Hyppää sisältöön

Kuinka paljon lentokentällä voi juoda? Näiden asioiden takia matkustajat eivät juuri humallu Helsinki-Vantaalla

  • Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 22.11.2023
Lennolle ei pääse humalassa. Miten matkustajien juomista kontrolloidaan Helsinki-Vantaalla?

Juopottelu ei ole ongelma Helsinki-Vantaalla

Isossa-Britanniassa tehdyn tuoreen tutkimuksen mukaan alkoholista aiheutuvat häiriöt lennoilla ja lentokentillä lisääntyivät maassa 50 prosentilla vuoden aikana.

Raportin julkistamisen jälkeen irlantilainen halpalentoyhtiö Ryanair on vaatinut lentokenttiä asettamaan voimaan säännöt, jotka rajoittaisivat matkustajille myytäviä juomia. Lentoyhtiön mukaan alkoholijuomien myyntiä ei pitäisi aloittaa ennen aamukymmentä, ja sen jälkeen jokaista tarkastuskorttia kohden saisi tilata vain kaksi alkoholipitoista juomaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Halpayhtiö toivoisi tiukempaa kuria erityisesti sellaisia tilanteita varten, jolloin lento on myöhässä ja asiakkaat tappavat aikaa pubissa. Anniskelurajoituksien oletettaisiin vähentävän humalaisten aiheuttamia häiriöitä lennoilla.

Fakta on se, ettei lennolle päästetä humalaista matkustajaa. Miten alkoholimyyntiä oikein kontrolloidaan ja miten tarkasti matkustajien humalatilaa seurataan?

SSP Finlandin kehitysjohtaja Jussi Laakso kertoo, ettei juopottelu ole ongelma Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Esimerkiksi suomalaismatkustajien rakastamassa pubissa The Oak Barrelissa järjestyshäiriöitä ei synny.

– Turvatarkastuksen läpi ei pääse humalassa porttialueelle, joten ensimmäinen karsinta tapahtuu jo siellä. Luonnollisesti valvomme myös, että meillä ei pääse näkyvästi päihtymään, kertoo Laakso.

Lentokenttäbaarissa alkoholia anniskellaan suomalaisittain poikkeuksellisen aikaisin: oluthanat käyvät kuumina jo aamuviideltä. Yleensä matkustajat kuitenkin poikkeavat pubissa vain pikaisilla lähtöjuomilla ennen matkan alkamista, eikä monen tunnin juopotteluun ole aikaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Helsinki-Vantaalla matkustajille tarjoiltavien alkoholijuomien määrää ei ole rajoitettu tietyllä numerolla, kuten Ryanair on ehdottanut Britanniassa.

– Useimmat saapuvat kentälle vain noin tuntia ennen lentoa, joten Oakissa enemmänkin pyrähdetään kuin istutaan. Tämä pitää paikan varsin siistinä verrattuna kaupungissa sijaitseviin pubeihin.

Laakson mukaan The Oak Barrelissa vallitsee hilpeä tunnelma, johon liittyy merkittävästi monien matkustajien edessä häämöttävä loma.

– Asiakkaat tulevat tänne hyvillä mielin juuri ennen matkaa, lomaa odottaen. Työmatkailijat murjottavat ehkä loungessa, Laakso vitsailee.

Lähteet: BBC, The Sun

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Lentoyhtiöiden codeshare-yhteistyö

Yllätyitkö, kun varasit lennon ja lähtöportilla odottaakin eri yhtiön kone? Tätä tarkoittaa codeshare-yhteistyö

Pysäköinti Helsinki-Vantaalla

Näin jätät auton parkkiin Helsinki-Vantaalle – tiesitkö, että yksi hotelliyö voi tuoda ilmaisen pysäköinnin loman ajaksi?

Norjan Kirkkoniemi

Finnairilta uusi reitti kesäkaudelle 2025 – lisävuoroja useille reiteille

Lentokoneen jättöpyörre

Näkymätön vaara säikäyttää kokeneenkin lentäjän – jättöpyörre voi kääntää lentokoneen ympäri

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja