hero taustakuva

Tsunamia odottava vuono on Norjan suosituimpia matkakohteita – katso kuvat kauniista Geirangerista

Shutterstock artikkelin kuva
Aktiivilomat
Norjan upeimmaksi vuonoksi nimitetty Geirangerinvuono on Unescon maailmanperintökohde ja katastrofielokuvan näyttämö. Lue vinkit ja katso kuvat näyttävästä Geirangerista.
Teksti: Elina Venttola
Päivitetty: 18.07.2019
facebook   whatsapp

Pieni kylä mahtipontisessa maisemassa

Geirangerinvuono on Norjan tunnetuimpia nähtävyyksiä. Sen keskus on noin 200 asukkaan samanniminen kylä, jonne voi matkustaa vain kahta tietä.

Talvisin Geirangeriin ja sieltä pois johtaa vain yksi reitti, sillä toinen teistä suljetaan vaarallisten ajo-olosuhteiden vuoksi. Lähin sairaala on yli tunnin matkan päässä ja lähin paikka suurempien ostosten tekemiseen siintää myös lähes parin tunnin ajomatkan päässä.

Vuonosta on vuonna 2015 tehty katastrofielokuva The Wave, jossa läheinen vuori sortuu ja aiheuttaa Geirangerin kylään valtavan tsunamin. Skenaario on täysin todellinen, sillä Geirangerinvuonon varrella sijaitsevassa Åkernesetin vuorenseinämässä on laajeneva halkeama, joka voi jonain päivänä sortua ja aiheuttaa tuhoisan hyökyaallon.

Herää kysymys: miksi tämä karun luonnon ja kauhuskenaarioiden armoilla oleva kylä on matkailijoiden kestosuosikki?

Lue syyt suosioon ja katso kuvat kauniista vuonomaisemista!

Kuule vesiputousten kohina

Geirangerinvuono tunnetaan ennen kaikkea näyttävistä vesiputouksistaan, jotka kohisevat smaragdinvihreitä vuorenrinteitä alas kohti vuonoa.

Tunnetuimmat putoukset ovat De syv søstrene eli Seitsemän siskosta, Friaren eli Kosija ja Brudesløret, joka tarkoittaa morsiushuntua. Monia upeimmista putouksista pääsee katsomaan risteilyillä, jotka lähtevät Geirangerin kylästä.

Jos ei ennätä veneretkien mukaan, Geirangerin kylän halki virtaa myös vesiputousreitti Waterfall Walk, jossa voi nousta kylän halki virtaavan vesiputouksen vartta 327 askelman verran.

Shutterstock
Geirangerinvuono on Unescon maailmanperintokohde ja yksi Norjan suosituimpia nähtävyyksiä.
Elina Venttola
Vuonon varrella kuohuvia vesiputouksia pääsee katsomaan järjestetyillä veneretkillä.
Elina Venttola
Waterfall Walk -reitillä voi katsella kylän halki kuohuvaa vesiputousta.

Idyllinen Geirangerin kylä

Geirangerin kylän keskusta tarjoaa lähtöpaikan järjestetyille retkille, mahdollisuuden ostaa tuliaisia ja hengähtää matkanteon välissä. Kylässä on myös vuonokeskus, joka kertoo paikallisesta kulttuurista ja tavoista sekä siitä, miten hämmästyttävä maisema syntyi.

Sympaattisessa pienessä kylässä on hyvä palvelutaso, kunhan et osu paikalle silloin, kun risteilyalukset ovat jo lähteneet. Kylässä voi yöpyä useissa hotelleissa, käydä syömässä sataman ravintoloissa ja ostaa tuliaiset rannan tuliaispuodeista. Myös asuntoautolla liikkuvat majoittuvat helposti rannassa sijaitsevalla leirintäalueella.

Elina Venttola
Geiranger on noin 200 asukkaan kylä Länsi-Norjassa.
Elina Venttola
Geirangervuonossa voi olla yhtäaikaisesti ankkuroituneena useita risteilyaluksia.
Shutterstock
Hurtigruten ankkuroituu kesäisin Geirangerinvuonoon.

Kiipeä serpentiiniteitä maisemien ääreen

Yksi Geirangerin nähtävyyksistä ovat ehdottomasti tiet, jotka johtavat sinne – neulansilmämutkille taipuvat reitit vaativat kuljettajalta kovia hermoja, mutta avaavat näyttävän maiseman alas kauniisiin vuonomaisemiin.

Suosituimmat maisemat näkee Trollstigenin näköalatasanteelta, joka sijaitsee lähes kahden tunnin ajomatkan päässä Geirangerin kylästä tai Dalsnibban maisematasanteelta reilun puolen tunnin ajomatkan päässä Geirangerista.

Ajoreittien varrelle on rakennettu levähdyspaikkoja, joiden varteen voi pysäköidä auton turvallisesti ja pysähtyä ottamaan kuvia. Kaasu pohjaan ja upeiden maisemien äärelle!

Elina Venttola
Näkymä Dalsnibban maisematasanteelta lähes 1 500 metrin korkeudesta on kiipeämisen arvoinen.
Elina Venttola
Dalsnibban näköalatasanteelle johtava tie on suljettu talvisin, sillä jo kesällä maisemat ovat lumiset.

>> Haluatko nähdä upeat maisemat? Lue lisää vinkkejä Norjaan

Teksti: Elina Venttola
Kuvat Shutterstock ja Elina Venttola

Yksi kommentti (1) Jätä kommentti

 1. Valitettavasti tuosta paljon mainostetusta kylästä ei ole jäljellä mitään alkuperäistä. Täysin turistirysä nykyään.
  Olen käynyt paikassa 2 kertaa. Ensimmäisen kerran joskus 30 vuotta sitten jolloin oli vielä hieno lähes alkuperäinen kylä.
  Toisen kerran kävin kävin tänä kesänä. Aivan kamala paikka. Ei mitään alkuperäistä jäljellä. Kaikenlaista krääsää myydään joka paikassa ja se aasialaisturistien määrä, miten sinne mahtuukin niin paljon ihmisiä.
  Dalsnibba, unohtui jutussa mainita että alaportilla peritään pääsymaksu joka on lähes kohtuuton.
  Ei koskaan enään tähän paikkaan. En suosittele.


 2. Jätä kommentti

  Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.