Hyppää sisältöön

Kävelyretkiä Montrealissa

Kirjoittajan oletuskuva
Päivitetty: 06.12.2009
Montrealin kaupungin rikkaasta ja kosmopoliittisesta kaupunkikuvasta ei voi olla huomaamatta tiettyä rentoutta.

Parlez-vous francais?

Kanadan toiseksi suurin kaupunki Montreal sijaitsee Montrealin saarella Etelä-Québecissä. Erikoiseksi Montrealin kaupungin tekee se, että sen alue levittäytyy jopa 75 saarelle ja sillä on rantaviivaa yli 260 kilometriä. Tässä saarikaupungissa asuu noin 1,6 miljoonaa asukasta ja jos esikaupungit lasketaan mukaan, asukasmäärä kohoaa jo 3,6 miljoonaan. Montreal onkin maailman neljänneksi suurin ranskankielinen kaupunki Pariisin, Kinshasan ja Abidjanin jälkeen.

Kaupungin ranskankieliset juuret ovat syvällä, vaikkakaan ranskalaiset eivät olleet paikan ensimmäisiä asuttajia. Ensimmäiset eurooppalaiset rantautuivat Montrealin alueille vasta vuonna 1500-luvulla ja Jacques Cartier nimesi läheisen vuoren Mont realiksi, kuninkaalliseksi vuoreksi, mistä myös kaupunki sai nimensä. Paikan ensimmäiset eurooppalaiset uudisasukkaat olivat ranskalaisia, ja ranskaa äidinkielenään puhuvia asukkaita tässä monikulttuurisessa kaupungissa on nykyäänkin lähes 70 prosenttia. Englanti on äidinkielenä vain noin 12 prosentilla montrealilaisista. Lukiossa opitut ranskan alkeet saavat siis hyvää verestystä, kun asioi periaatteesta englantia puhumattomien paikallisten kanssa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Monen lajin kaupunkitunnelmaa

Montrealiin kannattaa tutustua ehdottomasti kävellen, sillä kaupungista löytyy monia hyviä kohteita päiväkävelyretkille. Jo Montrealin eri kaupunginosat tarjoavat jokainen omannäköisensä kokonaisuuden, johon on helppo ja mukava tutustua nimenomaan jalkaisin.

Monen mielestä Montrealin viehättävin alue on vanhakaupunki Old Montreal, jossa piilee vanhaa hyvän ajan romantiikkaa. Katuja reunustaa rivistöittäin historiallisia rakennuksia ja kauniita taloja, joissa sijaitsee muun muassa ulkoilmakahviloita, gallerioita ja putiikkeja. Varsinkin kylmempinä vuodenaikoina on ihana pistäytyä jossakin St. Paul Streetin kahviloista lämmittelemässä. Tunnelmallisilla mukulakivikaduilla kulkeminen vie alueen viehättäville nähtävyyksille, kuten vanhaan satamaan, Jacques-Cartierin aukiolle, kaupungintalolle ja Montrealin ikiomalle Notre Damelle. Chapelle Notre Dame De Bosecours-kappeli tunnettiin aiemmin merimiesten kirkkona ja sen seiniä koristavat maalaukset ovat näkemisen arvoiset. Montrealin värikkääseen historiaan voi tutustua lähemmin Centre d’histoire de Montréal-museossa.

Kiertokävelyn tai ostosreissun yhteydessä kannattaa käydä istahtamassa myös jossakin Montrealin monista pubeista. Uusi makuelämys on taattu, mikäli uskaltaa perinteisen oluen ohella maistella myös vaahtera- tai suklaaolutta.

Piknik-koreja ja shoppailua maan alla

Montrealin lukuisat puistot ovat erinomainen paikka piknikille, ja esimerkiksi Vare St. Louisin suihkulähteiden solina ja vihreät nurmet ovat oiva retkipaikka. Toinen hyvä piknik-kohde on Parc du Mont Royal-puisto, joka sijaitsee Plateaun alueen länsipuolella. Mont Royal on yksi Montrealin kauneimmista viheralueista, josta on mitä hienoimmat kaupunkinäkymät. Puistossa voi nauttia myös monista urheilumahdollisuuksista, kuten juoksu- ja pyöräreiteistä, ratsastuspoluista ja talven tullen hiihtoladuista.

Kun on tutustunut puistoihin, nähtävyyksiin ja eri kaupunginosiin, on aika painua maan alle. Underground City eli maanalainen kaupunki on maanpinnan alle rakennettu yli 32 kilometrin mittainen tunneliverkosto, joka tekee Montrealista kerrassaan mainion ostoskaupungin! Shoppailla voi vaikka kaatosateella, kun Montrealin keskustan katutason alla sijaitsee kauppojen ja ostoskeskusten verkosto. Maanalainen kaupunki yhdistää omien kauppojen lisäksi maanpinnalla sijaitsevia ostoskeskuksia, joten shoppailumahdollisuudet ovat huimat. Maanalaiseen kaupunkiin kuuluu kauppojen lisäksi ravintoloita, museoita ja metron sisäänkäyntejä, joten koko Montreal tuntuu olevan vain kivenheiton päässä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ahvenanmaan tuliaiset

Mitä tuliaiseksi Ahvenanmaalta? Poimi vinkit paikallisten herkkujen ja tuotteiden äärelle

Yhdistä rantalomaan shoppailupäivä Gran Canarialla – katso parhaat ostospaikat

Missä ananaspizza keksittiin?

Suomalaisten rakastamalla kinkku-ananaspizzalla ei ole mitään tekemistä Italian kanssa – vain harva tietää, missä se keksittiin

Iguazun vesiputous, Brasilia

Tältä näyttävät maailman upeimmat vesiputoukset – kuvat kertovat mahtavista luonnonvoimista

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja