Hyppää sisältöön

Kun lentokoneen laskeutuminen keskeytyy, matkustaja säikähtää – “ylösveto” on harmiton rutiini, jonka sinäkin saatat kokea

  • Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 14.01.2024
Toisinaan lentokoneen laskeutuminen joudutaan perumaan kesken kaiken.

Lentokoneen ylösveto ei ole vaarallista

Lentokone lähestyy kiitorataa valmiina laskeutumaan, mutta vaihtaakin yhtäkkiä suuntaa ja ampaisee takaisin ilmaan. Oletko joutunut joskus tällaiseen tilanteeseen?

Keskeytetystä laskeutumisesta ja uudesti ilmaan nousemisesta käytetään ilmailualalla termiä ylösveto. Ylösvedon myötä lentokone nousee takaisin ylös ja tekee kierroksen taivaalla ennen uutta laskeutumisyritystä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kun lentokone käyttäytyy odottamattomalla tavalla, on tilanne matkustajalle helposti varsin kuumottava. Lentäjille ylösvedot ovat kuitenkin rutiinia, vakuuttaa lentäjiä kouluttavan Flight Safety Internationalin johtaja Dann Runik CNN:n haastattelussa.

Lentäjä voi perua laskeutumisen aina viime hetkeen saakka havaitessaan syyn, joka voisi olla riski matkustajien turvallisuudelle. Näin toimitaan esimerkiksi silloin, kun koneessa todetaan mekaaninen vika, joka on selvitettävä ennen laskeutumista. Usein syynä ovat haastavat sääolosuhteet kuten voimakas tuuli tai sankka sumu.

Käsky laskeutumisen keskeyttämisestä voi tulla myös lennonjohtotornista. Samalle kiitoradalle laskeutuvat koneet voivat olla liian lähellä toisiaan tai radalla saattaa olla jotain, mikä vaarantaa laskeutumisen. Esimerkiksi vapaana liikkuvat eläimet tai väärään paikkaan jätetyt roskat voivat aiheuttaa harmia.

Joskus huoltoajoneuvojen liikkuminen kiitoradalla estää laskeutumisen. Lumimyrskyjen aikaan lumiaurat saattavat siivota ratoja ja viivästyttää laskeutumista.

Ylösvetoa ei tarvitse pelätä. Runikin mukaan sitä harjoitellaan lentäjien koulutuksessa yhtä paljon kuin laskeutumistakin – ellei enemmänkin. Ammattilaiset osaavat asiansa ja valmistautuvat siihen joka ikinen kerta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Takavuosina ylösvetoon saattoi liittyä enemmän mielikuvia lentäjien epäonnistumisesta, mutta nykyään toimenpide nähdään aivan eri tavalla. Asiantuntijoiden mukaan laskeutumisen keskeyttävä lentäjä on ammattilainen, joka tunnistaa riskit ja osaa reagoida niihin.

Lue myös: Onko lentokoneen kuoppainen laskeutuminen lentäjän vika? Tässä on totuus rysähdyksistä kiitoradalle

Lähde: CNN

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Lentokenttä

Miksi lennoille myydään liikaa lippuja? Ylibuukkaus voi yllättää kentällä – tästä se johtuu

Hamadin kansainvälinen lentoasema Qatarin Dohassa

Tässä ovat vuoden 2024 parhaat lentoasemat – katso tuore Top 10

Helsinki-Vantaan lentoasema

Matkustajat valitsivat: Helsinki-Vantaa Pohjois-Euroopan paras lentoasema

Lento vauvan kanssa

Ensimmäinen lento vauvan kanssa voi jännittää – lue vinkit sujuvaan matkaan

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja