Kuva: Istockphoto
Mitä tarkoittaa lentokoneen ylösveto?

Kun lentokoneen laskeutuminen keskeytyy, matkustaja säikähtää – ”ylösveto” on harmiton rutiini, jonka sinäkin saatat kokea

Toisinaan lentokoneen laskeutuminen joudutaan perumaan kesken kaiken.

Lentokoneen ylösveto ei ole vaarallista

Lentokone lähestyy kiitorataa valmiina laskeutumaan, mutta vaihtaakin yhtäkkiä suuntaa ja ampaisee takaisin ilmaan. Oletko joutunut joskus tällaiseen tilanteeseen?

Keskeytetystä laskeutumisesta ja uudesti ilmaan nousemisesta käytetään ilmailualalla termiä ylösveto. Ylösvedon myötä lentokone nousee takaisin ylös ja tekee kierroksen taivaalla ennen uutta laskeutumisyritystä.

Kun lentokone käyttäytyy odottamattomalla tavalla, on tilanne matkustajalle helposti varsin kuumottava. Lentäjille ylösvedot ovat kuitenkin rutiinia, vakuuttaa lentäjiä kouluttavan Flight Safety Internationalin johtaja Dann Runik.

Lentäjä voi perua laskeutumisen aina viime hetkeen saakka havaitessaan syyn, joka voisi olla riski matkustajien turvallisuudelle. Näin toimitaan esimerkiksi silloin, kun koneessa havaitaan mekaaninen vika, joka on selvitettävä ennen laskeutumista. Usein syynä ovat haastavat sääolosuhteet kuten voimakas tuuli tai sankka sumu.

Käsky laskeutumisen keskeyttämisestä voi tulla myös lennonjohtotornista. Samalle kiitoradalle laskeutuvat koneet voivat olla liian lähellä toisiaan tai radalla saattaa olla jotain, mikä vaarantaa laskeutumisen. Esimerkiksi vapaana liikkuvat eläimet tai väärään paikkaan jätetyt roskat voivat aiheuttaa harmia.

Joskus huoltoajoneuvojen liikkuminen kiitoradalla estää laskeutumisen. Lumimyrskyjen aikaan lumiaurat saattavat siivota ratoja ja viivästyttää laskeutumista.

Ylösvetoa ei tarvitse pelätä. Runikin mukaan sitä harjoitellaan lentäjien koulutuksessa yhtä paljon kuin laskeutumistakin – ellei enemmänkin. Ammattilaiset osaavat asiansa ja valmistautuvat siihen joka ikinen kerta.

Takavuosina ylösvetoon saattoi liittyä enemmän mielikuvia lentäjien epäonnistumisesta, mutta nykyään toimenpide nähdään aivan eri tavalla. Asiantuntijoiden mukaan laskeutumisen keskeyttävä lentäjä on ammattilainen, joka tunnistaa riskit ja osaa reagoida niihin.

Lue myös: Onko lentokoneen kuoppainen laskeutuminen lentäjän vika? Tässä on totuus rysähdyksistä kiitoradalle

Lähde: CNN
Kuva: Istockphoto

Päivitetty: 27.12.2018

Sinua saattaisivat kiinnotaa myös nämä

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (4 votes, average: 2,75 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia