Kohdeopas: Mauritius

Mauritius on idyllinen paratiisisaari

Mauritiuksella rantalomalainen voi nauttia ihanteellisesta ilmastosta ja vertaistaan hakevasta ystävällisyydestä.

Kulttuurien sulatusuunissa menneisyys ja nykyisyys ovat sekoittuneet saumattomasti toisiinsa. Vietätpä lomaasi rannalla, golfkentällä tai nähtävyyksiä tutkien, Mauritiuksen upeassa ympäristössä suupielet kääntyvät joka tapauksessa hymyyn.

MAURITIUS MATKAILUMAANA

Mauritiuksella trooppinen ilmasto

Valtameren paratiisisaari

Mauritius on idyllinen paratiisisaari, joka sijaitsee Madagaskarin itäpuolella Intian valtameressä. Mauritius ei ole erityisen suuri saari, sillä se on vain noin 45 kilometriä leveä ja 65 kilometriä pitkä. Asukkaita saarella on noin 1,3 miljoonaa.

Mauritiuksen historia on erittäin mielenkiintoinen, sillä saarivaltio on saanut vaikutteita maailman eri kolkista. Alkuperäisten portugalilaisten valloittajien jälkeen Mauritiuksen saivat haltuunsa alankomaalaiset 1500-luvun loppupuolella ja saari nimettiin Alankomaiden päämiehen Morits Oranialaisen mukaan.

Eristyksissä maailmasta elävä saari on juuri sopiva lomapaikka niille, jotka kaipaavat lomalta rentoutumista, nautiskelua ja hemmottelua. Mauritius onkin erityisesti hääparien suosima matkakohde.

Mauritius on erityisen tunnettu pehmeistä hiekkarannoistaan, mutta saarella voi nauttia myös kulttuurista. Mauritiukselta löytyy kaksi Unescon maailmanperintökohdetta: Aapravasi Ghat ja Le Mornen kulttuurimaisema.

Toiminnallisuutta saarella tarjoavat golffareille golfkenttien viheriöt ja kalamiehille ja -naisille laivankannet syvänmeren kalastuksen merkeissä.

Mauritiuksen suosituimpia matkakohteita ovat Grand Bay ja maan pääkaupunki Port Louis.

Mauritiuksen ilmasto

Mauritiuksella vallitsee merellisen trooppinen ilmasto. Vuodenajat ovat saarella päinvastaiset kuin Suomessa: lämpimämpi jakso eli kesä ajoittuu Mauritiuksella joulukuun ja huhtikuun välille, kylmempi jakso puolestaan toukokuun ja marraskuun välille.

Lämpötilat ja ilmankosteus pysyttelevät Mauritiuksella kuitenkin korkeissa lukemissa vuodenajasta riippumatta. Kesällä lämpötilat liikkuvat 30 asteen tienoilla ja talvella 20 asteessa. Sateita Mauritiuksella saadaan ympäri vuoden, mutta suurimmat sademäärät ajoittuvat kesään eli joulu-maaliskuulle. Kesällä saarta voivat uhata myös trooppiset syklonit.

Rantakulttuuria Mauritiuksella

Mauritiuksen palmut, meri, aurinko ja tasokkaiden hotellien palvelut takaavat rentouttavan rantaloman.

Rannat ovat Mauritiuksella valkoista hiekkaa, joka kutsuu auringon palvontaan. Pehmeällä hiekalla voi nauttia auringosta, lueskella hyvää kirjaa ja välillä käydä kastautumassa lämpimässä meressä. Laguunien kristallinkirkkaassa vedessä uiminen, snorklaus tai sukeltelu on elämys.

Rantojen ohella Mauritiuksella voi nauttia myös kulttuurista. Muutaman metrin päässä Baie aux Tortuesista, kilpikonnien rannasta, voi löytää vanhan Balaclavan rauniot. Baie aux Tortues sai nimensä 1600-luvulla, kun merimiehet ristivät alueen sen runsaan kilpikonnapopulaation mukaan.

Syvänmerenkalastusta ja vehreitä viheriöitä

Syvänmerenkalastusta harrastaville Mauritius on todellinen paratiisi. Saariston vesillä uiskentelee jos jonkinlaisia eväkkäitä, kuten monentyyppisiä haikaloja, tonnikaloja ja barrakudoja. Mauritiuksella on tilillään monia ennätyksiä ja mestaruuksia kalastuksen saralla, ja saarella järjestetään esimerkiksi monia kalastuskilpailuja.

Välkehtivä Intian valtameri tarjoaa paljon mahdollisuuksia myös muihin vesiurheilulajeihin, kuten sukeltamiseen ja snorklaukseen.

Mauritiukselta löytyy oiva tilaisuus golfaukseen ja monet saarivaltion hotelleista järjestävät vierailleen erilaisia golfkursseja. Vaikka ei olisi koskaan golfmailaan tarttunutkaan, kannattaa harrastus aloittaa juuri Mauritiuksella.

Erilaisia kursseja löytyy myös pelin aktiiviharrastajille. Saarelta löytyy paljon hyviä golfkenttiä, joilla taitoja voi hioa. Golfkenttien ympäristö on usein todella lumoava: takana siintää vihreitä kukkuloita ja kaukana edessä kimmeltää sininen meri.

Ostoksilla Mauritiuksella

Mauritiuksella on pitkäaikainen maine ostosparatiisina, eikä maine ole tuulesta temmattu. Mauritiuksen suurimmissa kaupungeissa sijaitsee paljon kauppoja ja ostoskeskuksia, ja tekstiiliteollisuus on yksi saaren pääelinkeinoista.

Markkinatunnelman ystävien kannattaa suunnata saaren itäosissa sijaitsevan East Flacq -kylän värikkäille ja suosituille markkinoille.

Hintatasoltaan Mauritius on kohtuullisen edullinen lomakohde. Suurissa hotelleissa ja turistialueilla hinnat ovat huomattavasti korkeampia kuin muualla saarella.

Ripaus romantiikkaa

Kun etsii kohdetta täydelliselle kuherruskuukaudelle, ei kannata unohtaa Mauritiusta. Mauritius on ollut monen tyytyväisen pariskunnan häämatkakohde, ja saarivaltiolla onkin legendaarinen maine juuri kuherruskuukausikohteena.

Mauritiuksen hotellit tarjoavat erityisiä häämatkapaketteja, joihin saattaa kuulua vaikka koko loman ohjelmisto huoneessa odottavasta samppanjapullosta järjestettyihin retkiin.

Mauritius on unelmakohde myös niille, jotka päättävät jättää suuren hääjärjestelyrumban muille pareille ja karata vihille. Mauritiuksella voi sanoa ”tahdon” yksityisessä ja intiimissä seremoniassa pienessä kappelissa tai vaikka pitkällä hiekkarannalla auringonlaskun aikaan. Ennen seremonioita kannatta kuitenkin varmistaa tarkkaan, että kaikki luvat ja vaadittavat paperit ovat kunnossa.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN MAURITIUKSELLA

Mauritiuksella rento rantaloma

Lennot ja matkat Mauritiukselle

Mauritiukselle matkustetaan pääasiassa lentäen. Mauritiuksella on viisi lentokenttää, joista vilkkaimpiin kuuluu Port Louisin lentoasema.

Air Mauritius operoi Mauritiukselle noin 30 viikoittaista lentoa eurooppalaisista suurkaupungeista, kuten Pariisista. Muita Mauritiukselle lentäviä yhtiöitä ovat British Airways, Emirates Airlines ja Condor.

Välilaskulliset lennot Helsingistä Mauritiukselle maksavat noin 800–1500 euroa. Tarjolla on myös suoria lentoja, sillä Finnmatkat lentää Suomesta suoraan Mauritiukselle.

Saarelle on tarjolla myös lennot ja hotellin sisältäviä paketti- ja häämatkoja.

Hotellit ja majoitus Mauritiuksella

Mauritius tunnetaan luksuslomakohteena ja se näkyy myös hotellitarjonnassa. Saarelta löytyy paljon hyvätasoista majoitusta ja monet Mauritiuksen hotelleista tarjoavat erilaisia hemmottelevia kylpylähoitoja.

Hyvä taso näkyy kuitenkin myös hinnoissa. Edullista budjettimajoitusta ei saarelta juuri löydy. Hotelliyö Mauritiuksella maksaa keskimäärin noin 100–200 euroa, mutta majoitusta voi pienissä hotelleissa saada myös 30–70 eurolla.

Liikkuminen Mauritiuksella

Pidemmillä matkoilla Mauritiuksella kannattaa liikkua etenkin busseilla, jotka tarjoavat koko saaren kattavan reittiverkoston ja edulliset hinnat. Linja-autojen aikataulut ovat kuitenkin erittäin joustavia, eli matkanteko on hidasta ja vähemmän täsmällistä.

Mauritiuksen lomakohteissa voi liikkua myös taksilla. Luotettavissa ja laillisissa takseissa on valkoiset rekisterikilvet, ja hinta kannattaa sopia aina etukäteen.

Mauritiuksen vasemmanpuoleinen liikennekulttuuri poikkeaa paljon suomalaisesta, joten autonvuokrausta kannattaa Mauritiuksella harkita tarkkaan. Myös jalankulkijoiden on syytä pysytellä valppaana.

Mauritiuksen naapurisaarille pääsee lentäen Mauritiuksen sisäisillä lennoilla esimerkiksi Port Louisin ja Sir Seewoosagurin lentokentiltä.

MAURITIUKSEN MATKAKOHTEET

Mauritiuksen pääkaupunki on Port Louis

Rantaelämää Grand Bayssa

Mauritiuksen pohjoisosassa sijaitseva Grand Bay oli ensimmäinen alue, jonne turistimassat löysivät tiensä, ja lomakohde on säilyttänyt asemansa yhtenä saaren turismikeskuksista.

Grand Baysta löytyy rantaelämää, ja esimerkiksi hiljattain kunnostettu La Cuvette on ehdottomasti vierailun arvoinen ranta. Toinen suosikki on Pereyberen yleinen uimaranta, jonka tuntumasta löytyy paljon shoppailupaikkoja, ravintoloita ja pubeja.

Sekä paikalliset että turistit suuntaavat Grand Bayhin kun haluavat viettää hauskan illan ulkona. Grand Baysta löytyy ravintoloita, baareja ja diskoja joka sormelle.

Pääkaupunki Port Louis

Ranskan kuninkaan mukaan nimetty Port Louis on Mauritiuksen pääkaupunki ja maan suurin kaupunki. Port Louisissa sijaitsee yksi Intian valtameren tärkeimmistä satamista, sekä vilkasliikenteinen lentokenttä.

Kaupungin tunnetuimpia nähtävyyksiä ovat vuorella sijaitseva Port Louisin vanhakaupunki ja luonnontieteellisen museon dodot.

Trioletin kylä

Mauritiuksen pohjoisosassa kannatta vierailla Trioletin kylässä, joka tarjoaa mahdollisuuden tutustua saaren suurimpaan hindutemppeliin.

Alun perin vuonna 1819 rakennettu Maheswarnathin temppeli on rakennettu lukuisten hindujumalien kunniaksi, kuten Shivan, Krishnan, Vishnun ja Brahman.

Historiallinen Vieux Grand Port

Mauritiuksen kaakkoisosassa kannattaa vierailla Vieux Grand Portissa, suuressa vanhassa satamassa, joka on Mauritiuksen vanhimpia rakennelmia.

Vanhassa satamassa voi nähdä esimerkiksi ensimmäisen hollantilaisen linnoitusten rauniot. Vieux Grand Portissa kaivaukset ja tutkimukset ovat yhä käynnissä ja saaren historian tärkeästä ajanjaksosta saadaan vähitellen lisää tietoa.

Hupia lapsille Waterpark Leisure Villagessa

Mauritiukselta löytyy veteen liittyvää hupia myös lapsiperheille ja lapsenmielisille. Saaren itäosassa sijaitseva Waterpark Leisure Village tarjoaa huvitusta kaikenkokoisille vesipedoille.

Vesipuistosta löytyy monia vesiliukumäkiä, uima-altaita ja puupaikkoja. Aikuiset voivat ottaa osaan touhuun tai nauttia auringosta altaan reunalla.

Waterpark Leisure Village

MAURITIUKSEN PARHAAT

Upea Mauritius

Mauritiuksen parhaat aktiviteetit

  1. Rannalla loikoilu
  2. Golf
  3. Sukellus
  4. Shoppailu
  5. Syvänmerenkalastus

Linkit

Mauritius.net: Mauritiuksen virallinen matkailusivusto
Mauritius.fi: Suomenkielinen matkailusivusto

Teksti: Jenna Lehkonen
Kuvat: Flickr / subzi73, Andy Cardiff, Sudhanshu Pran Kaul, Mohammed Alnaser

Päivitetty: 10.2.2015

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

4 kommenttia

Nice Article,Explained clearly.Mauritius is one of most beautiful island in Indian ocean..seriously it was wonderful experience.Clean and cool atmosphere.i like that Mauritius it was like lighter and healthy..

Thank you for valuable information and shared with me your best experiences in Mauritius. Actually we are planing to go trip to island side , but i dont have any idea about Mauritius and how it is also what are all main places it have…after reading your blog really am thinking to visit there once,,,

Upea paikka. Mauritiusta vois suositella kaikille, jotka rakastavat rauhaa ja turkoosia merta.

Saari ihan jees, ei mitään vikaa. Upea ilmasto, siis kuumaa ja kosteaa. Grand Bay oli mahdoton turistirysä, en suosittele, Hotellialueella suomihinnat, mutta kauempana hotelleista paikallishintataso varsin kohtuullinen! Lähirannat ja yleiset, paikalliset uimarannat mukavampia. Ruokakulttuuri ja eläminen jäi jotenkin laimeaksi tai epäselväksi, vaikka kreolilaisruokaa olikin hehkutettu joka paikassa. Mauritius on oikein sopiva paikka jos haluaa tulla toimeen ranskan kielellä ja tykkää hyvistä viineistä, mitä vaikkapa Kaakkois-Aasiassa ei saa.