Hyppää sisältöön

Suomen parhaat retkeilykohteet – 8 paikkaa, joissa otat kesästä kaiken irti

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 21.08.2018
Retkeily on erinomainen tapa ottaa kaikki irti kesästä sekä kotimaan kauniista luonnosta, ja se sopii kaikenikäisille. Tutustu Suomen parhaisiin retkeilykohteisiin ja vietä unohtumaton kesä luonnossa!

ILMOITUS

1. Koli ja Pohjois-Karjalan kohteet

Pohjois-Karjalassa sijaitseva upea Koli tarjoaa todellisen suomalaisen kansallismaiseman, ja se tuleekin kokea vähintään kerran elämässä, mutta mieluusti useammin. Koli on Suomen kuuluisin vaara, josta avautuvat maisemat ovat parhaimmillaan kesällä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
100 Syytä100 syytä retkeillä Suomessa
Pohjois-Karjalan kosket tarjoavat monenlaisia elämyksiä.

Alueella sijaitsee myös monia muita kiinnostavia luontokohteita. Pohjois-Karjalassa on 2 200 järveä, mutta luontokohteet eivät lopu siihen: Lieksan ja Ilomatsin alueella sijaitseva Patvinsuon kansallispuisto yhdistää vanhat aarniometsät ja kauniit hiekkarannat, mutta vaikuttavista maisemista huolimatta se on säilynyt rauhallisena ulkoilukohteena.

Venäjän rajan tuntumassa sijaitseva Petkeljärven kansallispuisto taas esittelee jatkosodan aikaisia taisteluvarustuksia, mikä kiinnostaa erityisesti sotahistoriasta innostuneita retkeilijöitä. Ruunaan retkeilyalueella taas pääsee näkemään upeat kuohuvat kosket, jotka soveltuvat mainiosti paitsi koskenlaskuun myös kalastukseen.

Pohjois-Karjalan kohteet

2. Koe kansallispuistot juosten

Vaihda perinteinen asfalttilenkkeily kesällä polkujuoksuun ja tutustu kotimaan kansallispuistoihin uudella tavalla. Kesällä 2018 se onnistuu aiempaa helpommin, sillä Suomen kansallispuistoissa järjestetään tapahtumakiertue, johon kuka tahansa voi osallistua. Mennään metsään! -kiertue kattaa 40 kansallispuistoa ja kestää kuusi kuukautta.

100 Syytä100 syytä retkeillä Suomessa
Polkujuoksu Suomen kansallispuistoissa on erinomainen tapa ottaa kaikki irti kotimaan luonnosta.

Polkujuoksun edut ovat ylivoimaiset: sen lisäksi että jo pelkkä metsään meneminen lisää onnellisuutta, juokseminen parantaa kestävyyskuntoa ja haastava alusta lisää ketteryyttä, koordinaatiota ja tasapainoa. Suomessa on yli 7 000 kilometriä merkittyjä retkeilyreittejä, ja ne sopivat mainiosti myös polkujuoksuun. Mene metsään ja kokeile!

Mennään metsään!

3. Valtava Kummakivi ihmetyttää

Nykyisen Suomen päällä oli 13 000 vuotta sitten kolmen kilometrin paksuinen jääkerros, joka on jättänyt jälkensä sinne tänne ympäri maata. Yksi niistä on Etelä-Karjalan Ruokolahdella sijaitseva Kummakivi, joka on seitsemän metrin kokoinen siirtolohkare, jonka päällä kasvaa 30 vuotta vanha kaksilatvainen mänty.

100 syytä100 syytä
Kummakivi yllättää kävijän Ruokolahdella.

Todella vaikuttava näky saa ihmisen nöyrtymään luonnon voimien edessä. Tämä on kokemisen arvoinen elämys!

Kummakivi

4. Saimaan kauneus avautuu Neitvuorelta

Sveitsin upeat luontomaisemat ovat jättäneet lähtemättömän jäljen matkailijoihin, mutta sama vaikutus on myös Savon Sveitsiksi kutsutulla Neitvuorella. Sen laelta 184 metrin korkeudesta avautuu unohtumaton näkymä, kun samassa maisemassa yhdistyvät järvet ja metsät.

100 Syytä100 syytä retkeillä Suomessa
Saimaan Sveitsi tarjoaa hengästyttävät näkymät.

Maisemiin voi tutustua eri mittaisilla patikkaretkillä, joiden pituus vaihtelee 1,6 kilometristä 13 kilometriin. Vaihtoehtoja löytyy jokaiselle ulkoilijalle, ja maisemat ovat takuulla upeat! Vaihteleva maasto takaa, että lyhyelläkin reitillä pääsee hengästymään.

Saimaan Sveitsi

5. Teijon merellinen luonto

Turun saariston tuntumassa oleva Teijon kansallispuisto ja sen lähellä sijaitsevat ruukkikylät luovat loistavan kombinaation lomalaiselle, sillä siellä upea luonto yhdistyy erinomaisiin palveluihin. Teijon kansallispuisto on kuin Suomen luonto pienoiskoossa, ja ruukkikylistä pääsee suoraan kansallispuistomaisemaan.

100 Syytä100 syytä retkeillä Suomessa
Teijosta ei puutu leppoisaa kesätunnelmaa!

Teijossa sijaitsevat kolme ruukkikylää täydentävät luonnon tarjoamaa upeaa maisemaa hyvillä palveluilla. Puhdasvetisen Matildajärven rannalla sijaitseva Mathildedal henkii kylätunnelmaa, missä voi tutustua punamultatalojen ympäröimiin puoteihin ja nauttia makuelämyksistä. Teijon ruukkikylässä taas voi vierailla esimerkiksi tunnetuissa kivikirkossa ja kartanossa. Hamarijärven rannalla sijaitseva Kirjakkalan ruukkialue on täynnä 1800-luvun hirsirakennuksia, jotka on kunnostettu historialliseen ulkoasuun.

Teijon merellinen luonto

6. Unohtumaton pyöräretki Ahvenanmaalla

Ahvenanmaan merellinen luonto, upeat maisemat ja tasainen maasto ovat kuin luotuja pyöräretkelle. Lyhyet välimatkat tekevät pyöräilystä rentoa, sillä saarilla ei tarvitse kiirehtiä.

100 Syytä100 syytä retkeillä Suomessa
Pyöräily Ahvenanmaalla onnistuu helposti, sillä tarjolla on monenlaisia ohjattuja pyöräilyretkiä.

Pyöräily on hyvin helppoa, sillä Ahvenanmaalla järjestetään monenlaisia erilaisia pyöräretkiä. Osallistujille tarjotaan pyörät, kypärät, reittikartat ja parhaassa tapauksessa myös ensiluokkainen ruokailu, joka voi olla esimerkiksi kolmen ruokalajin illallinen viini- ja juustopaketteineen. Pyöräily on mainio tapa ottaa kaikki irti maisemien ja herkkujen Ahvenanmaasta!

Ahvenanmaa pyöräillen

7. Tutustu Espoon saariin

Pääkaupunkiseudulla sijaitseva Espoo hemmottelee kävijöitä kiinnostavalla saaristoristeilyllä, jonka aikana pääsee tutustumaan kaupungin edustalla sijaitseviin saariin. Maisemat vaihtuvat tiuhaan, ja saarivaihtoehtoja riittää: Espoossa on jopa 165 saarta!

100 Syytä100 syytä retkeillä Suomessa
Espoon saaristo tarjoaa uudenlaisen kokemuksen kaupunkiin.

Neljä saarista on erityisiä virkistyssaaria, joissa on esimerkiksi laavuja, uimarantoja, näköalatorneja ja kahviloita. Tekemistä siis riittää, ja kesästä on helppo nauttia saaristoluonnon helmassa. Saaristoristeilyn aikana voi joko vierailla yksittäisillä saarilla tai vaikkapa vain nauttia kyydistä.

Espoon saaret

8. Levin keskiyön aurinko

Lapin eksotiikka ei kalpene kesälläkään, ja Levillä Tunturi-Lapin yöttömästä yöstä nauttiminen on erityisen maagista. Aurinko ei laske lainkaan, joten vielä keskellä yötäkin voi nousta esimerkiksi gondolihissillä Levin huipulle katselemaan maisemia.

100 syytä100 syytä retkeillä Suomessa
Lapin yötön yö on elämys, joka kannattaa kokea Suomessa.

Leviltä pääsee myös vaeltamaan, sillä lähellä on esimerkiksi Pallas-Yllästunturin kansallispuisto, jonka upeat maisemat houkuttavat myös pidemmälle vaellusretkelle. Loppukesästä Levillä voi nähdä jopa revontulia!

Levin maaginen kesä

Lähde: 100 Syytä
Kuvat: Shutterstock ja 100 Syytä

ILMOITUS

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Porvoon hotellit

Hotellivinkit Porvooseen – 6 paikkaa, joiden joukosta löydät itsellesi sopivan majoituksen

Onko Suomessa viiden tähden hotelleja?

Onko Suomessa viiden tähden hotelleja – ja mitä niiltä ylipäänsä vaaditaan? Vastaus saattaa yllättää

Lapland Hotels Snow Village

Olisitko valmis yöpymään jäähotellissa? Yö maksaa 350 euroa, lämpötila on koko yön pakkasella

Ravintola Porvoossa

Porvoon parhaat ravintolat – 10 vinkkiä kävijälle

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja