Hyppää sisältöön

Hyvän tuulen Dublin

Rantapallo Päivitetty: 23.02.2011
Vihreän saaren pääkaupunki Dublin on niin kodikas ja hyväntuulinen, ettei sitä millään uskoisi lähes Helsingin kokoiseksi suurkaupungiksi.

Liffey-joki jakaa kaupungin

Dublinissa liikkuminen on helppoa. Jalkaisin pääsee lähes kaikkialle ja julkinen liikenne toimii vaivatta. Liffey-joki jakaa kaupungin kahtia aivan keskustasta. Kaupungin etelä- ja pohjoispuolta yhdistävät useat sillat, joista kuuluisin on Ha´Penny eli The Half Penny Bridge. Nimi on peräisin ajoilta, jolloin sillan ylityksestä piti maksaa puolikas penni.

Joen pohjoispuolella pääkadun O´Connell Streetin varrella ja sen lähikortteleissa on hyvät ostosmahdollisuudet ja mm. The Spire, 120-metrinen pylväs, joka pystytettiin vuonna 2003 symboloimaan uutta Dublinia. Liffeyn eteläpuolella kiinnostavimpia seutuja ovat Temple Barin ravintolakorttelit ja Grafton Streetin alue.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

”Guinness is good for you”

Dublin GuinnessDublinin ja samalla koko Irlannin suosituin käyntikohde on Guinness Storehouse (St. James´s Gate, Dublin 8). Vanhaan varastohalliin rakennettu laaja näyttely perehdyttää niin oluen valmistuksen saloihin, 200-vuotiaan yrityksen historiaan kuin myös maailmankuulun brändin syntytarinaan.

Kierroksen päättävät ilmainen tuoppi ja komea näköala ylimmän kerroksen Gravity Barissa.

Pubi on irlantilaisten olohuone

Irlantilaiset rakastava musiikkia, Guinnessia ja pubejaan. Korttelipubit ovat kodin jatkeita, joissa monet pistäytyvät lähes päivittäin läpi koko elämänsä. Livemusiikkia löytää Dublinista seitsemänä päivänä viikosta. Tunnetuin pubialue ja yöelämän keskus on Temple Bar aivan Liffey-joen etelärannalla.

Temple Bar Dublin
Temple Barissa on korttelikaupalla pubeja ja ravintoloita. Monessa pubissa musisointi alkaa jo aikaisin iltapäivällä ja jatkuu myöhään yöhön. Esimerkiksi Oliver St John Cogarty, Fitzsimons ja kaupunginosan mukaan nimensä saanut The Temple Bar ovat matkailijoiden suosiossa.

Klassiset käyntikohteet

James Joycen patsas DublinissaDublinin klassisia käyntikohteita ovat mm. Christ Church Cathedral, Dublin Castle ja komea kaupungintalo. 1500-luvulla perustettu yliopisto Trinity Collegen kampusalue ja etenkin sen vanha kirjaston henkeäsalpaavat mittasuhteet, upean koristeelliset hyllyt ja 200 000 niteen kokoelma huokuvat akateemista arvokkuutta. Kirjastoon pääsee tutustumaan Book of Kells -näyttelyn yhteydessä. Salissa on esillä myös mm. Irlannin vanhin harppu – vihreän saaren symboli, joka löytyy niin Irlannin eurokolikoista kuin Guinnessin logostakin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kirjallisuuden ystäville Dublin Writers Museum (18 Parnell Square) on oikea osoite. Kaupungin suurimpia kirjallisia kuuluisuuksia ovat Oscar Wilde, W.B. Yeats ja James Joyce.

Dublinin lähiseudun nähtävyydet

Irlanti on pieni maa ja etäisyydet lyhyitä. Dublinista käsin on helppo tehdä päiväretkiä rannikolle tai ympäröivälle maaseudulle. Kiinnostavia kohteita pääkaupungin ympäristössä ovat esimerkiksi Dun Laoghairen satamakaupunki ja sen naapurissa olevat pienemmät Dalkeyn ja Killineyn kylät rantoineen. Niihin pääsee nopeasti ja edullisesti DART-paikallisjunalla.

Wicklow-vuorten seutu Dublinin eteläpuolella on suosittua patikointimaastoa: vihreitä nummia ja rauhallista maaseutua silmänkantamattomiin.

Dublinista pohjoiseen kiinnostavin kohde Boynen laakso. Sen tärkein nähtävyys on Newgrange, yksi Euroopan merkittävimmistä muinaishaudoista, joka todennäköisesti on koko maailman vanhin aurinko-observatorio.

Lennot Dubliniin Helsingistä ja Tampereelta

Suoria lentoja Helsingistä Dubliniin tarjoaa esimerkiksi Aer Lingus. Parhaimmillaan tarjous hinnat alkaen 49,95 €. Katso tämän hetken tarjoukset Aerlingus.com.

Tampereelta Dubliniin lentää Ryanair.

Lisätietoa: www.visitdublin.com, www.discoverireland.com

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Dublinin matkailuneuvonta: Suffolk Street, Dublin 2.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kaksikerrosbussit ja Big Ben -kello Lontoossa

Ryanair aloittaa lennot Rovaniemeltä – kolme kohdetta ensi talvelle

Älä jätä näitä nähtävyyksiä väliin Dublinissa! Kaupungin yhdeksän parasta kohdetta

Causeway Coastal -tie, Irlanti

Road trip Pohjois-Irlannissa: kuvankaunis Causeway Coastal

Italia

Vuoden 2018 googletetuimmat matkakohteet – 5 paikkaa, jotka kiinnostivat eniten

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja