuneiden pelastusliivien kanssa.

Teksti ja kuva: Inka Khanji

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Lentoyhtiöiden codeshare-yhteistyö

Yllätyitkö, kun varasit lennon ja lähtöportilla odottaakin eri yhtiön kone? Tätä tarkoittaa codeshare-yhteistyö

Pysäköinti Helsinki-Vantaalla

Näin jätät auton parkkiin Helsinki-Vantaalle – tiesitkö, että yksi hotelliyö voi tuoda ilmaisen pysäköinnin loman ajaksi?

Norjan Kirkkoniemi

Finnairilta uusi reitti kesäkaudelle 2025 – lisävuoroja useille reiteille

Lentokoneen jättöpyörre

Näkymätön vaara säikäyttää kokeneenkin lentäjän – jättöpyörre voi kääntää lentokoneen ympäri

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja