Hyppää sisältöön

Etelä-Afrikan Top 10 – koe ainakin nämä!

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 19.02.2016
Etelä-Afrikka on vastakohtien sulatusuuni. Matkusta vuorilta laakeille tasangoille ja heimokylistä suurkaupunkeihin - lue 10 vinkkiä suosittuun matkailumaahan!

1. Kapkaupunki, Etelä-Afrikan helmi

Merellistä Kapkaupunkia ei turhaan pidetä yhtenä maailman mielenkiintoisimmista kaupungeista. Rannat, vuoret, rikas kulttuuri sekä kansainvälisen tason ravintolat takaavat monipuolisen loman.

Aikuiset nauttivat Victoria & Alfred Waterfront -rantabulevardin historiallisista rakennuksista sekä kaupungin ostosmahdollisuuksista. Lapsille on puolestaan tarjolla laadukas akvaario sekä läheisen Boulders Beachin pingviiniyhdyskunta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kaupungin liepeillä sijaitsee kuuluisa Pöytävuori, joka on noin kolme kilometriä leveä ja reilun kilometrin korkea. Vuoren huipulla on usein litteän muotoinen pilvimuodostelma, jota kutsutaan leikkisästi pöytäliinaksi. Pöytävuorelle pääsee helposti köysirataa pitkin. Ylhäältä on mahtavat näkymät kaupungin yli aavalle merelle.

2. Koe Krugerin kansallispuisto

Jos haluaa kokea palan aitoa ja villiä Afrikkaa, jää muutaman päivän retki Krugerin kansallispuistoon takuulla mieleen.

Walesin suuruiselta savannialueelta löytää suuren osan maapallon kiehtovimmista villieläinlajeista, joita normaalista näkee ainoastaan eläintarhassa. Kirahveja, elefantteja, leijonia, puhveleita ja sarvikuonoja – kaikki löytyvät Krugerista!

Helpoin ja käytännöllisin tapa tutustua Krugeriin on muutaman päivän pakettimatka, johon kuuluvat majoitukset, kuljetukset, puistomaksu sekä tietysti retkiä eläimiä katsomaan.

Näe villieläimiä Etelä-Afrikassa
Näe villieläimet lähietäisyydeltä Krugerin kansallispuistossa.

3. Viehättävä Port Elisabeth

Liian iso kyläksi, mutta sopivan pieni kaupungiksi – tämä kuvaa hyvin Port Elisabethin rannikkokaupunkia. Se sopii varsinkin kulttuuria ja kauniita rantoja arvostavalle matkailijalle. Kaupungin historiallisista rakennuksista löytyy runsaasti kahviloita ja käsityöläiskauppoja.

Läheinen Jeffrey’s Bay kuuluu Etelä-Afrikan kauneimpiin rantakaistaleisiin ja parhaimpiin surffauskohteisiin.

Aktiviteettimahdollisuudet eivät kaupungista ja sen lähistöltä lopu kesken. Lapset tulevat puhumaan päiväkausia Addon elefanttireservaatista ja Bayworldin merenalaisista olennoista. Maastopyöräilijät löytävät läheisiltä vuorilta maan parhaat reitit, ja hevoshullut pääsevät laukkaamaan lähes loputtoman pitkiä hiekkarantoja.

4. Viinitilat ovat must-kohteita

Viiniteollisuus on vuosikymmenien ajan ollut suuri osa Etelä-Afrikan tuotantotaloutta. Maailmanlaajuisesti Etelä-Afrikka on seitsemänneksi suurin viininvalmistajamaa. Alunperin Euroopasta tuodut lajikkeet on sovellettu paikalliseen ilmastoon erinomaisin tuloksin. Lajikkeina varsinkin Shiraz, Pinot Noir ja Sauvignon Blanc ovat olleet voitokkaita.

Erinomaiset alueet viinivieraillulle sijaitsevat vain noin tunnin ajomatkan päässä Kapkaupungista. Näitä ovat Etelä-Afrikan toiseksi vanhin kylä Stellenbosch, helmenväristen vuorten äärellä sijaitseva Paarl sekä Franschhoek, joka on samalla yksi vanhimmista viinintuotantokohteista.

Tutustu viineihin Etelä-Afrikassa
Etelä-Afrikka kuuluu maailman tärkeimpien viinintuottajamaiden joukkoon.

Näiltä alueilta löytyy toistakymmentä pientä viinitilaa, joista useimmat järjestävät viinimaistiaisia. Tarjolla on myös lukuisia idyllisiä kahviloita ja ravintoloita.

5. Durban sopii surffaajille

Paikallisten suosiman lomakohteen Durbanin monikulttuurisuus takaa virkistävän kaupunkiloman. Durban on erikoinen sekoitus Intiaa, siirtomaahistoriaa ja modernia Etelä-Afrikkaa. Yllättävää kyllä, kaupungissa on vahva art deco -rakennuskulttuuri.

Durban on ennen kaikkea tunnettu rannoistaan ja sitä pidetään itseoikeutetusti surffaajien paratiisina. Kuuluisalla kultaisella maililla näkee satoja surffaajia kilpailemassa parhaista aalloista, ja löytyypä kaupungista myös maan virallinen surffausmuseokin. Lapsille on paljon tekemistä vesi- ja teemapuistoissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

6. Autoilijan Garden Route

Maan kaakkoisrannikkoa myötäilevä Garden Route on kaunis osa Etelä-Afrikkaa. Mossel Baystä Storms Riveriin kulkeva noin 200 kilometrin reitti sisältää kuvakirjamaisen kauniita kyliä kuten Knysna ja Oudtshoorn, golfkenttiä, kymmenen luonnonpuistoa ja tietysti lukemattoman määrän rantoja.

Alueella saattaa nähdä peräti 300 erilaista lintulajia ja merieläimiä delfiineistä hylkeisiin ja valaisiin.

Käytännöllisin tapa matkata Garden Routea pitkin on auton vuokraaminen. Vaihtoehtoinen tapa on hypätä Afrikan viimeisen höyryjunan kyytiin, joka on nimeltään Outeniqua Choo-Tjoe.

7. Etelä-Afrikassa rakastetaan jalkapalloa

Vuoden 2010 jalkapallon maailmanmestaruuskilpailut osoittivat, että eteläafrikkalaiset rakastavat jalkapalloa. Ja mikä olisikaan parempaa kuin kokea paikallisottelu kymmenien tuhansien kannattajien keskellä? Melu ja tunnelma toimivat takuulla kaikille aisteille.

Kapkaupunki on paras paikka kokea jalkapallo-ottelu. Ajax Capetownin otteluihin saa lippuja matkailuinfosta tiedustelemalla tai suoraan joukkueen omilta verkkosivuilta.

8. Rannat lumoavat lomailijan

Etelä-Afrikassa rantaviivaa on yli 3 000 kilometriä ja hiekkarantoja toistasataa. Suurin osa silmiä hivelevistä rantaviivoista on länsirannikolla ja useat rannat ovat täysin tyhjiä muista ihmisistä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Erikoista on, että vaikka länsirannikolla ilma voi olla hyvinkin kuumaa, niin vesi on lähtökohtaisesti jäätävää. Toisin on itäpuolella, jossa lämpimät merivirrat tekevät vesiaktiviteeteista huomattavasti nautinnollisempia.

Kapkaupunki tarjoaa parhaan vaihtoehdon urbaania rantaelämää etsivälle. Täällä aika kuluu ihmisiä seuraamalla ja ravintoloiden antimista nauttien. Läheisellä Boulders Bayn rannalla saatat saada seuraa pingviineistä.

Myös Etelä-Afrikan vedenalainen elämä on ainutlaatuista. Valaita, haita ja pingviinejä pääsee seuraamaan veneen kyydissä sekä sukeltaen. Huimapäät voivat kokea tappajahain läheisyyden, kun heidät lasketaan metallikehikossa haiden keskelle.

9. Drakensbergin vuoret

Virkistävä vaihtoehto savannien kuumuudelle ovat Drakensbergin vuoret. Vihreä vuorijono levittäytyy lähes 1 000 kilometriä pitkin maan itäistä puolta tarjoten mahtavat näkymät rannikolle ja savanneille.

Drakensbergin vuoristo Etelä-Afrikassa
Drakensbergin vuorilta löytyy paljon aktiviteetteja.

Drakensberg on myös ihanteellinen paikka seikkailuille. Vaellukset, ratsastus ja villieläinsafarit ovat vain osa tarjontaa. Erilainen tapa tutustua alueeseen on matkata pitkin puiden väleissä riippuvaa kaapelirataa. Majoitusmahdollisuuksia on alueella useita, mutta varaukset kannattaa tehdä etukäteen.

Yksi parhaista nähtävyyksistä on vaikuttava Tugela Falls. Se on maailman toiseksi korkein vesiputous, jolla on korkeutta peräti 947 metriä. Se on osa 22 kilometriä pitkää Gorge-reittiä, joka on vaellettavissa yhden päivän aikana.

10. Retket heimokyliin

Etelä-Afrikassa kulttuuriperinteet ovat edelleen vahvasti voimissaan. Hauska tapa tutustua paikallisiin traditioihin on osallistua järjestetylle vierailulle yhteen kansallispuistoissa sijaitsevista heimokylistä.

Esimerkiksi Shangana on Krugerin kansallispuiston eteläpuolella sijaitsevassa kylä, jossa pääsee seuraamaan paikallisten päivittäisiä rutiineja. Kylässä on myös erinomaiset markkinat perinteisine kasityöläistuotteineen. Toinen varteenotettava kylä on Welverdient.

Kylävisiitit ovat yleisesti puolen päivän retkiä, joihin sisältyy lounas. Matka kannattaa varata turisti-infosta tai luotettavilta matkanjärjestäjiltä.

Teksti: Daniel Stöckli / Matka24.com
Kuvat: Flickr / Joe Turco, Daniel Stöckli, Daniel Stöckli, Daniel Stöckli

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Safari Afrikassa on unohtumaton elämys – viisi parasta paikkaa

Hotelli Katajanokka

Haluatko yöksi kaltereiden taakse? Vankilahotellit tarjoavat mieleenpainuvan majapaikan

Rovos Rail

Koe Afrikan savannit luksusjunan kyydissä – Rovos Rail on unohtumaton kokemus

Kapkaupunki

Viisi päiväretkeä Kapkaupungista – ota lomastasi kaikki irti

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja