hero taustakuva

Belfastin rosoinen viehätys

artikkelin kuva
Kaupunkilomat
Belfastin keskusta on pieni ja selkeä, lähes kaikkialle pääsee jalkaisin.
Teksti: Jenna
Päivitetty: 06.12.2009
facebook   whatsapp

Titanicin kotikaupunki

Belfastin keskusta on pieni ja selkeä, lähes kaikkialle pääsee jalkaisin. Kaupungin matkailuinfo Belfast Welcome Center löytyy aivan keskustan ytimestä komean kaupungintalon kupeesta (47 Donegall Place). Samalla aukiolla komeilee myös Titanicin muistopatsas.

Belfast oli aikanaan koko Brittein Saarten laivanrakennusteollisuuden keskus ja siellä rakennettu aikansa komein matkustaja-alus on edelleen kaupungin ylpeys, jonka tarinaan voi tutustua parhaiten risteilyllä Lagan-joella. ”Sunken by an Englishman”, sanotaan turisteille kaupattavissa Titanic-paidoissa laivan englantilaiseen kapteeniin viitaten. Rakennusvirheestä aluksen uppoamisessa ei pohjoisirlantilaisten mukaan ollut missään tapauksessa kyse.

Viktoriaanista loistoa

Belfastin loisteliaimmat rakennukset ovat peräisin viktoriaaniselta ajalta. Esimerkiksi kaupungin kuuluisimman pubin, The Crown Liquor Salonin (46 Great Victoria Street) sisustus ei yksityiskohdissa kursaile. Paikka on pidetty pitkälti alkuperäisessä pröystäilevän krumeluurisessa asussaan. Kukin seurue saa nauttia Guinnessinsa omassa rauhassaan pienissä puuovin suljettavissa looseissa.

Lyhyen kävelymatkan päässä ydinkeskustassa Botanic Avenuen varrella on paljon ruokapaikkoja ja baareja sekä erikoisempia ostosmahdollisuuksia, mm. pelkkiin dekkareihin erikoistunut kirjakauppa No Alibi. Kadun päässä sijaitseva kasvitieteellinen puutarha kukkii värikkäänä jo huhti-toukokuussa ja samalla seudulla sijaitsevat myös Queen’s Universityn arvokkaat kampusalueet.

Modernimpaa Belfastia edustaa vain muutama vuosi sitten rakennettu Odyssey-viihdekompleksi, josta löytyy paljon tekemistä lasten kanssa matkustaville. Belfastin W5, ”WhoWhatWhereWhenWhy” on Heurekan tyyppinen tiedekeskus, jonka tarjonta on suunnattu etenkin lasten mieleen. Odysseyn ruokapaikat, kaupat ja elokuvateatteri tarjoavat ajanvietettä myös muille perheenjäsenille.
rantapallo_belfast2

Iskulauseita ja seinämaalauksia

Pohjois-Irlannin rajusta lähihistoriasta kielivät edelleen suuret seinämaalaukset ja poliittiset iskulauseet talojen seinissä ympäri kaupunkia. Vuosikymmeniä kestäneen konfliktin osapuolina olivat katoliset ja protestantit, mutta näkemyseroissa kyse enemmän poliittisista tekijöistä kuin uskonopeista. Länsi-Belfastin republikaanista Fallsin kaupunginosaa ja lojalistien Shankillia erottaa edelleen korkea betonimuuri. Vaikka katolisten ja protestanttien rinnakkaiselo on nykyisin satunnaisia yhteenottoja lukuun ottamatta kohtuullisen rauhallista ja alueisiin voi tutustua huoletta omin nokinkin, ei pimeän tultua läntisissä kaupunginosissa yksin liikkumista edelleenkään suositella. Matkailijan ei myöskään kannata pukeutua kummankaan osapuolen tunnusväreihin.

Isot lontoolaistyyppiset taksit olivat aikanaan Belfastin ainoa toimiva julkisen liikenteen väline, kun bussit joutuivat jatkuvasti pommien kohteeksi. Autenttinen tapa tutustua muraaleihin ja kaupungin lähihistoriaan on osallistua opastetulle Black Cab -kierrokselle, joka vie sekä keskustaan että lähiöiden seinämaalauksia katsomaan. Muraalien symboliikka avautuu parhaiten paikallisoppaan kertomana. Pommien ja konekiväärien lomassa haaveillaan valoisammasta tulevaisuudesta rauhankyyhkyin ja sateenkaarin.

Päiväretkelle Dublinista

Belfastiin on kätevintä matkustaa lentämällä Helsingistä tai Tampereelta Dubliniin ja jatkamalla sieltä parin tunnin matkan junalla tai bussilla pohjoiseen. Irlannin tasavallan ja Isoon-Britanniaan kuuluvan Pohjois-Irlannin välillä ei ole rajamuodollisuuksia. Monet yhdistävätkin vihreän saaren kaksi pääkaupunkia ja tekevät Belfastiin päiväretkin Dublinista käsin. Toinen vaihtoehto on lentää Suomesta Lontooseen ja jatkaa sieltä lentäen Belfastiin.

Teksti ja kuvat: Riikka Krenn

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.