Hyppää sisältöön

Etelä-Afrikan kuuluisin maisemareitti – lue vinkit Garden Routen varrelle

Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 14.10.2016
Etelä-Afrikan Garden Route houkuttelee matkailijoita road tripille upeilla maisemilla ja monipuolisilla harrastusmahdollisuuksilla.

Kauniita maisemia ja lukuisia aktiviteetteja

Kauneudessaan moni paikka jää kakkoseksi Garden Routelle. Etelä-Afrikan Länsi-Kapin provinssin rannikkoa seuraileva maisemareitti on kuitenkin muutakin kuin upeita maisemia. Reitti kulkee monien kaupunkien ja kansallispuistojen ohi, joista löytyvät kaikki matkailijan kaipaamat palvelut.

Mikäli omaa autoa ei ole käytettävissä, löytyy Etelä-Afrikasta reppureissaajille suunnattu hop on hop off -bussipalvelu Baz Bus, jonka reitti kulkee maan rannikkoa pitkin koko matkan Kapkaupungista aina Johannesburgiin ja Krugerin kansallispuistoon asti, joten se kattaa myös Garden Routen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Intian valtameri, kaikkialle levittäytyvä vehreys ja ympärillä kohoavat vuoret luovat täydelliset puitteet aktiivilomalle. Alle 300 kilometrin mittaisen reitin varrella on useita harrastusmahdollisuuksia extreme-lajeista vaellukseen.

Bongaa viisi suurta

Yksi asia, jonka lähes poikkeuksetta jokainen Afrikan mantereella matkaava haluaa kokea ainakin kerran, on safari. Etelä-Afrikan kiistatta paras safarikohde on Belgian kokoinen Krugerin kansallispuisto, mutta mainioita mahdollisuuksia eläimien bongaamiseen löytyy muualtakin.

Seeprat, Etelä-Afrikka
Addon kansallispuistossa voi nähdä myös seeproja.

Garden Routen varrella on useita yksityisiä safareita, joista useimmissa on mahdollisuus nähdä Afrikan kuuluisa Big Five: elefantti, puhveli, leijona, sarvikuono ja leopardi. Esimerkiksi Mossel Bayn lähellä sijaitseva Garden Route Game Lodge tarjoaa safariajeluiden lisäksi luksustasoista majoitusta sekä rentouttavia spa-hoitoja.

Autenttisempaa safarikokemusta haluava voi jatkaa Garden Routelta matkaa itään kohti Port Elizabethia, jonka lähellä sijaitseva Addo Elephant Park kuuluu maan kansallispuistoihin. Addossa on – kuten nimestä voi päätellä – satoja elefantteja, mutta onnekas voi bongata paitsi viisi suurta myös seeproja, hyeenoja ja monia muita eläimiä. Addon kansallispuistosta löytyy eritasoisia majoitusvaihtoehtoja telttailusta safarimajoihin.

Nostata sykettä

Jännitystä matkaltaan hakeva löytää Garden Routen varrelta useita mahdollisuuksia nostattaa adrenaliinitasoaan. Bloukransin sillalta on mahdollista hypätä maailman korkein sillalta tehtävä benjihyppy. 216-metrin korkuinen silta kulkee joen yli ja ympäröivät maisemat tekevät hypystä ainutlaatuisen kokemuksen. Silta sijaitsee N2-moottoritien varrella Nature’s Valleystä itään.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Mikäli korkeat paikat eivät houkuttele, voi benjihypyn sijasta suunnata meren syvyyksiin haiden sekaan. Shark Cage Diving on ehkäpä yksi Etelä-Afrikan suosituimmista aktiviteeteista turistien keskuudessa. Valkohaiden sekaan pääsee sukeltamaan häkissä, joten matkailija voi rauhassa ihastella tai kauhistella maagisia eläimiä niiden luonnollisessa elinympäristössä. Mossel Bayssä useat yritykset järjestävät retkiä haiden sekaan.

Garden Routen varrelta löytyy myös useita mahdollisuuksia kokeilla esimerkiksi laskuvarjohyppyä ja kanjoniretkiä.

Vaellusreittejä kaikentasoisille

Ennen kaikkea Garden Route tarjoaa huikeat vaellusmahdollisuudet. Garden Routen suuresta kansallispuistosta, joka kattaa myös Wildernessin, Knysnan ja Tsitsikamman alueet, löytyy sopivia vaellusreittejä kaikentasoisille. Vaihtoehtoja riittää muutaman tunnin kävelyreiteistä usean päivän mittaisiin vaelluksiin. Kaikkiin Etelä-Afrikan kansallispuistoihin vaaditaan sisäänpääsymaksu, joka on turisteille noin 20 euroa.

Helppoja ja haastavampiakin päiväreittejä löytyy vaivattomasti kaikkialta pitkin Garden Routea. Vaativaa vaellusta hakevan kannattaa suunnata Tsitsikammaan. Storms River Mouth -leirintäalueelta lähtevä Otter Trail -vaellus kestää viisi päivää, jonka aikana kuljetaan yhteensä 42,5 kilometrin matka. Vaellus tulee varata etukäteen.

Nature's Valley, Etelä-Afrikka
Nature’s Valleyn ympäristössä kulkee useita vaellusreittejä.

Otter Trail vaatii hieman etukäteissuunnittelua, sillä vaellus sisältää kaksi haastavaa joen ylitystä, joten vuoroveden vaihtelut tulee huomioida. Lisäksi mukaan tulee varata omat ruoanvalmistusvälineet sekä petivaatteet. Reitin varrella on yöpymiseen tarkoitettuja majoja. Ikärajoitus tälle reitille on 12 vuotta, ja yli 65-vuotiaiden tulee esittää lääkärintodistus fyysisestä kunnostaan.

Mainiot surffausmahdollisuudet

Mikäli matkustat surffilaudan kanssa tai mielesi vasta halajaa tutustua lajin saloihin, löytyy Garden Routen varrelta monia mainioita surffaamiseen sopivia paikkoja. Mossel Bay ja Plettenberg Bay ovat näistä ehkä tunnetuimmat, sillä kummassakin kaupungissa on useampia surffibreikkejä, joista löytyy omansa sekä aloittelijoille että kokeneille surffaajille.

Vaikka Garden Route on jo Intian valtameren puolella Cape Agulhasia, Afrikan eteläisintä kärkeä, joka erottaa Atlantin ja Intian valtameren toisistaan, on vesi silti suurimman osan vuodesta melko viileää, joten märkäpuku on tarpeellinen varuste.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Aloittelijan kannattaa ottaa ensimmäisille kerroille surffiopettaja, sillä varusteet sisältyvät lähes poikkeuksetta surffitunnin hintaan ja paikallinen opettaja osaa näyttää paitsi tekniikan myös aloittelijoille sopivat rannat.

Lajille omistautuneen kannattaa jatkaa Garden Routelta kohti Itä-Kapilla sijaitsevaa Jeffrey’s Baytä, joka on yksi maailman tunnetuimmista surffispoteista. Etelä-Afrikan aalloilla tulee kuitenkin pitää mielessä, että valkohait eivät ole harvinainen ilmestys suosituillakaan rannoilla.

>> Lue lisää: Etelä-Afrikan kohdeopas

Teksti: Anni Moilanen
Kuvat: Flickr / mikehoweely, Anni Moilanen

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Safari Afrikassa on unohtumaton elämys – viisi parasta paikkaa

Hotelli Katajanokka

Haluatko yöksi kaltereiden taakse? Vankilahotellit tarjoavat mieleenpainuvan majapaikan

Rovos Rail

Koe Afrikan savannit luksusjunan kyydissä – Rovos Rail on unohtumaton kokemus

Kapkaupunki

Viisi päiväretkeä Kapkaupungista – ota lomastasi kaikki irti

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja