Kuva: Shutterstock
Edinburghin nähtävyydet

Löydä Edinburghin parhaat palat – viisi kiinnostavaa nähtävyysvinkkiä

Skotlannin pääkaupungissa Edinburghissa riittää kiinnostavaa nähtävää niin historian, kuninkaallisten kuin upeiden maisemapaikkojen ystäville. Lue tästä vinkit kaupungin tärkeimmille nähtävyyksille!

1. Edinburghin linna

Kaupungin yläpuolelle kohoava Edinburghin linna on nähtävyys, josta kaupunkiin tutustuminen kannattaa aloittaa. Keskeisellä paikalla sijaitsevalta linnalta aukeaa huikeat näkymät eri puolille Edinburghia.

Vierailulle kannattaa varata riittävästi aikaa, sillä linnan muurien sisäpuolelle kätkeytyy runsaasti nähtävää. Linnan alueella on esimerkiksi 1100-luvun alkupuolella rakennettu Pyhän Margaretin kappeli, joka on Edinburghin vanhin rakennus. Muita linnan vetonauloja ovat Skotlannin kruununjalokivet sekä kuninkaallinen palatsi, joka on aikoinaan toiminut näyttämönä monille merkittäville historian tapahtumille.

Edinburghin linna on avoinna vierailijoille päivittäin lukuun ottamatta joulua. Sisäänpääsy maksaa aikuisilta noin 20 euroa ja lapsilta noin kympin. Lipun hintaan sisältyy ohjattu kierros, joiden aikatauluja voi kysyä lipputiskiltä.

2. Holyroodhousen palatsi

Holyrood-puiston alueella sijaitseva Holyroodhousen palatsi on Britannian kuninkaallisten virallinen asunto heidän vieraillessaan Skotlannissa. Palatsin sisätilat ovat avoinna vierailijoille, joilla on mahdollisuus kurkistaa kuninkaallisiin kulisseihin. Palatsissa pääsee näkemään esimerkiksi millaisissa tiloissa kuninkaalliset ottavat vastaan vieraita sekä kuulemaan koukuttavia tarinoita palatsin pitkän historian varrelta aina epätoivoisista rakkaustarinoista sydämettömään juonitteluun.

Palatsin tiloissa järjestetään opastettuja kierroksia, mutta tiloihin pääsee tutustumaan myös itsenäisesti kuunnellen opastusta nauhalta. Aikuisilta sisäänpääsy maksaa hieman yli 15 euroa ja lapsilta hinta on alle 10 euroa. Ennen vierailua on syytä varmistaa palatsin aukiolo, sillä se sulkea yleisöltä myös lyhyellä varoitusajalla.

Edinburghin nähtävyydet
Kuva: Shutterstock
Holyroodhousen palatsissa pääsee kurkistamaan kuninkaallisiin kulisseihin.

Holyroodhousen palatsin sisätilojen lisäksi kannattaa tutustua myös palatsin puutarhaan, josta löytyy keskiaikaisen luostarin rauniot. Palatsin yhteydessä toimii matkamuistomyymälä ja kahvila, jossa voi pysähtyä kierroksen jälkeen nauttimaan vaikkapa iltapäiväteetä.

3. Skotlannin kansallismuseo

Edinburghin keskustassa sijaitseva Skotlannin kansallismuseo on yksi Ison-Britannian suosituimpia museoita. Valtavan kokoisen museon näyttelyt käsittelevät muun muassa Skotlannin historiaa, luonnonhistoriaa, tiedettä ja taidetta.

Skotlannin kansallismuseo on avoinna päivittäin ja sisäänpääsy on maksuton. Koska museossa riittää nähtävää on vierailulle hyvä varata tarpeeksi aikaa ja aikataulujen salliessa saapua jo aamupäivällä, joilla museossa on vielä rauhallisempaa. Näyttelyiden kiertelyn jälkeen kannattaa vierailla myös museon kattoterassilla, josta aukeaa hienot näkymät kaupunkiin.

Kansallismuseon lisäksi Edinburghissa on myös monia muita kiinnostavia museoita. Vierailun arvoisia museoita ovat esimerkiksi taidemuseot Scottish National Gallery ja Scottish National Portrait Gallery.

Edinburghin nähtävyydet
Kuva:
Edinburghissa on tunnelmallinen vanhakaupunki, jossa on paljon nähtävää ja monipuolinen ravintolatarjonta.

4. Royal Mile ja vanhakaupunki

Edinburghin hyvin säilyneessä vanhankaupungissa pääsee kurkistamaan kaupungin historiaan vanhojen rakennusten ympäröimillä pikkukaduilla. Vanhaakaupunkia halkoo Royal Mile -katu, joka yhdistää Edinburghin linnan ja Holyroodhousen palatsin. Kadun varrella on kiinnostavia nähtävyyksiä, kuten St Giles’n katedraali ja Skotlannin parlamenttitalo, sekä lukuisia ravintoloita ja baareja, joissa pääsee testaan Skotlannin keittiön paikallisia klassikkoannoksia ja erikoisuuksia.

Yksi vanhankaupungin erikoisuuksista on sen alla levittäytyvä maanalaisten katujen, tunneleiden ja holvien verkosto, joihin liittyy lukuisia kauhutarinoita ja legendoja. Osaan maanalaisista alueista pääsee tutustumaan järjestetyillä kierroksilla. Vanhassakaupungissa on kiinnostavaa nähtävää myös Harry Potter -kirjasarjan faneille, sillä lyhyen kävelymatkan päässä Royal Mile -kadulta sijaitsee The Elephant House -kahvila, jossa J. K. Rowling kirjoitti sarjan ensimmäisen osan, sekä Victoria Street -katu, joka toimi inspiraationa Viistokuja-ostoskadulle.

5. Arthur’s Seat

Holyrood -puiston korkein kohta on noin 250 metrin korkeuteen kohoava Arthur’s Seat, joka on suosittu näköalapaikka. Huipulta avautuu 360 asteen näkymä Edinburgin ylle sekä kaupunkia ympäröiville alueille.

Polku ylös on paikoittain haastava ja kivikkoinen, ja se kulkee ajoittain jyrkän pudotuksen reunalla. Tämän vuoksi Arthur’s Seatille noustessa on noudatettava varoivaisuutta onnettomuuksien välttämiseksi. Arthur’s Seatin maisemat ovat upeimmillaan auringonnousun aikaan, ja varhaisella aamulla sekä huipulla että kävelyreiteillä on vielä liikkeellä vähemmän ihmisiä.

Edinburghin nähtävyydetKuva: Shutterstock

Holyrood on suosittu ulkoilukohde, sillä se tarjoaa mahdollisuuden nauttia kauniista luonnosta lyhyen matkan päässä Edinburghin keskustasta. Puiston alueella kulkee useita reittejä ja nähtävyys sopii mainiosti myös pienen budjetin reissaajille, sillä puistoon on kaikilla vapaa pääsy.

Teksti: Krista Ahonen
Kuvat: Shutterstock

Päivitetty: 28.3.2018

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (2 votes, average: 5,00 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia