Hyppää sisältöön

Yöjuna tekee matkanteosta helppoa ja vaivatonta – näin sujuu yö kotimaan makuuvaunussa

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 22.11.2022
Matkan Suomen päästä toiseen onnistuu helposti nukkuessa. Lue, miten yöjunamatka etenee.

Valitse yöjuna, kun haluat mukavuutta

Yöjuna makuuvaunussa on mukavimpia tapoja taittaa pitkiä välimatkoja kotimaassa. Yöjuna on usein päiväjunaa hitaampi vaihtoehto, mutta pitkät yöunet vaakatasossa junan puksuttaessa maan halki tasaisella vauhdilla saavat matkan kulumaan huomattavasti muita vaihtoehtoja nopeammin.

Erityisesti pitkillä välimatkoilla yöjuna on hyvä vaihtoehto. Esimerkiksi Helsingin ja Rovaniemen välinen junamatka kestää 12 tuntia, joten matkan aikana tarjoutuu mahdollisuus pitkiin yöuniin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Saatavilla on tavallisten makuuhyttien lisäksi myös perheille tarkoitettuja yhdistettäviä hyttejä sekä esteettömiä invahyttejä. Makuuhyttien vuoteiden leveys vaihtelee 75–80 senttimetrin välillä junatyypistä riippuen, ja kaikissa hyteissä on ilmastointi sekä hyttikohtainen lämpötilan säätö. Kaksikerroksisten makuuvaunujen yläkerran hyteissä on oma wc ja suihku, muissa hyteissä ne sijaitsevat käytävällä.

Inka KhanjiYöjuna kotimaassa
Kahden hengen makuuhytit ovat kompakteja, mutta tarjoavat kaiken tarvittavan.

Hyteissä on tilaa matkatavaran säilytykseen, ja matkalaukkua voi säilyttää junasta riippuen joko sängyn alla tai seinään upotetussa säilytyslokerossa. Matkustajia varten pedeillä odottavat puhtaat lakanat, pieni pyyhe sekä vesipullo. Omasta takaa mukaan kannattaa pakata unimaski ja korvatulpat. Hyteissä on myös lavuaari sekä peilikaappi.

Hanki liput ajoissa

Makuuvaunussa vietetyn yöjunamatkan hintalappu voi monien mielikuvien mukaan olla varsin kallis, mutta mukavuus huomioon ottaen makuuvaunu on melko edullinen vaihtoehto.

Halvimmillaan makuupaikat ovat noin kahta kuukautta ennen matkaa ostettuna, eli VR:n säästölippujen myyntiajan alkaessa. Silloin esimerkiksi Helsinki–Oulu-välin yöjunalipun voi saada noin 50 eurolla yhtä suuntaa kohden (hinta tarkistettu helmikuussa 2020).

Lippua ostaessa asiakas voi valita makuupaikan joko mies- tai naishytistä tai tutun matkakumppanin kanssa matkustaessa omasta makuuhytistä. Saatavilla on myös istumapaikkoja, jotka saattavat tarjouksesta riippuen olla samanhintaisia kuin makuupaikka, joten lippua ostaessa makuupaikan hinta kannattaa aina tarkistaa ennen ostopäätöksen tekemistä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ota rennosti ennen matkaa

Yöjunaan saavutaan kuin mihin tahansa junaan eli riittää, kun on perillä hetkeä ennen matkan alkua. Jos haluat etsiä rauhassa oman paikkasi ennen junan lähtöä, turvallisinta on saapua laiturille 10–15 minuuttia ennen matkan alkua.

Kaikissa vaunuissa on suihkut, joten voit halutessasi jättää suihkussa käymisen yöjunaan. Makuupaikka löytyy junan vaunuosastolta samaan tapaan kuin istumapaikka tavallisesta päiväjunasta.

Inka KhanjiYöjuna kotimaassa
Oma lavuaari ja peilikaappi helpottavat ilta- ja aamutoimia.

Jos matkustat yksin ja olet varannut sänkypaikan mies- tai naishytistä, jätä hytin ovi auki tai ainakin lukitsematta saapuessasi hyttiin ensimmäisenä. Konduktööri tietää kunkin hytin matkustajatilanteen, joten ellei kukaan saavu matkaseuraksesi ennen konduktööriä, voit tiedustella häneltä, oletko saamassa matkakumppania.

Nauti matkasta

Makuuhyttien ovet ovat lukittavia ja kussakin hytissä on oma hyttiavain kummallekin matkustajalle. Yöjunamatka kuluu mukavasti kirjaa lukien, elokuvaa katsoen sekä tietysti nukkuen. Erityisesti kesän valoisina öinä ikkunoista avautuu koko Suomen kauneus etelä–pohjoissuuntaisen yöjunamatkan aikana.

Ravintolavaunu palvelee yöjunan matkustajia, mutta voi olla ajoittain erittäin ruuhkautunut. Jos suunnitelmissa on työskennellä läppärillä eikä työasento makuuhytissä tunnu ergonomisesti mukavalta, kannattaa hyödyntää junan mahdollisia vapaita istumapaikkoja.

VR / Miika KainuYöjuna kotimaassa
Tarjolla on myös yhdistettäviä perhehyttejä. Makuuhytin sisustus ja värimaailma vaihtelee junan mukaan.

Yöjunat hiljenevät usein viimeistään keskiyöllä, ja muiden matkustajien unia kannattaa kunnioittaa olemalla hiljaa. Määränpäästä riippuen juna voi saapua perille kohteeseen aamuyön varhaisina tunteina, jolloin on erityisesti käytävillä liikkuessa syytä huomioida, että valtaosa matkustajista saattaa vielä nukkua.

Yöjunat jatkavat matkaansa aikataulussa, mistä johtuen joillakin asemilla pysähdykset ovat huomattavasti pidempiä kuin toisilla. Myös päiväjuniin verrattuna pysähdykset ovat pidempiä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Teksti: Inka Khanji
Kuvat: VR / Soile Laaksonen, Inka Khanji ja VR / Miika Kainu

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kotimaan tapahtumakesä on vauhdikas – katso parhaat tärpit kesäkuulle

Linnanmäen Swingi

Linnanmäen kausi käynnistyi – tältä näyttää 40 metrin korkeuteen heilahtava uutuuslaite Swingi

Mikä Levin hotelli sopii sinulle? 8 vinkkiä erilaisille matkailijoille

Ravintola Blanko

Turun parhaat ravintolat – 27 paikkaa, joita kannattaa kokeilla

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja