hero taustakuva

Kuulitko jo Viron erikoisesta rantakohteesta? Suljettu kaupunki oli niin salainen, ettei sillä ollut edes nimeä

Shutterstock artikkelin kuva
Kaupunkilomat
Sillamäen kaupunki Viron rannikolla on kiehtova vierailukohde lähihistoriasta kiinnostuneille.
Teksti: Inka Khanji
Päivitetty: 26.04.2018
facebook   whatsapp

Suljettu ja salattu kaupunki

Itä-Virumaalla Virossa sijaitseva Sillamäen kaupunki on monella tapaa ainutlaatuinen paikka. Hyvin säilyneen arkkitehtuurinsa ansiosta se on kuin neuvostoajan ulkomuseo, ja tunnelmaa vain vahvistaa se, että lähes kaikki ympärillä puhuvat venäjää. Syyt ovat historiassa: kaupunki oli pitkään virolaisilta suljettu.

Nykyisen Sillamäen rakentaminen aloitettiin toisen maailmansodan jälkeen, pitkälti sotavankien voimin. Kotkaa vastapäätä Suomenlahden rannalle nousi teollisuuskaupunki, jossa jalostettiin uraania ja sotilaallisesti tärkeitä kemikaaleja. Tämän vuoksi kaupunki oli suljettu ja salattu.

Virolaisia pidettiin kansainvälisten yhteyksien vuoksi epäluotettavina, joten Sillamäessä asui ja työskenteli vain muista neuvostotasavalloista tulleita työläisiä. Suuri osa nykyasukkaista on heidän jälkeläisiään.

Passintarkastus kaupungin rajalla

Kaupunkia ei merkitty aluksi karttoihin, eikä sillä ollut virallisesti edes nimeä. Sillamäkeä kutsuttiin vain kaupungiksi numero seitsemän. Tulijoiden passit tarkastettiin kaupungin rajalla, ja se pysyi suljettuna aina Neuvostoliiton hajoamiseen asti.

Sillamäen asukkaiden elintaso oli parempi kuin ympäröivällä alueella asuvien virolaisten. Kaupungin kaupoissa oli saatavilla ylellisyytenä pidettyjä elintarvikkeita kuten vaikkapa purkkiherneitä ja appelsiineja. Toisaalta uraanin jalostus oli riskialtista säteilyn vuoksi. Moni sen parissa työskennellyt sairastui ja kuoli ennenaikaisesti.

Viron nykyisen itsenäisyyden aikana Sillamäe on avautunut yleisölle. Se on loistavasti säilynyt esimerkki neuvostoaikojen arkkitehtuurista, ja siellä myös esitellään elämää Neuvostoliitossa. Siihen voi tutustua esimerkiksi kulttuuripalatsin väestönsuojaan kootussa näyttelyssä sekä kaupungin pienessä museossa. Niissä vieraileva pääsee näkemään, kuinka lapsia kasvatettiin pienestä pitäen puolueen jäseniksi ja millaisia 50-luvun kodin kalusteet olivat.

Suomalaisille Sillamäe on tuttu myös Ikitie-elokuvasta, jonka useita kohtauksia on kuvattu kaupungissa. Sillamäe sijaitsee aivan Tallinnan ja Narvan välisen moottoritien varressa. Narvaan on matkaa alle tunti, Tallinnaan noin kaksi tuntia.

>> Lue lisää vinkkejä Viroon Rantapallon kohdeoppaasta!

Teksti: Marianne Zitting
Kuva: Shutterstock

Yksi kommentti (1) Jätä kommentti

  1. Kuinka paljon säteilyä saa rantalomalla?


  2. Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.