Erilainen Turkki - koe Kappadokian hämmästyttävät maisemat

Kohdeopas: Kappadokia

Varpunen kyyhkyslaaksossa

Turkin Kappadokia on Keski-Anatolian ylängöillä sijaitseva alue, joka tunnetaan erikoisista kivimuodostelmistaan ja maanalaisista kaupungeistaan.

Kappadokia on luonnonvoimien ja ihmiskunnan kekseliäisyyden upea taidonnäyte – erikoiset maapilarit ja tulivuoren tuhkasta syntyneestä kiviaineksesta rakennetut asumukset ovat ainutlaatuinen osa Turkkia. Kappadokia kuuluu myös Unescon maailmanperintökohteiden joukkoon.

Ainutlaatuiset maisemat hurmaavat

Kappadokia on yksi koko Turkin uniikeimmista matkakohteista – savupiipunmuotoisista kivimuodostelmistaan tunnettu alue vetää puoleensa sekä aktiivimatkailijoita että kulttuurista kiinnostuneita reissaajia.

Kappadokian kymmenissä maanalaisissa kaupungeissa on myös historia esillä. Maan alle rakennettiin toimivia kaupunkeja arviolta jo 4000 vuotta sitten. Luolastot kirkkoineen ja keittiöineen toimivat aikanaan myös varhaiskristittyjen piilopaikkoina, eivätkä edes myöhemmät islamilaiset hallitsijat ole nähneet tarpeelliseksi tuhota kirkkoja.

Kansallispuistot, museot ja lumoavat vaellusreitit pitävät matkalaiset tyytyväisinä Kappadokiassa – paikallisesta vieraanvaraisuudesta puhumattakaan. Kasvaneesta turismista huolimatta seudulla voi vielä aistia aidon turkkilaisen kylätunnelman.

Kuumailmapallot Kappadokiassa, kuva: Riikka Krenn

Aktiviteetteja ja retkeilyä Kappadokiassa

Kuumailmapallolennot ovat iso bisnes Kappadokiassa. Paras aika osallistua lennolle on aikaisin aamulla, jolloin henkeäsalpaava auringonnousu levittäytyy Kappadokian siluetin ylle. Kuumailmapalloajelut kestävät yleensä noin puolitoista tuntia ja maksavat muutaman satasen. Näky on kaunis myös maasta katsottuna: kivimuodostelmien yllä leijuvat kuumailmapallot ovat ehkä tunnetuin Kappadokian postikorttimaisema.

Alue on retkeilijöiden suosiossa upeine vaellusreitteineen. Patikkaretkeä varten kannattaa varata lämmintä vaatetta, sillä alueella on paljon lämpötilavaihteluja lyhyen ajan sisällä. Myös ratsastusretkiä on tarjolla.

Kulinaarimatkailijan Kappadokia

Kappadokia on myös herkuttelijan unelmakohde – alueen boutique-hotelleissa ja ravintoloissa tarjotaan ruokaa, jota tullaan nauttimaan pidemmänkin matkan takaa. Seudulla on myös useita perinteikkäitä viinitiloja, joihin voi poiketa maistamaan paikallisia erikoisuuksia.

Ylellisten hotelliensa, kylpyläpalveluidensa ja ruokakulttuurinsa ansiosta Kappadokiasta on nopeasti tullut suosittu hemmottelulomakohde.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN KAPPADOKIASSA

Luolataloja Kappadokiassa

Lentäen Istanbulin kautta

Kappadokiaa lähinnä sijaitseva lentokenttä on Kayserissa, jonne on noin 50 kilometrin matka. Suomesta ei ole suoria lentoja Kayseriin, mutta yhteyttä Istanbulin kautta voi tiedustella Turkish Airlinesilta. Edestakaiset lennot Helsingistä Kayseriin maksavat noin 300-600 euroa.

Kayserin lentokentältä matkaa voi jatkaa kätevästi bussilla. Bussikyydityksen voi varata jo hotellia varattaessa, lähes kaikki hotellit tarjoavat kuljetuspalvelun asiakkailleen.

Kappadokiaan on helppo tehdä myös päivän tai parin retki Turkin etelärannikon lomakohteista. Ajomatka esimerkiksi Antalyasta tai Alanyasta kestää noin viisi tuntia ja matkan maisemat vuoristoon noustessa ovat hienot. Kappadokia on tyypillinen laajempienkin Turkin-kiertomatkojen osuus ja monelle ehkäpä odotetuin koko kierroksen etapeista.

Mainos: Matkoja Kappadokiaan myy Top10 Matkatarjoukset

Persoonallisia majoitusratkaisuja tarjolla

Monet Kappadokiaan saapuvat matkailijat haluavat ehdottomasti yöpyä luolahotellissa. Alueella on runsaasti hotelleja luksusresorteista persoonallisiin boutique-hotelleihin ja yksinkertaisiin majapaikkoihin.

Varaukset suosituimpiin hotelleihin on syytä tehdä hyvissä ajoin etukäteen. Kaikkein hulppeimmat luolasviitit saattavat maksaa jopa tuhat euroa yöltä ja varaus on tehtävä puoli vuotta etukäteen.

Edullistakin majoitusta alueelta toki löytyy. Pienistä majataloista yösijan voi saada vuodenajasta riippuen noin 20-30 eurolla.

Liikkuminen Kappadokiassa

Kappadokiassa on kattavat bussiyhteydet, joilla pääsee liikkumaan kohteesta toiseen. Myös autonvuokraus on kätevä tapa nähdä alue omassa tahdissa.

Monille kuumailmapallolento tasankojen yllä on matkan ikimuistoisin elämys. Kuumailmapallolento kannattaa varata jo etukäteen tai viimeistään heti hotellille saavuttaessa.

KAPPADOKIAN NÄHTÄVYYDET

Kyyhkyslaakso

Göremen ulkoilmamuseo on must-kohde

Göremen ulkoilmamuseo on yksi alueen tunnetuimmista käyntikohteista ja se on hyvä paikka aloittaa Kappadokian kiehtovaan historiaan tutustuminen. Täällä voit nähdä tuhatvuotiaita kiveenlouhittuja kirkkoja alkuperäisine freskoineen. Museo tarjoaa myös vilkaisun historiaan ja paikalliseen elämäntyyliin. Freskojen valokuvaaminen on nykyisin ehdottomasti kiellettyä, sillä salamavalot vahingoittavat jo valmiiksi haurasta maalipintaa.

Göremen ulkoilmamuseoon kannattaa varautua tukevin kengin. Museon yhteydessä on pieni kahvila ja sen ulkopuolella pitkä rivistö kaupustelukojuja, joten aika kuluu myös eväiden äärellä istuen tai ostoksia tehden.

Lähellä sijaitsevassa Göremen kylässä savunpiipunmuotoiset kivimuodostelmat ovat usein edelleen asuttuja, joten vain kävelyretki halki kylän on tapa nähdä paikalliselämää, jossa perinteet ja moderni maailma sekoittuvat kiehtovalla tavalla.

Kappadokian maanalaiset kaupungit

Kappadokiassa on useita maanalaisia kaupunkeja, joista hyviä esimerkkejä ovat Derinkuyu ja Kaymakli. Maan alle rakennettiin aikoinaan toimivia, monikerroksisia kaupunkeja, joissa muun muassa kristityt piilottelivat vainojen aikaan.

Asutuksen ensimmäisestä syntyajankohdasta ei ole tarkkaa tietoa, mutta maanalaisissa kaupungeissa uskotaan olleen elämää jo jopa 4 000 vuotta sitten. Luolat tarjosivat suojaa paitsi vihollisilta, myös Kappadokian talvisin kylmäksi käyvältä ilmastolta. Kappadokia sijaitsee ylängöllä, jolla kyllä kesäisin on aurinkoista ja lämmintä, mutta jossa lämpötila laskee talvella miinuksen puolelle ja luntakin nähdään usein.

Hemmettele itseäsi Ürgüpissa

Pientä luksusta lomaansa kaipaavat matkailijat suuntaavat usein Ürgüpiin, joka tunnetaan tyylikkäistä hotelleistaan ja erinomaisesta ruokatarjonnastaan. Suosittu kohde sijaitsee erinomaisella paikalla, josta on helppo tehdä retkiä muualle Kappadokiaan. Aktiivisen päivän jälkeen Ürgüpissa voikin rentoutua vaikka spa-hoitojen tai turkkilaisen hamamin merkeissä.

Näe Ihlaran laakso kirkkoineen

Vaellus Ihlaran kanjoniin esittelee Kappadokian monipuolisen luonnon ja paikallisen kylän leppoisan elämänmenon joen varrella. Ihlaran laakso tunnetaan erityisesti kirkoistaan: kanjonissa on yli 100 bysanttilaiskirkkoa. Osa kirkoista on saanut vaikutteita myös egyptiläisestä ja syyrialaisesta rakennustyylistä.

Kierrä laaksosta toiseen

Kappadokian alue on valtavan laaja ja sen sadoilla laaksoilla on jokaisella oma ilmeensä ja omat erikoisuutensa ja omanlaisensa kivimuodostelmat. Tunnetuimpiin laaksoihin ohjataan englanninkielisin kyltein ja usein niitä kutsutaan myös englanninkielisillä nimillään.

Kyyhkyslaaksoa (Güverncinlik, Pigeon Valley) kansoittavat tuhansien kyyhkyjen parvet, joiden lentely on viehkeää seurattavaa. Laakson näköalapaikkaa suojevat paha silmä -symboleilla koristetut puut.

Punaisen laakson (Kizilcukur, Red Valley) maisema värjäytyy nimensä mukaisesti punaiseksi aina auringon laskiessa. Naapurilaakso Güllündere (Rose Valley) puolestaan on väriltään vaaleanpunainen.

Rakkauden laakso (Görkündere, Love Valley) puolestaan saattaa muistuttaa maisemaltaan jotain lapsille sopimatonta.

Laaksosta toiseen on helppo kiertää polkupyörällä, autolla tai vaikkapa ratsastaen. Etäisyydet tunnetuimpien kohteiden välillä ovat lyhyet ja seudun tiet pääosin suhteellisen hyvässä kunnossa. Pyöräily on erityisen suosittu tapa tutustua laaksoihin. Kulkupelin voi vuokrata paikan päältä.

KAPPADOKIAN PARHAAT

Kivimuodostelmia Turkin Kappadokiassa

Kappadokian parhaat elämykset

  1. Kierrä upeat kirkot ja maanalaiset kaupungit
  2. Osallistu kuumailmapallolennolle
  3. Vaella Kappadokian huikaisevissa maisemissa
  4. Koe todellinen turkkilainen vieraanvaraisuus
  5. Tutustu paikallisiin viinitiloihin

Kappadokian miinukset

  1. Kylmä talvikausi
  2. Pitkä matka rannikolta
  3. Matkailijoita huijaavat kaupustelijat

Lisätietoja

Turkin Valtion Matkailutoimisto

Teksti: Maria Hietala ja Riikka Krenn
Kuvat: Kim Green, Riikka Krenn

Päivitetty: 9.2.2015

Turkki: Lue lisää kohdeoppaita

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

7 kommenttia

TSS:n järjestämä matka Istanbul-Ankara-Kappadokia-Antalya + viikon oleskelu hotellissa Turkin Rivieralla joulukuun 3-17.2015.
Matka oli hyvin toteutettu ja juuri esitteessä luvatun kaltainen.
Matka oli mielestämme kokonaisuudessaan hyvin edullinen, vaikka ostimme kaikki lisäpaketit. Kaikki oli esitteessä selkeästi eritelty. Mikään ei myöskään tullut yllätyksenä, jos oli hyvin perehtynyt etukäteen esitteeseen. Jollei osta/ostanut kaikkia tarjottuja lisäpaketteja, matka voi olla “haastavampi”.
Kiitoksia!

Kappadokia oli tosi ihana mielenkiintoinen ja ikimuistoinen kohde vaikka olimmekin siellä helmikuussa, jolloin oli välillä pakkastakin niin se ei menoa haitannut. Maisemat olivat käsittämättömän upeita – vaikea uskoa, että sellainen paikka ylipäätään on maailmassa olemassa. Ja ihmisten ystävällisyys on tosi lämmintä. Niitä näkymiä ja kokemuksia en varmaan koskaan unohda. Ja oppaamme oli kerrassaan loistopakkaus ja puhui hyvin suomea ja piti hyvää huolta ja oli vielä huumori-ihminen. Suurkiitokset! t. Maijukka

Tulipa käytyä Kappadokiassa ja olen onnellinen,että lähdin vaikka talvi olikin siellä vahvasti läsnä.Paljon olen matkustanut,mutta mitään vastaavaa en ole kokenut.Tuntui,että en ole edes samalla planeetalla!Upea matka.Hyvin järjestetty.Hyvät suomea puhuvat turkkilaiset oppaat.Ihanat turkkilaiset ihmiset.KYMMENEN PISTETTÄ,

kappadokia on seuraava matkankohde maaliskuussa .kyllä ihastuimme on varmaan hienointa nähtävää mitä turkissa on

Palasimme viikko sitteen Kappadokiasta aivan ihana matka vaikka oli sielläkin talvi kokemus oli silti ainutkertainen, ne maisemat ei sitä voi kuvailla se on jokaisen itse nähtävä, satumaisen upeat! Opas aivan ihana Turkkilainen nuori mies ja kaiken ihanuuden kruunasi lisä viikko Arcanus Side Resort hotelissa! Unelmani on nähdä Kappadokia ilman lunta! Kiitos ihanasta matkasta!